Итни случаи:  

Повикај доктор

Се повеќе деца и адолесценти се идентификуваат како трансродови и им нудат медицински третман, особено во САД. Но, некои провајдери и европските власти апелираат на претпазливост поради недостаток на силни докази. Во новиот извештај од Единицата за истраги на BMJ, Џенифер Блок, известувач за истраги, ја разгледува базата на докази зад овој пораст на третманот.
Повеќе адолесценти без историја на родова дисфорија се јавуваат на родовите клиники. На пример, неодамнешната анализа на барањата за осигурување покажа дека речиси 18.000 малолетници во САД почнале да земаат блокатори или хормони за пубертетот од 2017 до 2021 година, а бројот се зголемува секоја година.
Во меѓувреме, бројот на американските приватни клиники фокусирани на обезбедување хормони и операции се зголеми од пред само неколку деценија на повеќе од 100 денес.
Американските медицински професионални групи се усогласени во поддршка на „грижата за потврдување на родот“ за родова дисфорија, која може да вклучува хормонски третман за потиснување на пубертетот и промовирање секундарни полови карактеристики и хируршко отстранување или зголемување на градите, гениталиите и други физички карактеристики.
Особено три организации имаа главна улога во обликувањето на американскиот пристап кон грижата за родова дисфорија: Светската професионална асоцијација за трансродово здравје (WPATH), Американската академија за педијатрија и ендокриното друштво, од кои сите имаат упатства или политики кои поддржуваат ран медицински третман за родова дисфорија кај млади луѓе.
Овие одобрувања често се наведуваат за да се сугерира дека медицинскиот третман е и неконтроверзен и поддржан од ригорозна наука, но раководните тела ширум светот дојдоа до различни заклучоци во врска со безбедноста и ефикасноста на одредени третмани, забележува Блок.
На пример, шведскиот Национален одбор за здравје и благосостојба, кој поставува упатства за грижа, на почетокот од оваа година утврди дека ризиците од блокатори на пубертетот и третман со хормони „во моментов ги надминуваат можните придобивки“ за малолетниците.
И NHS Англија, која е во средина на независен преглед на услугите за родовиот идентитет, неодамна изјави дека има „ретки и неубедливи докази за поддршка на клиничкото одлучување“ за малолетници со родова дисфорија, и дека за повеќето кои ја презентираат пред пубертетот ќе биде „минлива фаза“, која бара од лекарите да се фокусираат на психолошка поддршка и да бидат „внимателни“ за ризиците од дури и социјална транзиција
Експертите исто така ги преиспитуваат доказите што ги поткрепуваат овие упатства.
Проф. спојување на силни препораки со слаби докази.
Хелфанд објаснува дека нарекувањето препорака „заснована на докази“ треба да значи дека третманот не е само систематски проучен, туку дека има и наод на висококвалитетни докази кои ја поддржуваат неговата употреба.
И покрај овие грижи, WPATH препорачува младите да имаат пристап до третмани по сеопфатна проценка, наведувајќи дека „појавената база на докази укажува на општо подобрување во животот на трансродовите адолесценти“.
Ели Колман, главен автор на Стандардите за грижа на WPATH и поранешен директор на Институтот за сексуално и родово здравје на Универзитетот во Минесота, изјави за BMJ дека новите упатства на WPATH нагласуваат „внимателна проценка пред која било од овие интервенции“ од страна на лекарите кои имаат соодветни обука и компетентност за да се увери дека малолетниците имаат „емоционална и когнитивна зрелост за да ги разберат ризиците и придобивките“.
Но, без објективен дијагностички тест, другите остануваат загрижени, посочувајќи на примери на тинејџери кои „брзо се следат до медицинска интервенција“ со мало или никакво учество во менталното здравје.
И во нејзиниот привремен извештај за национален преглед на услуги за млади луѓе со проблеми со родов идентитет, Хилари Кас забележа дека некои вработени во NHS пријавиле дека се чувствуваат „под притисок да усвојат несомнено афирмативен пристап и дека тоа е во спротивност со стандардниот процес на клиничка проценка и дијагноза за која се обучени да ја преземаат во сите други клинички средби“.
За Гајат, тврдењата за сигурност го претставуваат и успехот и неуспехот на движењето за медицина базирана на докази. „Кога има ригорозен систематски преглед на доказите и во крајна линија е „не знаеме“, вели тој, тогаш „секој што тогаш тврди дека знае, не се заснова на докази“.
Повеќе информации:
Џенифер Блок и други, Половата дисфорија кај младите се зголемува – а исто така и професионалното несогласување, Единицата за истраги на BMJ (2023). DOI: 10.1136/bmj.p382
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview