Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Ерни Мундел
Има трошка добра вест кога станува збор за менталното здравје на адолесцентите во Америка: Посетите на одделенијата за итни случаи во САД за психијатриски проблеми се намалија кај децата на возраст од 12 до 17 години до есента 2022 година, во споредба со една година претходно.
Севкупно, просечните неделни посети на одделот за итни случаи на адолесценти (ЕД) за состојби на ментално здравје паднаа за 11% минатата есен, во споредба со повисоките нивоа во есента 2021 година, кога пандемијата сè уште држеше многу деца надвор од училиште и во заклучување дома.
Според податоците собрани од Центрите за контрола и превенција на болести на САД, слични опаѓања од година во година се забележани и за посетите на адолесцентните ЕД поврзани со мисли за самоубиство (намалување за 12%) и предозирање со лекови (намалување за 10%).
Зошто се подобрува менталното здравје на тинејџерите?
„Многу адолесценти се вратија во училиштата и опкружувањата во заедницата слични на предпандемијата, што може да го подобри социјалниот ангажман, да ја намали изолацијата и да го поддржи менталното и бихејвиоралното здравје“, напиша тимот предводен од истражувачот на ЦДЦ, Кајла Андерсон.
Истражувачите, исто така, веруваат дека „семејните стресови“ исто така може да се намалиле бидејќи децата биле ослободени од заклучување и далечинско школување.
Сепак, извештајот не беше добра вест.
Се чини дека момчињата имаат повеќе корист од девојчињата, забележаа истражувачите, а посетите на ЕД за состојби на ментално здравје „остануваат слични или повисоки од веќе загрижувачки високите предпандемиски основи кај жените до 2022 година“, објави тимот.
Имаше и уште една мрачна статистика: пораст помеѓу 2021 и 2022 година на предозирање поврзани со опиоиди, особено кај момчињата.
Помеѓу есента 2021 година и есента 2022 година, посетите на ЕД за такви кризи пораснале за 41% кај машките адолесценти и 10% кај жените, се вели во извештајот.
И посетите на ЕД кои вклучуваат секаков вид на предозирање со дрога сè уште беа за 10% повисоки во есента 2022 година отколку во 2019 година, забележа тимот на Андерсон.
Тие нагласија дека, во споредба со возрасните, апсолутниот број на предозирање со опиоиди кај тинејџерите останува мал.
„Сепак, секое предозирање кај адолесцентите е загрижувачко“, напиша тимот на ЦДЦ, „особено затоа што зголемената достапност на високо моќни и смртоносни фалсификувани таблети кои содржат незаконски произведен фентанил кај адолесцентите преку платформите на социјалните медиуми, неодамна ја зголеми свеста за зголемениот ризик од предозирање кај помладата популација“.
Треба да се направи повеќе за да им се помогне на проблематичните тинејџери да избегнат ментални здравствени кризи и особено предозирање со дрога, додаваат тие. Два неодамнешни напори може веќе да се исплатат: започнувањето на линијата за самоубиствени кризи 988 во 2022 година и подобар пристап до телездравствени услуги за ментално здравје „можеби ја подобриле способноста на семејствата да идентификуваат поддршка пред криза или да добијат нега надвор од ЕД“, рече тимот на Андерсон. .
Новите статистички податоци се добиени од федералната база на податоци на Националната програма за надзор на синдроми. Студијата беше објавена во изданието од 12 мај во Неделниот извештај за морбидитет и морталитет на ЦДЦ.
Повеќе информации:
Дознајте повеќе за кризата во менталното здравје на адолесцентите во Канцеларијата на генералниот хирург на САД.
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview