Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Andrew Whitehouse, The Conversation
Раното детство доби големо внимание во последниве недели, бидејќи Австралија се обидуваше да разбере начини за ублажување на притисокот од трошоците врз Националната шема за осигурување за попреченост (NDIS).
Независниот преглед на NDIS го објави својот привремен извештај, во кој беше забележано дека многу повеќе мали деца со развојни проблеми влегуваат во шемата отколку што се очекуваше кога започна пред десет години.
Вообичаено објаснување е недостатокот на услуги достапни за децата со развојни проблеми надвор од NDIS, што ја прави шемата „единствениот чамец за спасување во океанот“. Ова е точно, и постои речиси универзално признание дека на семејствата им требаат пристапни опции пошироки од само NDIS за да бараат поддршка за своето дете.
Сепак, помалку внимание е посветено на друга можност: дека всушност има повеќе деца од кога било досега кои се борат со развојни тешкотии.
Раното детство генерално се смета за период од раѓање до влегување во основно училиште – обично околу петгодишна возраст во Австралија.
Раното детство е критичен период на брз раст и развој во животот на детето. Вештините и сигурноста што им се обезбедуваат на децата во овие години ги поставуваат темелите за здравје и благосостојба кои влијаат на целиот нивен живот.
Неодамнешните податоци покажуваат знаци дека австралиските деца можеби се соочуваат со развојни проблеми со поголема стапка од порано.
Австралискиот попис за ран развој на повеќе од 300.000 деца кои влегуваат во основно училиште покажа дека малку помалку деца се „развојно на вистинскиот пат“ во сите области на развој – пад од 55,4% во 2018 година на 54,8% во 2021 година. Во време кога Австралија никогаш не била побогата, секое назадување е причина за детскиот развој.
Исто така, не само NDIS добива зголемени упатувања за проблеми со развојот на децата. Здравствените системи во државите и териториите неодамна доживеаја невидена побарувачка за услуги за детски развој, што доведе до списоци на чекање до две години.
Иако толкувањето на трендовите на населението е инхерентно сложена задача, ова е јасен посреден доказ дека австралиските деца се борат повеќе од кога било досега.
Децениските истражувања идентификуваа состојки кои можат да помогнат во промовирањето на оптималниот развој на детето. Овие „заштитни“ фактори обезбедуваат патоказ за тоа како можеме да ги поддржуваме децата и семејствата во првите години.
Општеството доживеа значителни промени во текот на изминатите децении, а постојат докази дека овие промени во животната средина ослабнале некои од заштитните фактори кои ги поддржуваат децата во раниот развој. Родителите се под притисок и им треба помош.
Децата најдобро учат во раните години преку комбинација на игра, истражување и социјална интеракција. Критички, условите кои го овозможуваат ова учење се создаваат од односот помеѓу детето и заедницата околу него, пред се родителите и старателите.
Во поддршката на развојот на децата, највредните добра на родителите се времето, вниманието и енергијата. Но, овие стоки се исто така конечни – ако се потрошат на едно место, тогаш мора да се одземат од некое друго место.
Промените што ги доживеавме како општество во текот на претходните децении извршија посебен притисок врз овие стоки.
Додека родителите поминуваат повеќе време од кога било со своите деца, тие поминуваат не помалку време во платено вработување. Создавањето на сè позафатени домаќинства негативно влијае на стресот и расположението на родителите, што може да го промени семејното опкружување и квалитетот на интеракциите родител-дете.
Понатамошно влијание на ова е подемот на дигиталната технологија, како што се паметните телефони. Сега сеприсутната употреба на паметни телефони значи дека кога родителите се ангажирани со своето дете – на пример, игра, оброци и рутини пред спиење – често се очекува (или се чувствуваат принудени) да бидат достапни за пријателите и колегите од работа.
Утврдено е дека поделеното внимание што го создава ова го намалува квалитетот и времето за интеракција родител-дете, со потенцијални ефекти врз јазичниот развој и однесувањето на детето.
Поврзаноста со заедницата е уште еден заштитен фактор за семејствата, што ги поврзува семејствата со поширока поддршка, како и со чувството на припадност. Ова е особено точно за семејствата кои се соочуваат со социјални неповолни услови или кои имаат дете со пречки во развојот. Сепак, во Австралија, како и кај другите западни нации, има се повеќе докази дека социјалниот контакт меѓу луѓето опаѓа, што ја ослабува моќта на овој заштитен фактор.
На краток рок, веројатно нема да ги смениме трендовите во вработувањето на родителите или употребата на дигитална технологија. Исто така, постои аргумент дека не треба да се стремиме да го сториме тоа.
Работата може да им обезбеди на семејствата зголемена финансиска сигурност, а на родителите чувство за цел и припадност надвор од барањата на родителството. Дигиталната технологија, исто така, создаде значителни придобивки за заедницата, вклучително и социјална поврзаност преку онлајн-околина.
Сепак, мора да го започнеме и процесот на враќање на овие заштитни фактори за семејствата. Родителите и семејствата прават се што можат за да создадат безбедни пристаништа во нивниот дом. Но, ние мораме да направиме повеќе за да им помогнеме на родителите да ја преземат својата најважна улога во екосистемот кој повеќе го поддржува.
Дел од решението е зајакнување на родителите со знаење за важноста на играта, истражувањето и социјалната интеракција во развојот на детето.
Родителите сакаат да најдат секој можен начин да го поддржат своето дете. Помагањето на родителите да ги разберат клучните состојки на детскиот развој и нивната критична улога во создавањето време и простор за тие активности, е витален прв чекор кон оваа цел.
Но, ние исто така мора да изградиме системи кои ги задоволуваат современите барања на родителството и развојот на детето. Тие би вклучиле системи за вработување кои ја препознаваат важноста на квалитетот на семејното време, а не само на неговата количина. И образовни системи кои градат заедници од раѓање, не само од петгодишна возраст. Реструктуирање на здравствените системи за поддршка на семејствата во заедниците, наместо да се вадат семејствата од нив. Конечно, економските системи кои финансиски ги поддржуваат родителите да се поврзат со малите деца, наместо финансиски да ги обесправат оние што го прават тоа.
Општеството се промени, и доколку не се промениме и ние, нашите деца ќе останат зад нас.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview