Итни случаи:  

Повикај доктор

Негативните ефекти предизвикани од пандемијата COVID-19 би можеле да имаат трајни импликации за децата под пет години кои живеат во привремено сместување во Лондон, открива нова студија предводена од истражувачи од UCL. Истражувањето, објавено во International Journal of Environmental Research and Public Health, го испитуваше влијанието на немањето фиксна адреса за време на пандемијата COVID-19 врз пристапот до здравствената заштита и здравствените резултати на децата под пет години кои живеат во лондонскиот округ Њухам.
Живеењето во привремено сместување е форма на бездомништво и, според Канцеларијата за национална статистика, тоа „може да се обезбеди додека се донесува одлука за проценка или додека домаќинствата бездомници чекаат подолгорочно сместување“.
За време на пандемијата, значително се зголеми бројот на семејства во привремено сместување низ Англија. И, според Министерството за станбени заедници и локална самоуправа, во 2021 година, лондонскиот округ Њухам објави највисока локална стапка на бездомници во земјата. Во 2020 и 2021 година, едно од 11 деца живеело во привремено сместување, а секое второ живеело во сиромаштија.
Тимот интервјуираше 16 професионалци кои работат со деца под пет години и нивните семејства во округот, вклучително и здравствени посетители, здравствени работници, непрофитни организации и локалната власт.
Тие открија дека пандемијата негативно влијаела на здравјето на децата под пет години во привремено сместување – вклучително и доцнење и регресија во развојните пресвртници и однесувања, вклучително и тоалет, вештини за хранење, емоционална регулација и вештини за социјална комуникација.
Водечки автор, д-р. кандидатот и истражувач за рана кариера, Дијана Маргот Розентал (УЦЛ, Институтот за детско здравје на Велика Ормонд Стрит), рече: „Првите пет години од животот се критичен развојен период. Сепак, сега има генерација на деца под пет години во привремено сместување кои имаат доживеале потенцијално тешки ефекти врз нивното здравје и развој, што најверојатно ќе има доживотни последици. Овие неволји може да вклучат штетни ефекти врз образованието, вработувањето и врските.“
Меѓу семејствата кои живеат во привремено сместување, професионалците пријавија бариери вклучувајќи лошо ментално здравје, несоодветно домување, без социјална поддршка, недоверба во услугите, администрација за имиграција и финансиска несигурност.
Овие бариери беа влошени со намалувањето на услугите лично и дигиталната сиромаштија – како што е немањето пристап до интернет, не технолошки такт и не се чувствувате удобно да зборувате или пишувате на англиски – што го отежна закажувањето и пристапот до онлајн состаноци . Следствено, решавањето на прашањата поврзани со домувањето, бенефициите или здравјето стана потешко.
Розентал рече: „Нашите наоди покажуваат дека COVID-19 во голема мера влијаел на животот на лицата под пет години во привремено сместување и дополнително ја намалил способноста на професионалците да пружат нега на деца под пет години во привремено сместување.
„За да се справиме со ова, ни требаат интегрирани системи за нега (т.е. домување и здравје) и приспособени меѓусекторски стратегии, кои ќе ги земат предвид и јавното здравје и политиката и ќе се фокусираат на раниот развој, поддршката за менталното здравје, обуката за вработување и можностите за родители и старатели“.
Квалитативната студија покажа дека клучните професионалци, како што се олеснувачите на заедницата, се обиделе да ги ублажат проблемите поврзани со пристапот до здравствената заштита и здравствените резултати преку подобрување на комуникацијата со семејствата. Ова вклучуваше контактирање со нив за пропуштени и последователни состаноци и доставување услуги на децата во заедницата.
Истражувачите сега се надеваат дека ќе го испитаат влијанието на пандемијата врз децата помали од пет години во привремено сместување во други региони во ОК и места со голем број бездомници ширум светот.
Розентал рече: „Додека студијата беше спроведена во Њухам, наодите сè уште може да се генерализираат за другите популации во Англија – со оглед на високата преваленца на бездомништво на деца во привремено сместување и фактот дека многу од професионалците работеле и надвор од округот. .
Повеќе информации:
Дијана Маргот Розентал и други, Како живее во привремено сместување и влијанието на пандемијата COVID-19 под пристапот до здравствената заштита и здравствените резултати на 5-ките? Квалитативна студија за клучните професионалци во социјално и етнички разновидна и лишена област во Лондон, Меѓународен весник за истражување на животната средина и јавно здравје (2023). DOI: 10.3390/ijerph20021300
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview