Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
VAXNEUVANCE (V114), 15-валентната пневмококна конјугирана вакцина (PCV) која ги содржи 13 серотипови во Prevnar 13 (PCV13) плус серотипови 22F ​​и 33F, е добро толерирана и безбедна за доенчиња, според студијата на Pevnar13 објавена на интернет. .
Натали Баниетис, М. 12 месеци.
Истражувачите открија дека примателите на V114 и PCV13 генерално имале споредливи пропорции со местото на инјектирање, системски, поврзани со вакцината и сериозни несакани дејства (AE). Беа побарани најчесто пријавени AE; во двете групи, раздразливоста и поспаноста беа најчести AE.
Инциденцата на некои АЕ беше повисока во групата V114, но разликите меѓу групите беа мали. Повеќето АЕ беа со благ до умерен интензитет и траеја не повеќе од три дена. Во групата V114, имаше пријавени две сериозни АЕ на пирексија поврзани со вакцина; во секоја група се случила по една смрт која не е поврзана со вакцини. Ниту еден од учесниците не ја прекинал студијата вакцина поради АЕ.
„Податоците од ова испитување сугерираат дека V114 има прифатлив безбедносен профил и добро се поднесува кај здрави доенчиња“, пишуваат авторите. „Генерално, наодите ја поддржуваат употребата на V114 во програмите за педијатриска вакцинација.
Неколку автори открија врски со фармацевтските компании, вклучително и Мерк, која го произведува VAXNEUVANCE и ја финансираше студијата.
Повеќе информации:
Натали Баниетис и сор., Безбедност и подносливост на пневмококната вакцина V114 кај доенчиња: фаза 3 студија, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-060428

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview