Итни случаи:  

Повикај доктор

Една неодамнешна студија покажа дека програмата Medicaid во Колорадо може да помогне да се реши недостигот на домашни здравствени работници за деца со сложени медицински потреби, нудејќи им на членовите на семејството обука за сертифицирана медицинска помош (CNA) и плаќајќи им за домашна медицинска нега што ја бара нивното дете. Резултатите покажуваат дека децата кои добивале семејна CNA нега немале поголема веројатност да бидат хоспитализирани отколку децата згрижени од не-семејна CNA. Децата со семејни-CNA старатели, исто така, доживеаја поголем континуитет на грижа, бидејќи прометот не беше проблем, како што е тенденција да биде со традиционалните домашни здравствени работници. Наодите беа објавени во Journal of Pediatrics. Постои општ недостиг на здравствени работници на национално ниво, што се влоши со пандемијата на COVID. Недостигот од домашни здравствени работници е уште подолготрајна грижа и често ги тера семејствата да ја напуштат работата или да го намалат работното време за да се грижат за своето дете со сложени медицински потреби. Покрај финансискиот товар на семејствата, недостатокот на професионални услуги за домашна здравствена заштита може да доведе до непотребно долготрајни хоспитализации и институционализирање.
Некои држави дозволуваат членовите на семејството кои не се родители, како што се бабите и дедовците, да бидат платени за да се грижат. Но, повеќето држави не дозволуваат родителските старатели да бидат платени за да им пружат медицинска нега на своите деца, освен за некои избрани програми кои прават исклучоци за родители кои се регистрирани медицински сестри (RNs) или лиценцирани практични медицински сестри (LPN). Илиноис Медикеид се обврза да најде алтернативни начини за родителите да бидат платени старатели и истражува начини како тоа да се спроведе.
„Нашата студија дава докази дека платеното семејно згрижување како концепт е изводливо и може успешно да се примени за да се задоволат потребите за домашна нега на децата со медицинска сложеност“, рече водечкиот автор Каролин Фостер, д-р, MS, од Детската организација Ann & Robert H. Lurie. Болницата во Чикаго и доцент по педијатрија на Медицинскиот факултет Фајнберг Универзитетот Северозападен. „Државите треба да размислат за усвојување политики што промовираат начини за да им овозможат на родителите да добијат CNA или други релевантни акредитиви и да бидат платени за домашната медицинска нега на нивното дете. Таквите политики ќе им овозможат на државните програми да ја исполнат нивната законска обврска да обезбедуваат медицински услуги за запишаните децата, истовремено намалувајќи го финансискиот товар на семејството и обезбедувајќи континуитет во грижата за овие деца“.
Д-р Фостер и неговите колеги нагласуваат дека според претходните истражувања, континуитетот на нега резултира со поквалитетна нега. Пошироката литература, исто така, покажува заштеда на трошоци за здравствениот систем со намален обрт на вработените. Недостатокот на трошоци за повторна обука и прием на вработените може да биде извор на заштеди во семејните програми за CNA.
Студијата ги спореди карактеристиките и користењето на здравствената заштита на децата со медицинска сложеност кои добиле платена CNA нега од член на семејството и од традиционална CNA што не е од семејството од 2017 до 2019 година, како дел од програмата Medicaid во Колорадо. Истражувачите ги анализираа податоците од деидентификуваните барања за наплата за 861 дете, вклучувајќи информации како што се зачестеноста на хоспитализацијата и должината на престојот во болницата.
„Семејниот модел на Колорадо се однесува на значителниот недостиг на работна сила во здравството, истовремено обезбедувајќи дополнителен приход на родителите кои се принудени да ја напуштат работата за да се грижат за своите деца. Оваа програма можеби не е погодна за сите ситуации, но е значајна опција за многу деца што одат без доволно услуги“, изјави д-р Фостер.
Повеќе информации:
Каролин Фостер и соработниците, кои плаќаат семејни медицински негуватели за здравствена заштита во домот за деца во Колорадо: Работен модел на Медикејд, Журнал за педијатрија (2023). DOI: 10.1016/j.jpeds.2022.12.043
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview