Итни случаи:  

Повикај доктор

Менталното здравје на тинејџерите беше во криза пред COVID-19. Постојаните чувства на безнадежност и тага речиси двојно се зголемија во текот на 10-годишниот период кој заврши во 2019 година, според извештајот на Центрите за контрола и превенција на болести. Исто така, во ова време, обидот за самоубиство и размислувањата за самоубиство се зголемија меѓу средношколците во САД. А потоа дојде 2020 година.
„Итноста во врска со менталното здравје на адолесцентите значително се зголеми за време на пандемијата“, рече Кејти Плакс, доктор на науки, директор на Одделот за адолесцентна медицина на Медицинскиот факултет на Универзитетот Вашингтон во Сент Луис. „Нашите деца не се во ред. Тоа го гледаме низ целата земја во нашите соби за итни случаи и во нашите педијатриски ординации. Многу родители и наставници рекоа дека го гледаат тоа“.
ЦДЦ го виде тоа, исто така, во анализа на податоци за менталното здравје на адолесцентите во 2022 година за време на пандемијата.
„Не можеме само да продолжиме да ги правиме истите работи“, рече Плакс, професор по педијатрија на семејството Феринг на универзитетот и основач на СПОТ (Поддршка на позитивните можности со младите), клиника за здравствени и социјални услуги за тинејџери и млади. возрасни. „Треба да направиме повеќе.
За таа цел, Плакс помогна да води неколку студии за депресија и детска примарна здравствена заштита како ко-директор на Конзорциумот за истражување на педијатри и адолесценти на Универзитетот Вашингтон, мрежа од повеќе од 60 педијатриски ординации кои опслужуваат демографски различни пациенти во пошироката област Сент Луис. . Целта е да им се помогне на давателите на здравствена заштита да развијат стандардизирани процеси во нивните практики за дијагностицирање и управување со нарушувања на менталното здравје.
Еден пример за работата на Плакс и нејзиниот тим вклучуваше помагање на 11 педијатриски практики (53 даватели на услуги) да го подобрат следењето на тинејџерите со новодијагностицирана депресија од октомври 2018 до април 2019 година. скрининг на деца на возраст од 12 години и постари за време на годишни посети на бунари, предавање на давателите на услуги за најдобрите начини за комуникација со децата и нивните родители или старатели за депресијата и прегледување на упатствата за третман на депресија од Американската академија за педијатрија.
Во една студија објавена во 2022 година во списанието Педијатрија, тимот на Плакс ја испитуваше ефективноста на олеснувачите на практиката за развивање стандардни процеси како што се последователни телефонски повици и посети во канцеларија во третманот на адолесценти со депресија. Откако беа воспоставени протоколи кои беа изводливи во секоја практика, истражувачите пријавија дополнителна нега во рок од шест недели откако дијагнозата на депресија се зголеми од 40% на 81%. Последователните посети во рок од три месеци по стабилизирањето на пациентот се удвоија од 30% на 60%, додека пациентите во ремисија на шест месеци се зголемија тројно од 7% на 21%.
„Воспоставувањето на ваквите практични процеси со коучинг им даде на лекарите зголемена доверба да дијагностицираат и да управуваат со депресијата, да ја проценат сериозноста, да обезбедат лекови и да ги едуцираат семејствата“, рече Плакс. „Сите овие алатки се од суштинско значење за решавање на нарушувањата на менталното здравје на адолесцентите.
Плакс ја објасни важноста од вклучување на давателите на детска примарна нега во лекувањето на менталното здравје на тинејџерите.
Детските даватели на примарна здравствена заштита се добро позиционирани да се грижат за адолесцентите со депресија и други нарушувања на менталното здравје, бидејќи тие обично имаат долгогодишен, доверлив однос со пациентите и семејствата.
Проблемот е што педијатрите од примарната здравствена заштита не сакаа да го сторат тоа, бидејќи повеќето добија ограничена обука за ментално здравје, а сепак педијатрите се тие кои се на првите редови во лекувањето на зголемениот број млади кои се борат со своето ментално здравје. Ја разбираат итноста. Дури и пред 10 години, многу педијатрија главно се занимаваше со заразни болести, раст и развој и прегледи за добро дете.
Сега, тие прават многу грижа и третман за анксиозност, депресија и АДХД. Искрено, тие се соочуваат и со посложени дијагнози за ментално здравје дури и надвор од тој опсег. На пример, знаеме дека околу 80% од младите луѓе кои умреле од самоубиство биле во педијатриска ординација во текот на претходната година, а нешто повеќе од 40% посетиле лекар во последните неколку месеци.
Нашето истражување покажува дека има можности да интервенираат педијатрите и сакаме целосно да ја искористиме секоја шанса што ја добиваме. Сакаме да ги држиме сите врати отворени, па ако на детето му треба помош, тимовите за педијатриска здравствена заштита знаат што да прават бидејќи имаат поставен систем низ канцеларијата со проценки, прегледи, следење и други алатки.
Едно нешто што знаеме е дека немаме доволно психијатри и терапевти. А упатувањето до тие специјалисти е она што го прават повеќето педијатри. Но, исто така знаеме дека веројатно ќе има три до шест месеци чекање за состанок. Што се случува со детето од денот кога биле во ординација до три до шест месеци потребни за да се посети терапевт? Знаеме дека практиките за примарната здравствена заштита на децата треба да го преземат водството.
Работевме со педијатриски ординации за да помогнеме да се изгради систем на грижа што ќе се усогласи со нивните канцелариски цели. На што личи тоа? Тоа може да значи пренамена на улогите во практиката. На пример, медицинска сестра за тријажа може да бара повици за акутни физички симптоми, но медицинската сестра за тријажа, исто така, можеби ќе треба да ги следи семејствата и адолесцентите со депресија. Дали успеавте да го пополните рецептот? Како си со лековите? Дали има некои несакани ефекти? Како се чувствувавте емотивно? Постојаното следење и поставување на такви прашања помага да се осигураме дека тие млади луѓе нема да паднат низ пукнатините додека чекаат да посетат терапевт.
Луѓето сакаат да кажат дека тоа се социјалните медиуми. Социјалните медиуми понекогаш не помагаат, но не го претставуваат целиот проблем. Мислам дека се променивме како земја и нашите деца тоа го сфаќаат. Политиката на делење на денот е тешка за децата. Тие го чувствуваат тоа, а тоа не е добро. Децата се загрижени за иднината на планетата. Тие навистина се грижат за тоа што ќе се случи. Тие чувствуваат климатски промени. Потопло е. И тие гледаат работи кои доаѓаат на нивните екрани, без разлика дали се тоа социјалните медиуми или само вестите, кои се длабоко вознемирувачки и кои вклучуваат деца. Училишните пукања се еден пример. Контроверзите за родовата различност се уште еден пример. Повеќето деца навистина не разбираат за што се расправаат возрасните бидејќи, навистина, родовата разновидност е општо прифатена и нормализирана кај младите. Многу семејства, исто така, се соочуваат со економски тешкотии, а сè уште не сме готови, нели? И тогаш имаме застрашувачка глобална пандемија, и имавме, и продолжуваме да имаме, многу напната политичка средина во однос на вакцинациите, маскирањето и целокупното јавно здравје. Тинејџерите го чувствуваат сето тоа толку длабоко.
Згора на тоа, овие прашања се збунувачки за да дознаете кога сте тинејџер и вашиот мозок е програмиран да ги доживува емоциите подлабоко од возрасните. Лимбичкиот систем на мозокот е почувствителен во адолесценцијата, што значи дека вашата амигдала побрзо се активира кога се чувствувате непочитувано или нерегулирано, а немате развиен префронтален кортекс за секогаш да размислувате рационално. Ова е тинејџерскиот мозок. И тоа не е променето. Но, она што се промени е пубертетот кој започнува порано. Хормоналните и видливи физички промени може да ја променат самоперцепцијата на тинејџерот, како и начинот на кој другите луѓе се однесуваат кон нив. Тие сè уште не се доволно развојно зрели за да обработат што се случува со нивните тела и што чувствуваат, и не можат секогаш да го контролираат тоа.
Не сум сигурен дека ние, како возрасни, целосно сме ги ценеле сите тие промени и како тие влијаат на децата. А училиштата, религиозните организации или клубовите и атлетиката во кои се децата немаа шанса секогаш да ги достигнат чекорите за да ги поддржат децата на начинот на кој треба да бидат поддржани од доверливи возрасни. Посакувам да имавме повеќе училишни советници. Посакувам да имавме повеќе училишни средини и грижливи возрасни луѓе кои предаваат на благосостојба и вештини за справување во тешките времиња во нивните животи. Менталното здравје може да биде дел од наставната програма на училиштето, така што детето не мора да оди кај терапевт за да научи позитивни вештини за справување. Тоа би можело да биде норма затоа што толку многу деца се соочуваат со неволји, а сите ние ќе се соочиме во одреден момент од нашиот живот.
Повеќе информации:
Џејн Гарбут и други, Подобрување на следењето за адолесценти со депресија во примарната здравствена заштита, педијатрија (2022). DOI: 10.1542/peds.2021-051107
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview