Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Британскиот медицински журнал
Децата кои се доени подолго се чини дека имаат поголема веројатност да добијат малку подобри резултати во нивните училишни GSCE на 16-годишна возраст во споредба со децата кои не се доени, сугерира студијата објавена на интернет во списанието Archives of Disease in Childhood.
Доказите за подобрени образовни резултати сè уште се очигледни дури и кога се земаат предвид различни фактори како што се социо-економскиот статус на луѓето и интелигенцијата на нивните родители.
Претходните студии сугерираа дека децата кои се доени подолго време имаат подобрени образовни резултати подоцна во животот. Сепак, овие се релативно ретки и повеќето не ги земале предвид потенцијалните фактори кои би можеле да влијаат на исходот, како што е фактот дека мајките од повисок социо-економски статус или со повисоки резултати на интелигенција имаат поголема веројатност да ги дојат своите деца подолго време и да имаат деца кои добиваат повисоки резултати во испити.
Затоа, тим на истражувачи од Универзитетот во Оксфорд започна да ги анализира податоците за голема група британски деца кои беа вклучени во Милениумската кохортна студија, во која беа запишани 18.818 деца родени во 2000-2002 година кои живееле во ОК и кои биле следени. на возраст од три, пет, седум, 11, 14, 17 и 22 години.
Овие податоци беа поврзани со Националната група на податоци за ученици, која ги чува надолжните академски податоци на учениците запишани во англиските државни училишта.
За новата студија, истражувачите анализираа национално репрезентативна група од 4.940 учесници од Англија до 16-годишна возраст и ги разгледаа резултатите од стандардизираните испити за нивното средно образование (поставени од англиското Министерство за образование), особено нивниот општ сертификат за средно образование ( GCSE) по англиски и математика. Беше анализиран и оценката за постигнување 8, што е збир на сите GCSE земени од децата.
Околу една третина (32,8%) од учесниците никогаш не биле доени, а останатите биле доени во различни периоди. Само 9,5% биле доени најмалку 12 месеци.
Анализата на резултатите покажа дека подолгото доење е поврзано со подобри образовни резултати.
Само околу една петтина (19,2%) од децата кои биле доени најмалку 12 месеци не успеале со англискиот GCSE во споредба со 41,7% од оние кои никогаш не биле доени, додека 28,5% од оние кои биле доени најмалку 12 месеци постигнале висока пропустливост (А и А*) во споредба со 9,6% кај децата кои не се доени.
За GCSE по математика, само 23,7% од децата кои биле доени најмалку 12 месеци паднале на нивниот тест во споредба со 41,9% од оние кои никогаш не доеле, додека 31,4% од оние кои биле доени најмалку 12 месеци постигнале висока пропустливост (А и А* ) во споредба со 11% кај децата кои не се доени.
По земање предвид на збунувачките фактори, целокупната асоцијација покажа дека во споредба со децата никогаш доени, децата кои доеле најмалку 12 месеци имале 39% поголема веројатност да имаат висока полагање за двата испита и 25% помали шанси да паднат на испитот по англиски јазик.
Дополнително, оние кои биле доени подолго време имале подобри вкупни перформанси во нивните GCSE (повисоки оценки за постигнување 8) од оние кои никогаш не биле доени.
Студијата имаше некои ограничувања во тоа што не беше можно да се поврзе Националната група на податоци за ученици за приближно 4.000 деца, бидејќи тие беа изгубени за следење или не се согласија, додека дополнителни 1.292 деца не беа следени до 14-годишна возраст, кога мајките когнитивни беше измерена способност.
Дополнително, не беа земени предвид други фактори кои потенцијално би можеле да влијаат на асоцијацијата.
Сепак, авторите рекоа дека нивните наоди се репрезентативни на национално ниво за децата запишани во државните училишта во Англија и големата големина на примерокот им овозможи да ги откријат разликите во исходот помеѓу неколку групи за времетраење на доењето.
Тие, исто така, ги земаа предвид збунувачките ефекти на неколку маркери на социоекономскиот статус на ниво на семејство и на ниво на област и интелигенција на мајката.
Тие заклучија: „Времетраењето на доењето беше поврзано со подобрени образовни резултати на 16-годишна возраст кај децата што живеат во Англија, откако се контролираа важните фактори кои предизвикуваат мешање“.
„Меѓутоа, големините на ефектот беа скромни и може да бидат подложни на преостаната конфузија. Доењето треба да продолжи да се поттикнува, кога е можно, бидејќи потенцијалните подобрувања во академските достигнувања претставуваат само една од неговите потенцијални придобивки.
„Идните студии треба да се приспособат и на социо-економските околности (сеопфатно) и на општата интелигенција на мајката“.
Повеќе информации:
Асоцијација помеѓу времетраењето на доењето и образовните достигнувања во Англија: резултати од Милениумската кохортна студија, Архива на болести во детството (2023). DOI: 10.1136/archdischild-2022-325148. adc.bmj.com/lookup/doi/10.1136 … dischild-2022-325148
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview