Итни случаи:  

Повикај доктор

Децата на возраст од 4 години покажуваат докази за мрежа во мозокот пронајдена кај возрасните која се справува со тешки когнитивни проблеми, покажа новото истражување. Мрежата со повеќекратна побарувачка им помага на луѓето да го фокусираат своето внимание, да жонглираат со неколку работи во меморијата во исто време и да решаваат тешки проблеми како оние што вклучуваат математика.
И додека оваа мрежа не е целосно развиена кај децата, студијата покажа дека функционира слично како и кај возрасните, рече Зејнеп Сајгин, постар автор на студијата и доцент по психологија на Државниот универзитет во Охајо.
Студијата опфатила возрасни и деца од 4 до 12 години чии мозоци биле скенирани со fMRI додека се обидувале да завршат тешка задача.
„Откривме дека мрежата со повеќекратна побарувачка беше посебна мрежа дури и кај малите деца и беше одвоена од јазичната мрежа, исто како и кај возрасните“, рече Сајгин.
„Тоа беше нешто што не беше познато со сигурност. Една алтернатива би била дека е потребно време за овие одделни мрежи во мозокот да се разликуваат кај децата, но тоа не е она што го откривме“.
Студијата беше предводена од Елана Скетини, дипломиран студент по психологија во државата Охајо, а резултатите беа објавени на интернет неодамна во Журналот за невронаука. Дипломирана студентка од државата Охајо, Кели Хиерше, исто така беше коавтор.
Резултатите може да помогнат да се идентификуваат нарушувања во невроразвојот на когнитивната контрола меѓу клиничките примероци, како што се децата кои се борат со АДХД, нарушување на однесувањето или повреди на мозокот, кои на крајот би можеле да го информираат развојот на третманот.
„Со идентификување на типичната варијабилност во односот помеѓу невронската активација и перформансите на задачата, можеме да стекнеме подобро разбирање за тоа што се смета за нормално наспроти абнормално“, рече Скетини.
Во студијата учествувале 44 возрасни на возраст од 18 до 38 години и 37 деца на возраст од 4 до 12 години.
Додека биле скенирани во fMRI, на учесниците во студијата им била дадена релативно тешка задача: им била прикажана серија решетки кои содржеле од девет до 12 квадрати, од кои некои биле сини. Потоа им беа покажани две решетки и тие требаше да изберат која одговара на низата сини квадрати што ги виделе во претходните решетки. На децата им биле дадени полесни испитувања од возрасните.
Истите учесници завршија и јазична задача каде слушаа значајни реченици и контролни услови. Кај возрасните, јазичната мозочна мрежа е просторно соседна, но одвоена од мрежата на повеќекратна побарувачка. Но, јазичните вештини на децата, исто така, сè уште се развиваат и затоа не беше јасно дали мрежата со повеќекратна побарувачка исто така ја поддржува оваа вештина додека се развива.
Резултатите покажаа дека истата област на мозокот – мрежата со повеќекратна побарувачка, лоцирана во фронталните и париеталните кортики – била активирана и кај децата и кај возрасните кога ја завршиле предизвикувачката задача, а воопшто не била активирана за јазичната задача.
Имаше причини да се очекува дека децата нема да имаат мрежа за повеќекратна побарувачка слична на возрасните, рече Сајгин.
„Знаеме дека децата не се секогаш добри во тоа на што да се фокусираат, лесно им се одвлекува вниманието и не секогаш им оди добро кога им се појавуваат тешки проблеми. Мрежа со повеќекратна побарувачка што ја користат возрасните“, рече таа.
„Но, дури и кај 4-годишните оваа мрежа е прилично робусна и е многу различна од јазичната мрежа“.
Имаше некои разлики од возрасните. Магнитудата на одговор забележана во мозокот била помала кај децата додека тие се обидувале да ја решат задачата, што покажува дека му требаат години на мозокот да созрее и да се „подигне“ до нивоа на возрасни, рече таа.
Но, дури и кај децата, активирањето на мозокот со повеќекратна побарувачка одразуваше колку напорно се трудеа и колку добро ја завршија задачата, без оглед на возраста; индивидуалната варијабилност во перформансите се рефлектираше во активирањето на мозокот на сите возрасти.
„Наодите ни даваат подобро разбирање за тоа како се појавува когницијата на високо ниво кај луѓето и би можеле да ни помогнат да дизајнираме интервенции за кога луѓето имаат проблеми со когнитивната контрола“, рече Сајгин.
Повеќе информации:
Елана Скетини и други, Индивидуалната варијабилност во перформансите ја одразува селективноста на мрежата на повеќекратна побарувачка кај децата и возрасните, The Journal of Neuroscience (2023). DOI: 10.1523/JNEUROSCI.1460-22.2023
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview