Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Џејми Хансон и Изабела Кахале, Разговор
Топлото и поддржувачко родителство може да се заштити од ефектите на стресот во детството и адолесценцијата. Тоа е клучот од нашата неодамнешна студија, објавена во списанието PNAS Nexus.
Некои деца и адолесценти кои доживуваат стресни настани како физичко малтретирање или занемарување имаат помалку ткиво во мозочниот регион наречен хипокампус. Хипокампусот игра клучна улога во учењето и меморијата, а исто така е многу подложен на стрес.
Сепак, во нашата студија, не најдовме врска помеѓу зголемен стрес и намаленото мозочно ткиво во хипокампусот кај младите луѓе кои пријавиле повеќе топлина од нивните старатели.
Позитивното родителство вклучува низа топли и поддржувачки техники како давање пофалби за правење нешто добро, емоционална поддршка и наклонетост. Спротивно на ова со грубите техники на родителство, како што се викање и физички казни.
Како прв чекор, истражувавме дали позитивното родителство штити од врската помеѓу детскиот стрес и проблемите во однесувањето кај децата.
Анализиравме скенирање на мозокот на речиси 500 деца меѓу 10 и 17 години користејќи податоци од проектот наречен „Мрежа за здрав мозок“. Го меривме мозочното ткиво користејќи структурна магнетна резонанца или МРИ, техника која ни овозможува да ја разгледаме големината на мозочните региони. За да го измериме стресот, ги прашавме децата за бројот на негативни животни настани што ги доживеале во контекст на семејството, заедницата и училиштето и колку секој од тие настани ги потресува.
Резултатите покажаа дека позитивното родителство има заштитни ефекти против врската помеѓу стресот и однесувањето; со други зборови, децата кои доживеале поголема вознемиреност од негативни настани, но кои исто така ги сметале нивните родители како топли и поддржувачи, покажале помалку предизвикувачко однесување како што се кршење правила или агресија. Следно, испитавме како родителството влијае на познат биомаркер на стрес во мозокот: помалку ткиво во хипокампусот.
Во согласност со претходните истражувања, откривме дека поголем стрес во детството е во корелација со помали волумени на хипокампусот. Сепак, откривме дека перцепцијата на децата дека добиле позитивно, поддржувачко родителство послужи како тампон против биолошките ефекти на стресот. Дури и кога младите пријавиле високи нивоа на вознемиреност од негативни животни настани, оние кои ги сметале нивните родители како поподдржувачки немале намалено мозочно ткиво во хипокампусот.

Позитивното засилување може да работи во многу ситуации и со луѓе од сите возрасти.
Спротивно на тоа, не го најдовме истиот заштитен ефект кога погледнавме што мислат старателите за нивното родителство. Со други зборови, ако родителите велат дека се поддржувачки и позитивни во нивното родителство, но детето не ги гледа така, ние не го гледаме овој заштитен ефект.
Минатите истражувања покажаа дека хипокампусот е помал кај децата и возрасните изложени на високи нивоа на стрес во детството. Овие помали количини се за возврат поврзани со проблеми во однесувањето, предизвици во учењето и меморијата и зголемена ранливост на иден стрес.
Нашата студија ја нагласува важноста на негувањето на родителството за промовирање на здрав развој на мозокот и еластичност кај децата. Со поттикнување на средина на топлина и поддршка, старателите можат да им помогнат на децата поефикасно да се справат со стресот. Десетици студии открија дека позитивните практики на родителство – како што е помагањето на децата да ги именуваат емоциите и да им се обезбеди простор да ги откријат чувствата без осудување – може да им помогнат на децата да поминат низ тешки настани.
Работата на нашиот тим и онаа на другите нагласува дека стресните искуства можат да имаат штетно влијание врз развојот. Многу истражувачи се обидуваат да разберат кои аспекти на стресот се важни и како.
На пример, искуствата кои се заканувачки, како насилството, може да влијаат на мозокот и однесувањето поинаку од искуствата на лишување, како немањето доволно храна.
Во исто време, додека истражувачите мислат дека одредени видови на стрес имаат посебни карактеристики, лицето кое го доживува стресот можеби нема да се чувствува така. Односно, немањето доволно храна може да се чувствува многу заканувачки за личноста која поминува низ неа. Нашата студија покажува дека е критично да се насочат перспективите на оние директно погодени од стресот во оваа област на истражување.
Повеќе информации:
Изабела Кахале и соработниците, Позитивното родителство ги ублажува асоцијациите помеѓу детскиот стрес и кортиколимбичната структура, PNAS Nexus (2023). DOI: 10.1093/pnasnexus/pgad145
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview