Итни случаи:  

Повикај доктор

Повеќето тврдења за здравјето и исхраната за производите од формула за доенчиња се чини дека се поткрепени со малку или без висококвалитетни научни докази, покажува меѓународната анкета објавена од The ​​BMJ денес. Вообичаените тврдења се дека производите имаат корист од развојот на мозокот, имунитетот и растот кај малите доенчиња, но истражувачите велат дека „сè уште недостасува транспарентност“ и дека се потребни ревидирани регулативи „за подобра заштита на потрошувачите и избегнување на штетите поврзани со агресивниот маркетинг на таквите производи. ”
Тврдењата за здравјето и исхраната за производите од формула за доенчиња се контроверзни бидејќи тие можат да ги подобрат воочените придобивки од формулата во однос на доењето и со тоа да го поткопаат доењето. Сепак, податоците за зачестеноста на тврдењата и нивната научна поткрепа се ограничени.
За да го решат ова, истражувачите ги разгледаа тврдењата за здравјето и исхраната за производите од формула за доенчиња во група земји со високи, средни и ниски приходи и ја оценија валидноста на доказите користени за поддршка на овие тврдења.
Тие пребаруваа веб-локации на компании за адаптирано млеко за доенчиња, ги испитуваа пакувањата на производите со формула и документирани тврдења за производите што се продаваат за здрави доносени доенчиња во 15 земји: Австралија, Канада, Германија, Индија, Италија, Јапонија, Нигерија, Норвешка, Пакистан, Русија, Саудиска Арабија, Јужна Африка, Шпанија, Обединетото Кралство и САД во 2020-22.
Тие ги вклучија сите тврдења за здравјето и исхраната кои го поврзуваат производот или состојката во производот со потенцијално корисен ефект врз нормалното функционирање, растот и развојот или здравјето на потрошувачите.
Тие го забележаа бројот и видот на тврдењата направени за секој производ и состојка и го оценија нивото и квалитетот на доказите цитирани како поддршка на овие тврдења користејќи две широко користени алатки за ризик од пристрасност.
Тие идентификуваа 757 производи од формула за доенчиња, секој поврзан со просечно две барања (кои се движат од едно во Австралија до четири во САД) и 31 тип на тврдења за сите производи.
Од 608 производи со едно или повеќе тврдења, најчестите типови на барања беа „помага/поддржува развој на мозокот и/или очите и/или нервниот систем“ (53% од производите, 13 состојки), „го зајакнува/поддржува здрав имунолошки систем ” (39% од производите, 12 состојки) и “помага/поддржува раст и развој” (37% од производите, 20 состојки).
Севкупно, идентификувани се 41 група состојки кои имаа едно или повеќе тврдења поврзани со нив, но многу тврдења беа направени без упатување на одредена состојка (307 или 50% од производите).
Најчестите групи состојки наведени во тврдењата беа полинезаситените масни киселини со долг ланец (46% од производите, 9 различни барања); пребиотици, пробиотици или синбиотици (37% од производите, 19 барања); и хидролизиран протеин (20% од производите, 9 барања).
Низ сите земји, 161 од 608 (26%) производи со најмалку едно тврдење обезбедија научна референца за поддршка на тврдењето. Не беше дадена научна референца за повеќето (74%) производи со специфични здравствени тврдења.
Кога беа дадени референци, 56% пријавија наоди од клинички испитувања, додека останатите беа прегледи, мислења или други видови истражувања, вклучително и студии на животни. Само 14% од цитатите кои се однесуваат на клиничките испитувања биле проспективно регистрирани, а 90% од тврдењата кои наведуваат регистрирани клинички испитувања носат висок ризик од пристрасност.
Уште повеќе, 88% од регистрираните испитувања имале автори кои или добиле финансирање од индустријата за формула или биле директно поврзани со индустријата.
Ова се наоди од набљудување и истражувачите укажуваат на некои ограничувања, како што се можни недоследности во собирањето податоци или производи што недостасуваат, што би можело да влијае на нивните резултати.
Сепак, оваа студија опфати докази од низа земји и информациите беа собрани на начин што му овозможи на тимот формално да ја документира врската помеѓу тврдењата за здравјето и исхраната и состојките наведени во формулата за доенчиња.
Како такви, истражувачите заклучуваат: „Овие наоди ги поддржуваат повиците за ревидирана регулаторна рамка за замените за мајчиното млеко за подобра заштита на потрошувачите и избегнување на штетите поврзани со агресивниот маркетинг на таквите производи“.
Во поврзан уредник, Најџел Ролинс од Светската здравствена организација се согласува дека властите треба да се движат за да ги заштитат доенчињата и родителите од комерцијални интереси.
Тој признава дека во зафатен свет, на здравствените работници и на семејствата им недостасува време правилно да ги испитаат тврдењата, но посочува дека саморегулацијата не функционирала, а одговорниот, етички маркетинг од индустријата за формула изгледа неверојатно.
„Затоа, регулаторните органи мора да одлучат дали употребата на такви очигледно погрешни докази е прифатлива или да ја држат индустријата за формула со повисоки стандарди, да бараат подобри производи засновани на висококвалитетни докази и да ги прегледаат стандардите“, пишува тој.
„Врз основа на оваа студија, владите и регулаторните органи мора да одвојат потребно време и внимание за да ги разгледаат тврдењата за млечните производи со формула и доказите што се обезбедени и со тоа да ги заштитат доенчињата и родителите од комерцијални интереси“, заклучува тој.
Повеќе информации:
Тврдења за здравје и исхрана за формула за доенчиња: меѓународно пресек истражување, The BMJ (2023). DOI: 10.1136/bmj-2022-071075
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview