Итни случаи:  

Повикај доктор

Џенифер Канвасер никогаш не слушнала за некротизирачки ентероколитис (НЕЦ) пред да роди близнаци три месеци предвреме во 2011 година, но оттогаш го посвети својот живот на подигање на свеста за оваа потенцијално фатална цревна болест. Нејзиниот син Мика развил NEC кога имал 6 недели и починал од компликации во декември 2012 година.
Брзо се разболе и имаше многу подеми и падови во текот на следните 11 месеци, вклучително и повеќекратни престаноци во одделот за неонатална интензивна нега (NICU) и педијатриската интензивна нега.
„На 10 месеци мислевме дека успеал, а потоа разви пневмонија и многу се разболе“, рече Канвасер. „И покрај неговата светла насмевка и прекрасните очи, неговото тело едноставно го измачуваше поради компликации.
НЕЦ првенствено ги погодува предвремено родените и медицински кревки доенчиња како Мика. Тоа се случува кога ткивото во тенкото или дебелото црево е повредено или воспалено. Ова може да доведе до смрт на ткивото на цревата, а понекогаш и до перфорација во цревата. Бактериите во цревата потоа можат да патуваат во крвотокот. Илјадници бебиња развиваат NEC во САД секоја година, а стотици умираат. Бебињата кои закрепнуваат често се соочуваат со доживотни невролошки и нутриционистички предизвици.
За да ги поштеди другите од болката и загубата што ја доживеа нејзиното семејство, Канвасер го основаше Друштвото НЕЦ во 2014 година.
„Барав начин да му оддадам почит на Мика помагајќи да се изгради свет без NEC“, објасни таа.
Додека истражувачите направија чекори во разбирањето, спречувањето и лекувањето на NEC, напредокот се чини дека е запрен, а расните и етничките разлики сè уште постојат, според новото истражување објавено на 3 март во JAMA Network Open.
За студијата, истражувачите решија да видат дали стапките на смртност во САД од НЕЦ се зголемиле или паднале помеѓу 1999 и 2020 година. Од повеќе од 88 милиони живородени во овој период, 8.951 новороденче починале од НЕЦ.
Смртните случаи поврзани со НЕЦ се намалуваа за 7,7% секоја година од 2007 до 2012 година, но не беа забележани дополнителни опаѓања, покажа студијата. Додека расните разлики се намалуваа со текот на времето, црните доенчиња сè уште беа 2,5 пати поголеми шанси да умрат од НЕЦ отколку белите доенчиња во 2020 година.
„Имаме уште многу работа за да ја намалиме стапката на смртност од оваа болест“, рече коавторот на студијата, д-р Рави Пател, вонреден професор по педијатрија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Емори и детската здравствена заштита во Атланта. „Премногу бебиња сè уште умираат од НЕЦ.
Точната причина за НЕЦ сè уште не е позната, рече Пател.
„Не знаеме зошто бебињата го развиваат, но тие имаат незрел цревен систем и може да има компонента на нерамнотежа на бактерии во цревата“, рече тој.
Најдобрите начини за намалување на ризикот од НЕЦ се доењето или користењето човечко донаторски млеко за хранење на доенчиња.
„Има многу добри работи во човечкото млеко, вклучително и факторите на раст кои го штитат цревата и веројатно влијаат на цревниот микробиом“, рече Пател. (Микробиомот на цревата ја рефлектира рамнотежата на добрите и лошите бактерии во цревата.)
Канвасер, коавтор на студијата, рече дека исто така е важно НИКУ да соработуваат со засегнатите семејства за да бидат сигурни дека имаат сè што им е потребно за да им помогнат на бебињата со НЕЦ.
Д-р Дебора Кембел, шеф на неонатологија во Детската болница во Монтефиоре во Њујорк, рече дека наодите го отсликуваат она што таа го гледа во нејзината болница, која опслужува претежно црни и шпанско пациенти.
„Преку зголемениот фокус на подобрување на резултатите [пред раѓањето] за црните и другите бремени обоени луѓе и нивните бебиња, направени се важни чекори во подобрувањето на резултатите од мајката/родителот и доенчињата, иако останува значајна работа да се направи“, рече таа. .
Расните и етничките јазови се должат на констелација на фактори, вклучувајќи интеракции помеѓу биолошките и социјалните/еколошките детерминанти на здравјето – на пример, пристапот до медицинска нега и можноста да си ја дозволиме.
Генетските варијанти кои влијаат на подложноста на воспалителни настани, исто така, може да придонесат за ризикот од НЕЦ и сериозноста на болеста, рече Кембел.
Дијагнозата на NEC е предизвик бидејќи не постои универзална дефиниција, а нејзината точна причина е непозната, рече таа. Други состојби може да го имитираат NEC кај доенчиња, вклучително и бактериско или вирусно воспаление на тенкото црево, интестинални опструкции или нетолеранција на протеини од кравјо млеко.
„Нема интервенции кои го елиминираат ризикот за НЕЦ кај доенчињата, иако постојат стратегии кои помогнаа во намалувањето на ризикот и сериозноста на болеста“, рече Кембел. Тие вклучуваат давање стероиди на бремена пациентка која е изложена на ризик за предвремено породување; хранење со мајчино млеко за бебето и избегнување на лекови кои можат да придонесат за НЕЦ, рече таа.
Повеќе информации:
Здружението NEC има повеќе за NEC.
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview