Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Мури Асунцао
Околу половина од младите транс и небинарни млади во САД сериозно размислувале за самоубиство во изминатата година, бидејќи во државните законодавни тела низ целата земја се донесени рекорден број на закони со кои се ограничуваат правата на ЛГБТК луѓето – особено на трансродовите млади.
Севкупно, околу четири од 10 ЛГБТК млади луѓе, на возраст од 13 до 24 години, изјавиле дека „сериозно размислувале“ да си ги одземат животите во изминатата година, при што трансродовите и небинарните луѓе пријавиле дури и повисоки стапки од нивните врсници. Скоро двајца од 10 всушност се обиделе да се самоубијат.
Тоа е според петтото годишно истражување за менталното здравје на ЛГБТК младите луѓе кои живеат во САД, објавено од Проектот Тревор, водечката организација за самоубиства и кризи на нацијата за ЛГБТК младите.
Откако слушнаа од речиси 29.000 испитаници, истражувачите открија дека ЛГБТК децата и младите возрасни и понатаму пријавуваат „значително повисоки“ стапки на ризик од самоубиства.
„Помеѓу трансродовите и небинарни млади луѓе, половина сериозно размислувале за самоубиство, а секој петти се обидел да се самоубие во изминатата година“, изјави Кејси Суфредини, потпретседател на организацијата за застапување и владини работи, во е-пошта за Daily News.
Осврнувајќи се на шокантните бројки како „криза на јавното здравје“, Суфрредини додаде дека ситуацијата е исто така „спречена“.
„Нашата влада мора да работи од врвот надолу за да ги спречи факторите на ризик како насилство и дискриминација и да го зголеми пристапот до основната здравствена заштита, безбедни училишта и системи за поддршка“, рече тој. „Сепак, премногу пратеници на државно ниво работат прекувремено за да поттикнат опасна политичка агенда што ќе ги загрози животите на младите“.
Отрезнувачката статистика веројатно е поврзана со неконтролираната анти-ЛГБТК пристрасност со која се среќаваат овие деца и млади луѓе во светот околу нив – вклучително училишта, цркви, библиотеки, па дури и нивните домови – како и со експлозијата на политиките што ги ограничуваат нивните права и ја влошуваат стигмата. .
Околу половина од ЛГБТК младите изјавиле дека биле вербално нападнати на училиште поради нивниот родов идентитет или сексуална ориентација, а 24% од нив рекле дека биле „физички загрозени или повредени“ во изминатата година поради таа причина.
Оние кои пријавиле дека доживеале каков било вид на анти-ЛГБТК виктимизација пријавиле повеќе од двојно поголема стапка на обиди за самоубиство отколку ЛГБТК младите кои не го доживеале тоа, велат истражувачите.
Иако огромно мнозинство од испитаниците (67%) изјавиле дека имаат симптоми на анксиозност, а повеќе од половина од нив (54%) изјавиле дека се чувствуваат на депресија, 56% од ЛГБТК младите кои сакале да добијат помош за ментално здравје минатата година не биле во можност да пристапат тоа.
Додека анти-ЛГБТК реториката и виктимизацијата може негативно да придонесат за менталното здравје на ЛГБТК младите, оние кои имале пристап до опкружување со афирмирање – вклучувајќи домови, училишта, настани во заедницата и онлајн простори – пријавиле помали стапки на обиди за самоубиство.
Меѓу транс и небинарните млади кои се обиделе да се самоубијат во изминатата година, на пример, 21% од нив рекле дека никој дома не ги почитува нивните заменки, во споредба со 12% од младите чии заменки ги почитувале сите луѓе со кои живеат.
Тоа ја нагласува важноста на прифаќање и потврдување на средини во животот на младите ЛГБТК луѓе, како и „потенцијалот за спасување на животите на поддршка и прифаќање“, рече Ронита Нат, потпретседател на истражување на непрофитната организација.
„Бидејќи постоењето на ЛГБТК млади луѓе и понатаму неправедно се поставува на дебата, од клучно значење е постојано да се нагласува дека овие предизвици не се својствени за ЛГБТК идентитетот, туку произлегуваат од стигмата, дискриминацијата и насилството“, рече Нат.
Истражувањето, спроведено помеѓу 1 септември и 12 декември 2022 година, ги праша испитаниците за нивните искуства минатата година, кога во државните законодавни тела низ целата нација се расправаше за тогаш рекорден број од 220 сметки против ЛГБТК.
Оваа година, републиканските пратеници воведоа повеќе од 520 закони насочени кон правата на ЛГБТК заедницата – при што речиси половина од нив конкретно ги ограничуваат правата на транс и небинарните луѓе, според Кампањата за човекови права.
2023 Њујорк Дејли вести.
Дистрибуирано од Tribune Content Agency, LLC.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview