Итни случаи:  

Повикај доктор

За време на некои од нивните најформативни години, многу деца одат во дневни центри надвор од нивните домови. Додека се таму, тие бараат поддршка, здрава средина која вклучува значаен говор и разговор. Ова зависи од звучниот пејзаж на центарот за згрижување деца.Во својата презентација на 183-от состанок на Акустичкото друштво на Америка, Кентон Хумел од Универзитетот во Небраска-Линколн опиша како истражувањето на звучниот пејзаж во дневните центри може да ги подобри резултатите и искуствата на децата и на давателите на услуги. Презентацијата е насловена „Примена на техники за кластерирање на машинско учење без надзор за звучни пејзажи за рана грижа за децата“.
„Малку студии ригорозно го испитуваа квалитетот на звукот во затворените простории на центрите за згрижување деца“, рече Хумел. „Недостигот на истражување може да ги лиши давателите на услуги и инженерите да обезбедат највисок можен квалитет на грижата.
Целта на истражувањето е да се разбере односот помеѓу бучавата и луѓето. Високите нивоа на бучава и долгите периоди на гласен флуктуирачки звук може негативно да влијаат на децата и персоналот со зголемување на напорот што е потребен за комуникација. Спротивно на тоа, ниското ниво на бучава во позадина овозможува значаен говор, кој е од суштинско значење за јазикот, мозокот, когнитивниот и социјалниот/емоционалниот развој.
Хумел е член на UNL Soundscape Lab предводена од Ерика Рајхерд. Нивниот тим соработуваше со експерти од областа на инженерството, сензорот, раната грижа за децата и здравјето за да надгледува три дневни центри во периоди од 48 часа. Тие исто така побараа од персоналот да го процени звукот на нивното работно место. Оттаму, тие користеа машинско учење за да ја карактеризираат акустичната средина и да одредат кои фактори влијаат на искуството на детето и на давателот.
„Неодамнешната работа во канцелариите, болниците и училиштата го искористи машинското учење за да ги разбере нивните соодветни средини на начин што ги надминува типичните акустични анализи“, рече Хумел. „Ова дело користи слични техники за машинско учење за да ја изгради и прошири таа работа“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview