Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Педијатрите од примарната здравствена заштита (PCPs) кои препишуваат селективни инхибитори за повторно земање на серотонин (SSRIs) за деца со анксиозност и/или депресија генерално документираат соодветни индикации за започнување со лекови и препишуваат без вклучување на супспецијалисти, според студијата објавена на интернет на 17 април во Педијатрија.
Талија Р. Лестер, М. пропишан SSRI од мрежен PCP. Беа прегледани посетата кога за прв пат беше препишан SSRI (посета со лекови), непосредно претходната посета и веднаш последователната посета.
Истражувачите откриле дека во 82 проценти од случаите, PCP документирале причини за започнување на SSRI при посетата на лекови, а најчеста причина е клиничката промена (57 проценти). На една од трите прегледани посети, 30 проценти од пациентите имале документирана вклученост на развојно-бихејвиорална педијатрија или супспецијалисти од психијатрија. Севкупно, 33 и 4 проценти биле упатени на неодредена психотерапија и когнитивна бихејвиорална терапија, соодветно. Четириесет и осум проценти од 69 пациенти со последователна посета имале документација за следење на несакани ефекти.
„Овие наоди ги охрабруваат супспецијалистите кои соработуваат со PCP да дадат специфични препораки за терапија и да обезбедат дека децата и адолесцентите со анксиозност и депресија на SSRI добиваат навремена и сеопфатна грижа за следење“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Третман на анксиозност и депресија во примарната здравствена заштита педијатрија, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-058846m Апстракт/целосен текст

Уреднички
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview