Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Вирџинија
Стапката на сомнителни обиди за самоубиство со труење кај деца и адолесценти на возраст од 10-19 години пријавени во центрите за отрови во САД се зголеми за 30% во текот на 2021 година – првата цела година на пандемијата COVID-19 – во споредба со 2019 година, покажа новото истражување на UVA Health.
Истражувачите ги објавија своите наоди во Неделен извештај за морбидитет и морталитет. Истражувачкиот тим вклучуваше Рита Фара, Саумитра В. Реге, Рајан Џеј Кол и Холстеге.
Стапката на сомнителни обиди за самоубиство со труење кај децата на возраст од 10-12 години се зголеми за 73% во текот на 2021 година во споредба со 2019 година. Кај адолесцентите на возраст од 13-15 години, стапката на сомнителни обиди за самоубиство со труење во 2021 година се зголеми за 48,8% во однос на сомнителната стапка во 2019 година. Обидите за самоубиство со труење кај жени на возраст од 10-19 години се зголемија за 36,8% во 2021 година во однос на 2019 година.
Наодите се засноваат на преглед на случаи пријавени до Националниот систем за податоци за отрови од центрите за отрови во САД како „намерно сомнително самоубиство“, кое опфаќа и сомнителни обиди за самоубиство и намерно самоповредување. Девојчињата учествуваа со 81,2% од сомнителните обиди за самоубиство кај адолесцентите на возраст од 10-19 години во 2021 година, во споредба со 77% во 2019 година. Овие зголемувања на сомнителни самоубиства се случија додека вкупните повици во центрите за отрови во нацијата се намалија за 3,1% од 20219 до 20219 година.
Наодите се надоврзуваат на загрижувачкиот тренд идентификуван во претходната студија за UVA Health, која покажа дека сомнителните обиди за самоубиство со труење кај децата на возраст од 6-19 години се зголемиле за 26,7% помеѓу 2015 и 2020 година.
„Ова значајно зголемување на обидите за самоубиство за време на пандемијата не изненади“, рече д-р Кристофер Холстеге, медицински директор на Центарот за отров Блу Риџ при УВА здравство и шеф на Одделот за медицинска токсикологија на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вирџинија. „Ние сме вознемирени од драматичното зголемување на обидите за самоубиство кај толку млада популација, кое продолжува да ескалира според нашите податоци.
Двете најчести супстанци вклучени во пријавените обиди за самоубиство беа ацетаминофен и ибупрофен, два вообичаено достапни лекови против болки без рецепт. Другите најкористени супстанци беа два антидепресивни лекови – сертралин и флуоксетин – заедно со дифенхидрамин, антихистамин достапен без шалтер, кој често се користи за лекување на алергии.
„Овие наоди сугерираат дека менталното здравје на децата и адолесцентите сè уште може да биде засегнато од пандемијата, предизвикувајќи загриженост за долгорочните последици, особено имајќи предвид дека претходниот обид за самоубиство е најсилниот предиктор за последователна смрт од самоубиство“, истражувачите пишуваат во научен труд во кој ги наведуваат наодите.
Врз основа на податоците, истражувачите препорачуваат сеопфатен пристап за превенција од самоубиства преку партнерства меѓу семејствата, наставниците, професионалците за ментално здравје и лидерите во јавното здравје. Со оглед на тоа колку често се користат лекови без рецепт во обиди за самоубиство, истражувачите исто така предлагаат да се земат предвид безбедносни мерки како што се засилени иницијативи за јавна едукација за безбедно чување на лекови без рецепт и достапност на помош во случај на предозирање преку Центрите за отрови во Америка се јавуваат на 800-222-1222. Тие, исто така, препорачуваат дополнителна промоција на националната линија за самоубиство и кризи 988 за луѓето кои доживуваат ментална здравствена криза.
„Како општество, ние треба да се здружиме на мултидисциплинарен начин и да развиеме стратегија за тоа како најдобро да ја ублажиме оваа брзо ескалирана закана за нашата младина“, рече Холстеге.
Минатиот месец, UVA Children’s and Sentara Martha Jefferson Hospital ги објавија плановите за создавање нова амбулантска клиника во округот Албемарл за да се задоволи зголемената потреба за педијатриска невро-развојна и бихејвиорална здравствена заштита во Централна Вирџинија.
Повеќе информации:
Рита Фарах и други, Сомнителни обиди за самоубиство со самотруење меѓу лица на возраст од 10-19 години за време на пандемијата COVID-19-САД, 2020-2022 година, MMWR. Неделен извештај за морбидитет и морталитет (2023). DOI: 10.15585/mmwr.mm7216a3.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview