Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Анери Патани, Емили Федерстон, Здравствени вести на KFF
Кога тројца тинејџери починаа од предозирање со фентанил минатата година во округот Лаример, Колорадо, тоа ја шокираше заедницата и „ги преврте семејствата наопаку“, рече Том Гонзалес, директор за јавно здравје на округот.
Неколку училишта почнаа да складираат налоксон, лек кој го намалува предозирањето со опиоиди. Организациите на заедницата ги обучуваа тинејџерите да го користат. Но, претставниците на округот и училиштето сакаа да направат повеќе.
Тогаш тие се свртеа кон фондовите за порамнување на опиоиди – парите што доаѓаат од националните зделки со здравствените компании како Џонсон и Џонсон, АмерисорсБерген и ЦВС, кои беа обвинети дека ја поттикнуваат епидемијата преку лекови против болки на рецепт. Компаниите исплаќаат повеќе од 50 милијарди долари на државните и локалните власти во текот на 18 години.
Голем дел од тие пари се наменети за лекување на зависности и напори за намалување на трговијата со дрога. Но, некои одат на програми за превенција во училиштата за да ја намалат можноста за зависност пред таа да започне. Во некои случаи, училишните области, кои поднесоа сопствени тужби кои станаа дел од националните населби, добиваат директни плаќања. Во други случаи, државните или локалните власти издвојуваат дел од својот удел за иницијативи базирани на училишта.
Многу родители, воспитувачи и избрани функционери се согласуваат дека инвестирањето во превенцијата е од клучно значење за справување со зголемените стапки на предозирање кај младите, депресија и самоубиствени мисли.
„Мораме да ги разгледаме основните причини“, рече Дијана Фишбејн, виш научник на Универзитетот во Северна Каролина-Чапел Хил и водечки експерт за примена на науката за превенција во јавната политика. Во спротивно, „засекогаш ќе си ги бркаме опашите“.
Но, прашањето како да се направи тоа е напорно и ќе вклучува тестирање на нивоата на удобност на многу родители и локални службеници.
За генерации Американци, превенцијата од зависноста беше синоним за D.A.R.E., наставна програма за образование за отпор кон злоупотреба на дрога, развиена во 1980-тите и подучена од полицајци во училиштата. Ги „осмели“ децата да се спротивстават на дрогата и се користеше заедно со други популарни кампањи во тоа време, како „само кажи не“ и видео од јајце во тава со нарација „Ова е твојот мозок на дрога“.
Но, децениското истражување покажа дека тие пристапи не функционираат. Во некои случаи, студентите од приградските населби всушност ја зголемиле нивната употреба на дрога откако учествувале во D.A.R.E. програма.
Спротивно на тоа, програмите за превенција за кои денешните водечки експерти велат дека ветуваат најмногу ги учат децата како да управуваат со своите емоции, да комуницираат со другите, да бидат издржливи и да градат здрави односи. Тие можат да имаат долгорочни здравствени придобивки, а исто така да заштедат на општеството 18 долари за секој инвестиран долар, според федералната анализа. Но, тој пристап е помалку интуитивен отколку едноставно да се каже „не“.
Ако им кажете на родителите: „Ќе го заштитиме вашето дете од умирање од труење со фентанил со тоа што ќе го научиме на социјални вештини во трето одделение“, тие ќе бидат лути на вас“, рече Линда Рихтер, која води превенција. ориентирано истражување во непрофитната организација Партнерство за да се стави крај на зависноста. За нивно продавање на најефикасните пристапи е потребно време.
Тоа е една од причините зошто експертите за превенција се загрижени дека познатите програми како D.A.R.E. ќе биде место за избраните функционери и училишните администратори кои одлучуваат како да ги користат средствата за населување со опиоиди. Кога KFF Health News и InvestigateTV бараа докази за локално трошење за превенција, дури и површен преглед најде примери во половина дузина држави каде што владите веќе доделија 120.000 американски долари од готовина за порамнување на D.A.R.E. програми. Наставната програма е обновена од 80-тите, но ефектите од тие промени сè уште се проучуваат.
Истражувачите велат дека вложувањето пари на програми со неизвесни резултати – кога постојат поефикасни алтернативи – може да чини не само вредни ресурси, туку, на крајот, и животи. Иако 50 милијарди долари звучат како многу, ако се споредат со патарините од епидемијата, секој денар мора да се потроши ефикасно.
„Постои огромен потенцијал овие средства да се потрошат“, рече Натаниел Ригс, извршен директор на Истражувачкиот центар за превенција на Државниот универзитет во Колорадо.
Но, тој има причина да се надева. Претставниците на округот Лаример му доделија на тимот на Ригс 400.000 долари од средства за населување на опиоиди за да се изгради програма за превенција базирана на најновата наука.
Ригс и неговите колеги развиваат обука за училишниот персонал и помагаат во спроведувањето на Блуз програмата, широко признаена интервенција за учениците со ризик од депресија. Програмата, која ќе започне во 10 средни и средни училишта оваа есен, ги учи учениците за издржливоста и ја гради социјалната поддршка преку шест мали групни сесии, секоја по еден час. Во повеќе студии е докажано дека ја намалува стапката на депресија и употреба на дрога кај младите.
Натали Лин, 17-годишна апсолвентка во средното училиште Фосил Риџ во Форт Колинс, Колорадо, е оптимист дека програмата ќе помогне да се надмине стигмата со која се соочуваат нејзините врсници поради ментална болест и зависност.
„Да се ​​има на училиште“ ги спречува луѓето да се чувствуваат „повикани“ затоа што имаат потреба од помош, рече Лин, која носи налоксон во својот автомобил за да биде подготвена да го смени нечие предозирање. „Тоа е само признавање дека секој овде би можел да се бори со“ зависноста и „ако си, се е во ред“.
Низ целата земја, инвестициите во превенција се движат низ опсегот. Род Ајленд користи околу 1,5 милиони долари пари за порамнување за да го зголеми бројот на советници за помош на студенти во средните и средните училишта. Каунти Мур, Северна Каролина, троши 50.000 долари на програма за менторство за ризични млади. Некои заедници покануваат гости говорници и, се разбира, многумина се свртуваат кон D.A.R.E.
Округот Њу Хановер, Северна Каролина и градот Вилмингтон, кој го опфаќа, здружија 60.000 американски долари од порамнувањето за да обучат речиси 70 офицери во D.A.R.E. програма, која се надеваат дека ќе ја започнат во десетици училишта оваа есен.
Окружниот комесар Роб Запл рече дека тоа е еден дел од „повеќекратниот пристап“ за да им се покаже на младите дека можат да водат продуктивен живот без дрога. Официјалните лица, исто така, ставаат 25.000 долари од готовина за порамнување на огласи за јавни услуги и 20.000 долари за други теренски активности.
Тие признаа дека има малку истражувања за ажурираниот D.A.R.E. наставната програма, но рече дека округот ја гледа својата инвестиција како пилот, што тие внимателно ќе ја следат. „Наместо да преземеме сè одеднаш, ќе дозволиме трошењето на парите да расте со успехот на програмата“, рече Запл.
Манстер, Индијана, исто така одлучи да го продолжи својот D.A.R.E. напор, користејќи 6.000 УСД – мал дел од вкупните средства за порамнување – годишно. Каунти Џаспер, Ајова, користи 3.800 долари за покривање на материјали за церемониите за дипломирање на програмата веќе неколку години.
На некои места, официјалните лица се искрени дека не добиваат доволно пари за да направат нешто инвентивно.
Солон, Охајо, на пример, доби 9.500 долари во средства за порамнување оваа година и очекува слични или помали износи во иднина. „Иако финансирањето е добредојдено“, напиша финансискиот директор Мет Рубино во е-пошта, тоа „не е доволно материјално за да се трансформира“ во буџетот. Ставајќи го сето тоа кон постоечкиот D.A.R.E. програмата имаше најголема смисла, рече тој.
Франциско Пегуерос, извршен директор и претседател на D.A.R.E., рече дека иако програмата е во сила од 80-тите, „тоа е навистина значително поинаку“ денес. Наставната програма беше преработена во 2009 година за да се оддалечи од тактиките за заплашување и предавањата за одредени лекови за да се фокусира наместо на вештините за донесување одлуки. Полицајците минуваат низ интензивна обука, која вклучува разбирање како се развива детскиот мозок.
„Да кажете некому дека лекот е штетен, нема да го промени нивното однесување“, рече Пегуерос. „Навистина треба да испорачате наставна програма која ќе ги изгради тие вештини за да им помогне да го променат однесувањето.
Со порастот на фентанил и некои државни законодавства кои наложуваат едукација за лекови, интересот за D.A.R.E. порасна во последниве години, рече Пегуерос. Тој верува дека тоа може да биде ефективно како дел од сеопфатниот пристап на заедницата за превенција.
„Нема да најдете една наставна програма, една програма, една акција што ќе ги постигне резултатите што ги сакате“, рече тој.
Сепак, Д.А.Р.Е. може да игра важна улога, рече тој, укажувајќи на една неодамнешна студија која покажа дека новата наставна програма има „позитивен ефект во смисла на одвраќање на почетокот на употребата на алкохол и испарувањето“ кај петтоодделенците.
Но, многу експерти за јавно здравје остануваат скептични. Тие се загрижени дека промените се површни. Неколкуте студии за новата наставна програма на D.A.R.E. беа краткорочни, дадоа мешани резултати, а во некои случаи имаа високи стапки на напуштање поради пандемијата COVID-19, што покренува прашања за тоа колку наодите се применливи за училиштата низ целата земја. Според некои службеници и застапници за спроведување на законот, дури и обновената програма често се учи заедно со кампањи како „Една пилула може да убие“, која ги предупредува младите дека пробувањето дрога може да биде фатално од прв пат.
Тој тип на тактика за заплашување изгледа залудна за Кели Кејсман, извршен директор на Think Kids, непрофитна организација која се залага за здравјето и благосостојбата на децата во Западна Вирџинија. „Не се чини дека овие деца не се сомневаат и никогаш порано не ги виделе последиците од употребата на дрога“, рече таа.
Во 2017 година, Западна Вирџинија објави највисока стапка во нацијата на деца кои живеат со сопствена или зависност од опиоиди на родителите.
„Потребни ни се посилни заедници кои се подготвени само да им дадат на тие деца повеќе водство и поддршка отколку страв“, рече Кејсман. „Тие веќе имаат доволно страв каков што е.
Некои локални самоуправи се обидуваат да ги поминат двата патишта.
Земете округот Chautauqua во западниот дел на Њујорк. Минатиот септември, округот и локалната соработка за развој на децата потрошија 26.000 долари – вклучително и 5.000 долари пари за наплата на опиоиди – за да го доведат поранешниот НБА играч Крис Херен да зборува на неколку собири за неговите минати зависности од алкохол, хероин и кокаин. Херен им раскажал на повеќе од 1.500 студенти првиот ден кога пиел пиво, на 14-годишна возраст; како зависноста ја заврши неговата кариера; и како слетал на улица пред да влезе во закрепнување.
Патрик Смералдо, наставник по физичко образование и шеф на локалната соработка што ја организираше посетата на Херен, рече дека приказната на кошаркарот одекнала кај учениците, од кои многумина имаат родители со зависност. „Кога тој зборува за продажба на Xbox на своето дете за да се дрогира, мислам дека ги допира фактите низ кои тие морале да поминат“, рече Смералдо.
Но, настанот со еднократен говорник има мало трајно влијание, велат истражувачите и експертите за јавно здравје.
Затоа округот, исто така, инвестира средства за населување на опиоиди во неколку други иницијативи, рече Стив Килбурн, кој ги надгледува грантови поврзани со зависности за округот Чаутаука. Веројатна сума од шест цифри ќе биде наменета за Prevention Works, локална непрофитна организација која предава наставна програма „Премногу добро за дрога“ во 23 училишта и води програма „Тинејџерски интервенции“ која обезбедува обука и поддршка еден на еден за учениците откриено дека користи дрога или носи наркотици во училиште.
Мелани Витковски, извршен директор на Prevention Works, рече дека некои ученици се плашат да дојдат на училиште бидејќи нивните родители може да се предозираат без некој дома да ги оживее.
Смералдо, наставникот по физичко образование, планира да го надогради говорот на Херен со програма после училиште, во која учениците ќе можат да разговараат за нивното ментално здравје и да ги трансформираат интересите како готвењето во практиканти за да помогнат во прекинувањето на циклусот на сиромаштија што често придонесува за зависност.
Херен е „катализатор за да се доведе детето до услугите што постојат во округот“, рече Смералдо. Тоа е почетна точка, а не крај.
2023 KFF Health News.
Дистрибуирано од Tribune Content Agency, LLC.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview