Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Стивен Рајнберг
Иако почетокот на учебната година може да им даде на децата и тинејџерите можност повторно да се поврзат со пријателите и да уживаат во училишните спортови и активности, тој исто така може да предизвика стресни фактори кои испраќаат многумина во собата за итни случаи поради проблеми со менталното здравје, покажува новиот извештај.
Кај децата на возраст од 5 до 17 години, посетите на одделот за итни случаи за депресија, самоубиствени мисли, стрес и злоупотреба на супстанции значително се зголемија на есен и останаа високи до пролетта, покажа извештајот на американскиот Центар за контрола и превенција на болести.
„Академската учебна година е време кога родителите и старателите, воспитувачите, давателите на здравствени услуги и другите кои редовно комуницираат со деца и адолесценти можат да бидат свесни за проблемите со менталното здравје кај децата и адолесцентите и да бидат подготвени соодветно да одговорат“, портпаролот на ЦДЦ. кажа.
„Поставувањето приоритет на програмите и активностите кои ја штитат емоционалната благосостојба како физичка активност, исхрана, спиење, социјална, поддршка заснована на заедница или вера и инклузивни училишни и опкружувања во заедницата, може да го подобри менталното здравје кај децата и адолесцентите и да го намали менталното здравје кризи кои бараат патување до одделот за итни случаи“, додаде портпаролот.
Факторите кои придонесуваат за зголемување на менталните проблеми – како што се социјалните медиуми, притисокот од врсниците или домашниот живот – не беа опфатени во истражувањето, истакна портпаролот.
За студијата, објавена на 22 септември во Неделниот извештај за морбидитет и морталитет на ЦДЦ, истражувачите користеа податоци од Националната програма за надзор на синдроми за 25 различни состојби од јануари 2018 до јуни 2023 година.
„Секоја година, во текот на 2018 до 2023 година, бројот и процентот на неделни посети на одделот за итни случаи [за] депресивни нарушувања, самоубиствени идеи или самоповредување, нарушувања поврзани со траума и стрес, фактори на начин на живот или управување со животот, нарушувања на расположението, труење со дрогите и симптомите на психички состојби и услови за употреба на супстанции беа до два пати повисоки во текот на училишните семестри во споредба со летните деца и тинејџери на возраст од 10 до 17 години“, истакна портпаролот.
За деца на возраст од 5 до 9 години, бројот и процентот на посети на одделот за итни случаи се зголеми за депресивни нарушувања, самоубиствени идеи или самоповредување, нарушувања поврзани со траума и стрес, нарушувања на расположението и симптоми на ментални состојби и услови за употреба на супстанции, открија истражувачите. .
„Родителите и старателите, воспитувачите, давателите на здравствени услуги и другите кои редовно комуницираат со деца и адолесценти можат да научат за знаците и симптомите на ментална вознемиреност и да ги следат децата и адолесцентите за можно зголемување на менталниот стрес во неделите пред и за време на академската година“, рече портпаролот на ЦДЦ.
Зголемувањето на посетите на одделот за итни случаи кај децата и тинејџерите е во пораст веќе неколку години, рече д-р Виктор Форнари, заменик-претседател за детска и адолесцентна психијатрија во болницата Цукер Хилсајд и Детскиот медицински центар Коен, во Глен Оукс, Њујорк.
„Посетите на менталното здравје во собата за итни случаи на деца и адолесценти се во пораст во изминатите неколку децении, со драматичен пораст во изминатата деценија“, рече Форнари. Сезонските варијации во овие психијатриски итни случаи ги одразуваат различните активности поврзани со училиштето, врсниците и семејниот живот, додаде тој.
Како што овие проблеми се зголемуваа, училиштата беа принудени да играат постојано проширување на улогата во менталната благосостојба на нивните ученици, истакна Форнари.
„Училиштата сега се потопени во грижата за грижата за младите со сериозни психијатриски проблеми, особено самоубиствени мисли и однесувања“, објасни тој.
Не е изненадувачки што учебната година забележува пораст на овие проблеми, бидејќи стресот расте и децата мора да се справат со училишните и социјалните притисоци.
„Сезонските варијации пријавени ја нагласуваат потребата да се едуцираат училиштата и семејствата за ова и да се работи на развивање стратегии за соработка во заедницата за зајакнување на младите и за поддршка на семејствата во овие периоди на висок стрес“, рече Форнари. „Потребни се дополнителни истражувања и напори за јавно здравје за да се ублажат овие сериозни грижи.
Повеќе информации:
За повеќе за менталното здравје на децата, упатете се во Центрите за контрола и превенција на болести на САД.
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview