Итни случаи:  

Повикај доктор

Долг КОВИД е терминот што го претпочита пациентот што се користи за опишување на симптомите кои траат повеќе од четири недели по инфекцијата со Ковид-19. Децата и младите, исто така, може да страдаат од долг КОВИД по дури и блага инфекција со вирусот. Најновите бројки од Канцеларијата за национална статистика на Обединетото Кралство покажуваат дека околу 69.000 деца живеат долго со СОВИД, од кои 41.000 имале симптоми најмалку една година. Најчестите симптоми на долгиот КОВИД кај децата се замор и главоболки, но младите може да имаат и низа други симптоми, вклучувајќи болка во градите, постојана кашлица, вртоглавица, гадење, болки во стомакот, анксиозност и лошо расположение.
Не знаеме дали сите деца со долг КОВИД ќе закрепнат или колку долго ќе трае тоа. Наративите на родителите сугерираат дека симптомите може да флуктуираат со текот на времето и дека не е невообичаено да има период на очигледно закрепнување, а потоа да се релапс неколку месеци подоцна. Текот на болеста не е линеарен.
Иако секое дете ќе има специфични проблеми и индивидуални потреби, постојат некои предлози што можеме да ги дадеме за да им помогнеме на родителите или старателите да го поддржат своето дете или младо лице со долготрајна КОВИД. Двајца од нас (Бинита и Трејси) имаат деца со долг КОВИД, а следните совети се засноваат на нашите сопствени искуства.
1. Верувајте на вашето дете
Долготрајната КОВИД е „невидлива“ болест, па децата можат да изгледаат добро. На почетокот на болеста, двајцата ги испративме нашите деца на училиште кога тие рекоа дека не се чувствуваат доволно добро, оставајќи им го тоа да не сакаат да одат на училиште или некој вид на анксиозност.
Гледајќи наназад, ова беше погрешна работа. Тие се влошија со „туркање“. Нашиот совет е да го слушате вашето дете, не го притискајте и побарајте лекарски совет за да се осигурате дека нема друга основна причина за нивните симптоми.
Ако здравствениот работник не му верува на вашето дете, нема штета да побарате второ мислење или да ги споделите достапните информации со професионалецот. Долготрајниот КОВИД е добро препознатлива состојба кај децата, но за жал, сè уште постои слаба свест кај некои медицински професионалци.
2. Одмор и темпо
Енергијата може да се спореди со пари во банка. Ако продолжите да трошите без да надополнувате, наскоро ќе се задолжите. При долготрајна КОВИД, трошењето енергија без планирање одмор може да резултира со „несреќа“ или релапс. Потоа може да потрае неколку дена за да се акумулира доволно енергија за повторно да продолжите.
Многумина не сфаќаат дека дури и активностите како гледање телевизија и присуство на социјалните мрежи можат да ја трошат енергијата за оние со долга КОВИД. Работете со вашите деца за да размислите колку енергија бараат различни активности (можете да ги категоризирате активностите на ниска, средна и висока енергија) и погрижете се секоја активност да биде проследена со одмор, особено оние кои трошат повеќе енергија.
Можеби ќе треба да се прилагодат и активностите. На пример, нашите деца повеќе не можат да учествуваат во спортови, туку повеќе да цртаат и да прават занает, кога нивото на енергија дозволува.
3. Барајте поддршка на училиште
Некои деца со долг КОВИД може да имаат когнитивно оштетување (исто така наречено „мозочна магла“), чувствителност на светла или звуци и замор – сето тоа претставува бариери за учење на училиште.
Можеби ќе бидат потребни адаптации за учење. Разложувањето на информациите на помали делови, намаленото време на часови и тивката средина може да помогне. Нашиот совет е да разговарате со училиштето за да има план за грижа за вашето дете и да се осигурате дека часовите се соодветно приспособени.
Одделно, реинфекцијата со КОВИД носи ризик од релапс или влошување на симптомите кај децата со долг КОВИД, што може да предизвика вознемиреност кај семејствата кога ги испраќаат децата на училиште.
Би советувале децата со долготрајна КОВИД да имаат проценка на ризик на училиште за да се намалат шансите за повторна инфекција. Ова може да вклучува ограничување на изложеноста на детето на поголеми групи (на пример, во собранието или кантината), обезбедување на добро проветрени училници и дозволување употреба на FFP2 маска доколку детето сака да носи таква.
4. Ментално здравје
Долготрајниот КОВИД може да биде изнемоштен и изолиран. Фокусирањето на она што децата и младите луѓе го изгубиле може да предизвика очај, безнадежност и чувство дека сте заробени.
Се обидовме да вежбаме „прифаќање“ со нашите деца. Ова вклучува прифаќање на ситуацијата во која се наоѓаме и избегнување фокусирање на негативни мисли и чувства. Поминуваме многу време нагласувајќи што сè уште можат нашите деца, поставувајќи реални цели, славејќи победи и трудејќи се да не тагуваме премногу поради изгубеното.
Исто така, важно е родителите и членовите на семејството да бидат љубезни кон себе и едни со други. Грижата за болно дете е тешка за целото семејство. Ако ви треба поддршка за менталното здравје, разговарајте со здравствен работник.
5. Немедицински третмани
Медицинските терапии за лекување долги КОВИД се ограничени во очекување на истражувачки испитувања, а тешко е да се дојде до специјализирани долги клиники за КОВИД за деца и млади луѓе, со само 15 центри низ Англија.
Сепак, постојат некои работи што можете да ги правите дома што може да помогнат во управувањето со симптомите на вашето дете. Многу луѓе имаат хиперактивен одговор „бори се или бегај“ по вирусни инфекции, вклучително и СОВИД-19, поради ефектите врз нивниот автономен нервен систем. Ова може да влијае на отчукувањата на срцето и крвниот притисок, како и на функцијата на цревата и мочниот меур. Намалувањето на времето поминато на екранот и кофеинот (особено навечер) и вежбите за дишење можат да помогнат во намалувањето на хормоните за борба или бегство.
6. Информации и поддршка
Примарната здравствена заштита има клучна улога во поддршката на младите луѓе со долг КОВИД и нивните семејства, вклучително и поврзувањето со училиштата каде што е потребно. Затоа, побарајте поддршка од вашиот општ лекар.
Грижата за дете со долг КОВИД може да предизвика зголемени трошоци и може да значи дека не можете да работите толку многу како порано или воопшто. Во зависност од тоа колку долго вашето дете не е добро и сериозноста, тоа може да ги исполнува условите за животен додаток за попреченост или други бенефиции.
Има многу дезинформации за долгиот КОВИД, па затоа е важно да пристапите до доверливи извори на информации. Добротворната организација Long COVID Kids нуди корисен пакет за поддршка за децата и семејствата, како и можност за поврзување со други деца и семејства погодени од долготрајниот COVID. Нашите деца сметаат дека оваа поддршка е непроценлива.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview