Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Американската академија за педијатрија
И покрај напорите да се едуцира пошироката јавност за опасностите од играчките со магнет со голема моќност, децата продолжуваат да се повредуваат од малите топчиња со голема моќност од ретки земји откако ќе ги проголтаат или ги вметнат во носот или увото – дури и во домаќинствата. каде родителите целосно ги разбираат опасностите од играчките, според истражувањето презентирано за време на Националната конференција и изложба на ААП во 2023 година во Конгресниот центар Волтер Е. Вашингтон.
Истражувачите на апстрактот „Социоекономски разлики во епидемиологијата и резултатите од ингестијата на магнети со голема моќност кај децата“, ги прегледаа податоците за пациентите, на возраст од 21 и помлади, од 2017-2019 година со повреди од внесување/вметнување на магнети со голема моќност. Податоците се од ретроспективна кохортна студија со 25 детски болници во САД. Истражувачите претходно открија дека овие повреди се зголемуваат и покрај ограничувањата за возраста, предупредувачките етикети и едукативните кампањи за јавно здравје кои ги објаснуваат опасностите.
„Магнетните топчиња или мониста со голема моќност од ретки земји често се продаваат како забавни играчки кои го намалуваат стресот, но тие се меѓу најопасните играчки кога децата ги јадат. Не е важно каква е социоекономската или расната позадина на детето. дали детето го набљудуваат, или ако надгледуваните возрасни знаат дека магнетите се опасни – децата сè уште успеваат да ги јадат и на многу од нив им е потребна операција за да се поправат внатрешните оштетувања предизвикани од магнетите“, рече Мина Вик, MD, BA, FAAP. доцент по детска хирургија, детска болница УЦ Дејвис. „Единствениот сигурен начин да се осигураме дека овие повреди нема да се случат е да ги држите овие типови магнети подалеку од децата“.
Од 594 изложеност на магнети со голема моќност во студијата, 74,3% биле од повисоки социо-економски средини. И покрај тоа што децата од пониско социо-економско потекло имаат помала веројатност да се подложат или да бараат грижа за изложеност на магнет со голема моќност, студијата покажа дека на тие пациенти им требаат поинвазивни процедури и операции, подолг прием во болница и повеќе реадмисија за да си ги спасат животите.
Истражувањето исто така покажа дека околностите околу повредите се различни кај децата од пониско или повисоко социо-економско потекло. На пример, децата од пониско социо-економско потекло имале помала веројатност да биле директно под надзор на старател во моментот на изложеност. Спротивно на тоа, децата од повисоко социо-економско потекло имаат поголема веројатност да имаат родители кои знаеле дека овие играчки со магнет со голема моќност од ретки земји може да бидат опасни кога ќе се проголтаат. Немаше разлика во времето што им требаше на негувателите за да побараат нега или големината или бројот на магнети што децата ги проголтаа или вметнаа.
„Родителите речиси никогаш не мислат дека нивното дете „ќе биде толку глупаво за да голта“ магнети. „Бидејќи ризикот е пропорционален на пристапот, најбезбедниот начин да се спречат повредите е да се отстранат магнетите со голема моќност од која било средина каде што може да бидат присутни деца“.
Повеќе информации:
Наслов на апстракт: Социо-економски разлики во епидемиологијата и резултатите од ингестијата на магнети со голема моќ кај децата
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview