Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот Оксфорд Брукс
Две неодамнешни студии ги анкетираа училишните медицински сестри кои работат низ ОК за нивните тековни работни практики и искуства од работењето за време на пандемијата.
Д-р Сара Бекаерт Р.Н., виш предавач по детско здравје на Универзитетот Оксфорд Брукс, рече: „Ова истражување ја истакна виталната улога на училишните медицински сестри во идентификацијата и превенцијата на прашања кои веројатно ќе имаат негативно влијание врз младите луѓе додека се движат во тинејџерските години. , а потоа премин во зрелоста“.
„Нашите наоди бараат застапување од креаторите на политиките и професионалните организации за да им овозможат на училишните медицински сестри да водат во еволуирачкиот пејзаж на јавното здравје. Тоа повикува на доволен број училишни медицински сестри за да одговорат на новите и тековни здравствени потреби на децата и младите луѓе.
Над 60% од анкетираните изјавиле дека нивниот контакт со децата и нивните семејства се намалил за време на пандемијата, додека 86% имале пречки за идентификување на потребите за заштита или заштита на децата. Над 79% изјавиле дека нивната способност да работат со познати ранливи деца и семејства била негативно влијание.
Истражувањето, исто така, предупреди на преголемото потпирање на технологијата и ја нагласи важноста на училишните медицински сестри да имаат личен пристап до децата со кои работат.
„Контактот лице в лице со децата е од суштинско значење за обезбедување на безбедна и холистичка грижа и треба да се надополнува наместо да се замени со алтернативни пристапи“, рече д-р Бекаерт. „Ова е императив за градење доверба, обезбедување доверливост и овозможување на холистичка проценка при работа со деца и млади луѓе.
Зголемувањето на упатувањата за заштита на децата за време на пандемијата значеше дека училишните медицински сестри забележаа промена во работните практики кон претежно реактивен пристап. Над 74% од анкетираните медицински сестри пријавиле зголемување на обемот на работа.
„За време на истражувањето слушнавме за низа иновативни методи воведени за време на пандемијата за работа со деца, и како што би се очекувало, ова вклучуваше зголемување на употребата на онлајн платформи за олеснување на контактот“, додаде Дејна Самут, коавтор на Студискиот и истражувачки соработник на Универзитетот во Бирмингем. „Ова им овозможи на медицинските сестри брзо да се прилагодат и да работат флексибилно, но овие нови начини на работа не беа без предизвици.
„Работата онлајн значеше дека децата станаа помалку видливи и достапни за училишните медицински сестри. Ова резултираше со невидени предизвици за училишните медицински сестри, чија работа се фокусира околу способноста да градат терапевтски односи со децата за кои се грижат. Покрај тоа, имаше деца и семејства кои или немаше пристап до технологијата, или способност да ја користи за ефективно учество“.
Д-р Џорџија Кук, постдокторски истражувач на Универзитетот Оксфорд Брукс објаснува: „Многу од анкетираните училишни медицински сестри пријавиле чувство на исцрпеност, стрес и низок морал како резултат на притисоците со кои се соочиле за време на пандемијата“.
„Ова дојде во време кога бројот на училишни медицински сестри веќе се намалуваше. Креаторите на политиките треба да ја препознаат и промовираат интегралната улога на училишните медицински сестри во извршувањето на превентивната јавно-здравствена работа“.
„Владите и локалните власти би можеле да го сторат тоа со нарачување на училишни модели за јавно здравје кои ги ставаат искусните училишни медицински сестри во лидерски и координативни улоги во училишните заедници“.
„Ова треба да биде поддржано од доволна работна сила, а зајакнувањето на бројот на училишни медицински сестри ќе биде клучно за задоволување на сè покомплексните потреби на децата и младите во екот на пандемијата“.
Шерон Вајт, главен извршен директор на Здружението на медицински сестри во училиштата и јавното здравство (SAPHNA), која беше дел од советодавниот одбор на студијата, рече: „Наодите од оваа студија дополнително ја засилуваат итната потреба за реинвестирање во училишната медицинска сестри. ”
„Како обучени, квалификувани, искусни и висококвалификувани медицински сестри, тие имаат клучна улога во агендата за промоција, превенција и заштита за заштита на децата и младите луѓе. е од голема загриженост во врска со нашата способност да продолжиме да ги чуваме децата“.
Повеќе информации:
Дана Самут и сор., Перспективи на училишна медицинска сестра за работа со деца и млади луѓе во Обединетото Кралство за време на пандемијата COVID-19: Студија за онлајн анкета, Меѓународен весник за истражување на животната средина и јавно здравје (2022). DOI: 10.3390/ijerph20010481

Џорџија Кук и други, Училишна нега: Нови начини на работа со деца и млади луѓе за време на пандемијата Ковид-19: Преглед на обемот, Весник за напредни медицински сестри (2022). DOI: 10.1111/јан.15504.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview