Итни случаи:  

Повикај доктор

Детални слики од болест, смрт и откажани активности; ова беа некои од вообичаените теми на детските цртежи за време на пандемијата COVID-19. Новата студија од Универзитетот во Упсала, во која истражувачите проучувале 91 цртеж направени од деца на возраст меѓу четири и шест, покажува дека пандемијата значително влијаела на децата и дека тие имале големо знаење за болеста. Не секој ден детските цртежи стануваат во фокусот на научна статија. Меѓутоа, во новата студија објавена во списанието Acta Paediatrica, истражувањето беше целосно засновано на цртежи за пандемијата. Истражувачите ги собраа сите цртежи произведени од деца на возраст меѓу четири и шест години кои беа доставени до шведскиот архив на детски цртежи помеѓу април 2020 и февруари 2021 година.
„Тоа беше многу забавно истражување да се спроведе. Јас всушност бев сосема несигурна дали медицинското списание ќе ја објави статијата, но тие го објавија, вклучувајќи ги и цртежите на децата и сè“, објаснува Ана Саркади, професор по социјална медицина и водач на учењето.
Користејќи метод на анализа при што објаснувањата на децата за нивната слика беа комбинирани со визуелна анализа на цртежите, истражувачите можеа да покажат дека дури и помалите деца биле силно погодени од пандемијата. Тие цртаа детални слики од болест, смрт и откажани активности. Стравот, грижата и исчезнатите баби и дедовци беа вообичаени теми. Некои деца го опишаа коронавирусот како чудовиште, додека други опишаа како да се заштитите. Еден цртеж прикажува две деца во мечување битка против џиновски вирус.
„Цртежите честопати беа покриени со многу шмизли. На еден цртеж, едно дете напиша: „Повраќаш, потоа кашлаш, потоа се чувствуваш подобро или умираш“, со исклучително јасни илустрации“, објаснува Марија Тел, докторант на истражувачкиот тим CHAP и еден од авторите зад студијата.
Децата имаа и високо ниво на здравствена писменост поврзана со COVID-19, односно познавање на карактеристиките на вирусот, како се шири и какви симптоми може да предизвика болеста. Проектот беше дел од истрагите за детските гласови на јавниот простор за време на пандемијата.
„Како истражувач со искуство во науката за деца и млади, би сакал дополнително да го развијам овој метод“, додава Тел.
Тимот ќе го продолжи истражувањето на барање на Агенцијата за јавно здравје на Шведска, која им задолжи да ги анализираат цртежите направени од деца на возраст од 7 до 11 години за време или веднаш по пандемијата.
Повеќе информации:
Ана Саркади и други, Перцепции за пандемијата COVID-19 како што е прикажано во цртежите на шведски деца на возраст од 4-6 години, Acta Paediatrica (2023). DOI: 10.1111/apa.16706
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview