Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Хелсинки
Според неодамна завршената докторска теза, пеењето може да го промовира развојот на аудитивниот кортекс кај недоносените бебиња. Пеењето може да ја поддржи и благосостојбата на мајката, како и односот помеѓу мајката и бебето.
Докторската теза на музикотерапевтот Каисамари Костилаинен од областа на психологијата беше дел од лонгитудиналната студија „Кенгур што пее“. Костилаинен е специјализиран за музикотерапија во неонатална интензивна нега.
Во студијата, дел од родителите-учесници припаѓале на интервентна група каде што музикотерапевт ги мотивирал и ги поддржувал на почетокот на студијата да пеат или потпевнуваат за време на грижата за кенгур до датумот на породување на бебето. Во меѓувреме, контролната група родители обезбеди грижа за кенгур во согласност со упатствата дадени на одделението, без охрабрување од музикотерапевтот да пее.
„Пеењето за време на грижата за кенгурот им помогна на мајките да се релаксираат и да воспостават поблиска врска со своите бебиња, а во исто време пеењето го промовираше развојот на мозокот на доенчињата“, вели Костилаинен.
Во студијата, мерењата на електроенцефалограм беа користени за да се мапира ефектот на пеењето врз способноста на недоносените доенчиња да разликуваат помали промени во говорот. Оваа способност е важна за нормален развој на јазикот. Мајчината анксиозност беше измерена преку анкета. Дополнително, мајките опишаа како се чувствуваат пеењето на нивните бебиња и како мислат дека тоа влијае на бебињата и на самите нив.
Доенчињата во интервентната група имале поголеми одговори на мозокот на промените на говорниот звук отколку доенчињата во контролната група. Колку повеќе денови родителите им пееле на своите бебиња, толку е поголем нивниот мозочен одговор.
„Со други зборови, се чини дека развојот на аудитивниот систем има корист од повторувањето. Ефектите од пеењето на недоносените доенчиња веќе беа очигледни до датумот на породување“, вели Костилаинен.
Во интервентната група, забележано е статистички значајно намалување на мајчинската анксиозност во споредба со мајките од контролната група кои не пееле.
„Мајките во интервентната група чувствуваа дека пеењето ги релаксира нивните бебиња и себеси, го подигна нивното расположение и позитивно влијае на нивната благосостојба. Тие сметаа дека пеењето исто така промовира интеракција и емотивна врска. По студијата, сите мајки кои добиле поддршка од музикотерапевтот продолжи да пее во нивниот секојдневен живот“.
Аудитивната средина на единицата за интензивна нега може да предизвика физиолошки стрес кај недоносените доенчиња. Истражувачите веруваат дека тоа може да влијае и на последователниот развој на децата.
„Треба да се посвети внимание на аудитивната средина на болницата со намалување на стресните стимули и зголемување на стимулите кои го поддржуваат развојот, како што се говорот и пеењето на родителите“, вели Костилаинен.
Секоја година околу 6% од децата родени во Финска се раѓаат предвреме. Врз основа на нејзината докторска теза и друга литература, Костилаинен создаде водич кој ги мотивира и охрабрува родителите на недоносените доенчиња да го користат својот глас по раѓањето.
Според Костилаинен, обезбедувањето рана поддршка и информации на родителите за време на грижата на одделението е оправдано и важно.
„Предвременоста го зголемува ризикот од проблеми поврзани со последователниот развој на доенчињата, како во развојот на јазикот. Исто така, ги предиспонира родителите за депресија и анксиозност, што може да влијае на квалитетот на интеракцијата помеѓу бебето и родителот. Пеењето е лесен начин за поддршка на сите семејства развојот на недоносените бебиња, родителската благосостојба и интеракцијата, а тоа би можело посмислено да се направи дел од грижата насочена кон семејството“.
м-р Каисамари Костилаинен (Музичка терапија), ја одбрани својата докторска теза со наслов „Влијанието на родителското пеење врз обработката на звукот на нервниот говор кај недоносените бебиња, благосостојбата на мајката и раната врска по предвремено породување – импликации за практиката во неонаталната грижа“. на 19 јуни 2023 година на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Хелсинки. Тезата е достапна и во електронска форма преку складиштето Хелда.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview