Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Децата со ноќна енуреза (НЕ) со пониска осмоларност на урината во првото утро (Uosm) имаат повисоки стапки на одговор на третманот, според студијата објавена во септемвриското издание на Investigative and Clinical Urology.
Гвон Кјеонг Ли, од Медицинскиот факултет на Националниот универзитет Пусан во Јужна Кореја, и колегите запишаа 99 деца со НЕ во ретроспективна студија и ги категоризираа според резултатите од првото утро Uosm во група со низок Uosm (<800 mOsm/L; 38 случаи) или група со висока Uosm (≥800 mOsm/L; 61 случај). Беа добиени основните параметри и на сите случаи им беше спроведена стандардна уротерапија и фармаколошки третман. Еден и три месеци по започнувањето на третманот, фреквенцијата на енурезата и стапките на одговор беа анализирани. Истражувачите откриле дека нивото на Uosm во првото утро било 997,1 ± 119,6 и 600,9 ± 155,9 mOsm/L во високите и ниските Uosm групи, соодветно. Групата со низок Uosm имаше значително поголем волумен на празнење во првото утро и вкупен испразнет волумен. Стапката на одговор од ≥50 проценти беше забележана за значително поголем процент на деца во групата со низок Uosm на еден месец (50,0 наспроти 24,6 проценти) и три месеци (63,2 наспроти 36,1 проценти). „Првото утро Uosm тестирање може да се изврши лесно, безбедно и економично дури и кај деца со НЕ“, пишуваат авторите. „Оваа студија покажа дека децата со НЕ со понизок Uosm во првото утро подобро реагираат на уротерапија и фармаколошка терапија“. Повеќе информации:
Гвон Кјеонг Ли и сор., Осмоларност на првата утринска урина и ноќна енуреза кај деца: проспективна кохортна студија со еден центар, Истражувачка и клиничка урологија (2023). DOI: 10.4111/icu.20220377

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview