Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Адријан Десаи Бостром и Питер Андерсон, Разговор
Самоубиството ретко се случува во отсуство на сериозни ментални здравствени проблеми. Истражувањата покажуваат дека психијатриските нарушувања се распространети кај до 90% од адолесцентите кои умираат од самоубиство. Конкретно, она што е познато како афективно растројство, како што се големо депресивно растројство и биполарно растројство, се присутни во 44%-76% од случаите.
Ова значи дека тешката ментална болест е највлијателниот и најпревентивен предиктор за смрт од самоубиство.
Биполарното растројство е сериозна состојба на менталното здравје која се карактеризира со повторливи, наизменични епизоди на зголемено (манично) и депресивно расположение. Тоа е основата на околу 5% од сите самоубиства кај младите луѓе.
Поголемиот дел од возрасните со биполарно растројство почнуваат да имаат симптоми на расположение во нивната младост. Но, често постои долго одложување помеѓу почетокот на симптомите и правилната дијагноза и третман.
Значи, прашањето е дали овој јаз ги става ранливите млади луѓе на ризик од самоубиство. Нашето ново истражување, објавено во JAMA Psychiatry, укажува на тоа дека можеби е така. Најдовме помалку самоубиства кај момчињата во шведските региони со повеќе биполарни дијагнози.
Податоците од националниот регистар сугерираат дека тешките ментални нарушувања кај шведските адолесценти се нееднакво препознаени и третирани воопшто. И покрај националните упатства за третман кои се залагаат за нивна употреба, нашето истражување се чини дека сугерира дека големите академски болници не даваат доследно приоритет на третманите засновани на докази, како што е стабилизатор на расположението литиум или електроконвулзивна терапија за адолесцентите.
Спротивно на тоа, помалите окрузи со болници кои не се поврзани со универзитетите се чини дека се водечки даватели на такви третмани.
Овие наоди сугерираат дека постои потенцијален јаз во знаењето во врска со дијагнозата и третманот на тешки ментални болести кај младите на шведските универзитети. А таков нееднаков пристап веројатно ќе постои на многу места надвор од Шведска.
Поважно е што неодамна покажавме дека шведските региони со повисоки стапки на имплементација на психијатриски третмани засновани на докази кај шведски 15-19-годишни мажи, исто така, имаа значително намалување на вишокот на смртни случаи од самоубиства кај адолесцентите.
Ова укажува дека раната дијагноза и третман на тешки ментални болести може да бидат клучни за успешна превенција на самоубиства кај машките адолесценти ширум светот.
Знаеме дека почетокот на биполарното растројство кај младоста е поврзан со повеќе повторувања, поголема стапка на злоупотреба на супстанции и поголема веројатност за обиди за самоубиство и насилство. Но, постојат добри третмани, при што литиумот е најефикасен за намалување на самоубиствата кај возрасните.
Третманите за адолесценти се помалку истражени. Постојат убедливи докази дека литиумот е поврзан со намалени обиди за самоубиство, помалку депресија и подобро психолошко и социјално функционирање, во споредба со другите лекови за стабилизирање на расположението.
Сепак, специфичниот потенцијал за третман со литиум за спречување на самоубиствени смртни случаи кај адолесцентното биполарно растројство не е опширно истражен.
И покрај ретроспективните студии кои покажуваат дека повеќе од половина од возрасните со биполарно растројство ги доживуваат своите први симптоми на растројство на расположението пред 18, практиките за дијагностицирање на нарушувањето кај младите се контроверзни. Лекарите можеби се двоумат дали да ја дијагностицираат и лекуваат младоста во случај да грешат.
Исто така, постојат индикации за широко распространета клиничка погрешна атрибуција на симптомите на тешки ментални болести на алтернативни причини, како што се аутизам, опсесивно-компулсивно нарушување или педијатриски невропсихијатриски синдром со акутен почеток (Панс).
Затоа, меѓународните клинички упатства имаат различни препораки за дијагноза на биполарно растројство. На пример, насоките на Националниот институт за извонредност на здравјето и негата на ОК поставуваат значително построги критериуми за дијагностицирање на биполарно растројство кај адолесцентите отколку кај возрасните. Потребно е присуство на манија) за дијагноза, што не е секогаш симптом на почетокот.
Ова не е случај за Американската академија за детска и адолесцентна психијатрија. Се препорачува да се придржувате до стандардниот систем за класификација, Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ), и за деца и за возрасни.
Знаеме дека раните фармаколошки и нефармаколошки третмани за биполарно растројство се покажаа како ефикасни во подобрувањето на долгорочните резултати.
Но, ефективниот третман се потпира на правилна дијагноза. И ова често се одложува за биполарно растројство. Всушност, истражувањата сугерираат дека просечното време до дијагнозата е околу 6,7 години од почетокот на болеста.
Нашето последно истражување беше засновано на вкрстени податоци од шведскиот национален регистар кои ги покриваат годините 2008-2021 година. Ова вклучува 585 потврдени самоубиствени смртни случаи.
Имаше значителни регионални варијации. Некои региони пријавиле стапки до шест пати повисоки од националниот просек, додека други воопшто не пријавиле ниту еден случај. Имено, 87,5% од регионите со највисоки стапки на дијагноза не биле поврзани со универзитети за медицински истражувања.
Меѓу регионите поврзани со универзитетот, Упсала се издвојуваше со дијагностицирање на приближно пет пати повеќе адолесценти со биполарно растројство во споредба со другите големи шведски региони како Стокхолм, Гетеборг и Скане.
Демонстриравме дека регионалните стапки на дијагноза на биполарно растројство кај адолесцентните мажи беа силно поврзани со пониски стапки на смртност од самоубиства – околу 4,7% пониски од националниот просек. Психијатриската нега и преваленцата на стапките на депресија и шизофренија, од друга страна, немаа влијание врз самоубиствата.
Оваа асоцијација не можеше да се потврди кај девојчињата. Ова може да се должи на статистички проблеми или потенцијална широко распространета погрешна дијагноза на биполарно растројство кај жените. На женските адолесценти околу три пати почесто им беше дијагностицирано биполарно растројство во споредба со машките. Мажјаците исто така беа речиси двојно поголеми шанси да умрат од самоубиство.
Сликата како да се спречи самоубиството кај младите станува се појасна. Не само што покажавме дека третманот заснован на докази може да помогне да се спречат самоубиствата кај младите, туку сега и дека раната дијагноза на биполарното растројство може да игра улога. Ова се веројатно податоци што здравствените власти ширум светот треба сериозно да ги сфатат.
Наскоро може да има повеќе сознанија. Нашата истражувачка група останува посветена на истражување на целосниот обем и последици од здравствените нееднаквости во дијагнозата и третманот на младите со тешка ментална болест.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview