Итни случаи:  

Повикај доктор

Секој знае дека спиењето е критично за децата кои растат и нивното ментално и физичко здравје. Редовните навики за спиење со висок квалитет им помагаат на децата да ја консолидираат меморијата и да учат подобро. Недостатокот на сон придонесува за детска депресија, анксиозност, па дури и ризик од самоубиство, заедно со физички здравствени проблеми, вклучително и ризик од повреда. Предизвикот е да се осигурате дека децата ги пријавуваат тие вредни zzz. Постојат три главни компоненти на висококвалитетниот сон за децата. Прво, им требаат доволно вкупно часови – времетраење на спиењето. Квалитетот на сонот е исто така важен – здрав сон во текот на ноќта со малку пречки или будење. И, конечно, има време за спиење – во суштина, конзистентен распоред, со време за спиење и време на спиење приближно исто во текот на целата недела.
Дури и кога знаете колку е важен добриот сон, лесно е времетраењето, квалитетот и времето на спиењето да се исфрлат од колосек. Тоа може да се случи од ретки причини, како што е пријатниот хаос на одмор или нарушувањата што го придружуваат животот на пандемијата. Здравите навики за спиење тешко се одржуваат и од секојдневни секојдневни причини, како што се несогласувањата меѓу родителите и децата, зафатените распореди и лежерното однесување на постарите деца за викенд. Но, постојат начини како семејствата повторно да спијат на курсот.
Како истражувач за развој на детето и семеен терапевт, ги проучувам родителските и семејните однесувања кои создаваат здрави средини за моделите на спиење на децата. Особено, им помагам на родителите да развијат доследни и негувачки рутини. Моделите на спиење се поставуваат рано, а родителите играат важна улога во негувањето на перспективите и ставовите на децата. Еве го сеопфатниот совет што го споделувам со семејствата, без разлика на возраста на нивните деца.
1. Поставете и моделирајте ги семејните вредности за спиењето
Децата се внимателни ученици. Тие посветуваат многу внимателно и на говорните и на неискажаните правила на нивниот клан.
За сите во домаќинството да спијат добро, спиењето не може да биде нешто за што мора да се грижат само децата, додека возрасните кои имаат слобода и моќ се шегуваат со сопствените нездрави навики. Ако спиењето изгледа како казна, а не како подарок за здравје, децата најверојатно ќе му одолеат.
Возрасните треба да зборуваат и да прошетаат дека спиењето е приоритет за сите во семејството. Бидете пример. На пример, ако сте навикале прекумерно да гледате телевизија во ситните часови, работете на тоа да го зауздате. Користете позитивен јазик за вашиот сон. Обрнете внимание на она што го кажувате и на она што го комуницирате преку вашите сопствени навики, засилувајќи дека е важно целото семејство да спие и да има енергија за следниот ден. Не правете грешка да разговарате за времето за спиење како шанса за возрасните да се оддалечат од децата.
2. Познајте го вашето дете
Запомнете, секое дете е уникатно, затоа не очекувајте совети за спиење кои одговараат на сите да функционираат универзално. Темпераментот на детето игра значајна улога во времетраењето, квалитетот и времето на неговото спиење. На пример, пожестокото дете може да не се прилагоди толку брзо на распоредот за спиење во текот на првата година. А темпераментот е прилично стабилен дел од тоа што е вашето дете и ќе продолжи да биде.
Задачата на родителот е да продолжи да ги охрабрува рутините и да поставува граници – но со постојана топлина и чувствителност за карактеристиките на единственото дете што го имате.
Кога сте исцрпени и се борите со однесувањето на детето, може да биде тешко да останете позитивни. Моја препорака е паметно да ги искористите дневните часови како инвестиција во вашата врска. Бидете проактивни за да го забележите доброто кај вашето дете. Потсетете се дека вашето дете е нивна личност, учи на многу начини во текот на денот и дека развојот на детето е маратон, а не спринт за позитивни промени. Регресијата на спиењето или други тешкотии со спиењето, како ноќното будење или промените во навиките за спиење, се можности за раст, а не за казнување.
Со поставување на оваа основа, станува полесно да се искористи позитивен и почитуван став за време на стрес. Потсетете се дека промената со текот на времето е поважна од контролата врз даден момент. На крајот на краиштата, заладените односи родител-дете всушност може да доведат до континуирано спиење и проблеми во однесувањето кај малите деца.
3. Целете кон конзистентност, со одредена флексибилност
Во мојата пракса, гледам две вообичаени, но спротивни грешки што родителите ги прават околу спиењето.
Прво, многу родители целосно ги отфрлаат правилата и границите. Често тоа се случува како резултат на она што децата го доведуваат до равенката: личен темперамент или феномени поврзани со возраста. На пример, врвот на агресијата во однесувањето што може да дојде во детството или промената на времето на спиење што доаѓа во адолесценцијата може да предизвика некои родители само да се откажат и да се откажат.
Алтернативно, другите родители стануваат крути. Тие го гледаат конфликтот околу спиењето како борба за моќ која возрасната личност мора да ја добие.
Тврдам дека рамнотежата е клучна. Родителите треба да усвојат конзистентен пристап кој одговара на вредностите за спиење за кои им биле јасни цело време. Но, тие исто така мора да останат флексибилни за да им помогнат на децата да ги приспособат рутините на нивните уникатни потреби.
На пример, сите деца на сите возрасти треба да имаат редовно време за спиење и спиење. Сепак, родителите може да бидат отворени за план за соработка со постарите деца за тоа какви треба да бидат тие времиња, или да внимаваат на моделите и знаците од помалите деца, работејќи на разумен компромис кој ги зема предвид потребите на поединечно дете. Пораката на родителите за важноста на спиењето никогаш не треба да се откажува.
4. Управувајте со домашните прашања кои влијаат на спиењето
Истражувањата покажуваат дека одредени проблеми надвор од спалната соба создаваат непосреден и долгорочен ризик за квалитетот на сонот на децата. Тие вклучуваат изложеност на пасивно чад, прекумерно или вечерно изложување на сина светлина од екраните и конфликти во домот. Справувањето со овие фактори најверојатно ќе исплати дивиденди кога станува збор за вашите деца добар сон.
Добрата хигиена на спиењето е семејна работа. Никогаш не е доцна да ги поттикнете навиките во добра насока и повторно да се посветите на секој да го добие одморот што му треба. Навиките за спиење на вашето дете може да бидат клучен градежен материјал за доживотно здравје.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview