Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Лори Соломон
Типичниот тајминг на епидемии на сезонски респираторен синцицијален вирус (RSV) (од октомври до април) беше нарушен за време на пандемијата COVID-19, според истражувањето објавено во изданието на 7 април на Неделен извештај на американските центри за контрола и превенција на морбидитет и морталитет.
Сара Хамид, д-р, од ЦДЦ во Атланта и колегите ја карактеризираа сезонската РСВ во САД за време на предпандемиските и пандемиските периоди користејќи резултати од тестот за верижна реакција на полимераза пријавени до Националниот систем за надзор на респираторни и ентерични вируси (јули 2017 до февруари 2023 година).
Истражувачите откриле дека циркулацијата на RSV била историски ниска во текот на сезоната 2020 до 2021 година. За време на сезоната 2021 до 2022 година, РСВ започна порано и продолжи подолго отколку за време на предпандемските сезони. Враќањето кон предпандемиската сезона започна во сезоната 2022 до 2023 година, која започна подоцна од сезоната 2021 до 2022 година, но порано од предпандемските сезони. Во 2022 до 2023 година, почетокот на RSV се случи во јуни, а позитивните резултати од PCR го достигнаа врвот во ноември. Во споредба со предпандемските сезони, врвот беше повисок (19 проценти наспроти опсегот од 13 до 16 проценти) во годината на надзор од 2022 до 2023 година, при што епидемијата траеше 32 недели до неутрализирањето во јануари.
„Во Соединетите Држави, нарушувањето на сезонската циркулација на РСВ беше забележано за време на пандемијата на COVID-19 бидејќи нефармацевтските интервенции (на пример, затворање училишта и маскирање) го намалија преносот на респираторниот вирус“, пишуваат авторите. „Постојаното следење на сезонската РСВ може да го води времето на имунопрофилакса и евалуација на новите производи за имунизација.
Повеќе информации:
Апстракт/Целосен текст

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview