Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Технолошкиот институт во Токио
Присуството на пренатални прегледи може да помогне да се намали ризикот од мала тежина при раѓање, открија научниците од Tokyo Tech и Toyama University во една неодамнешна студија. Преку статистички анализи на голема јапонска група, тие ги посочија главните фактори поврзани со присуството на мајките на пренаталните прегледи. Овие наоди ги нагласуваат клучните области за идни промени во политиките и системите за здравствена заштита за да се започне со поправање на долгогодишниот проблем со ниската родилна тежина во Јапонија.
Претходните истражувања покажаа дека тежината на бебето при раѓање може значително да влијае на неговото здравје како краткорочно така и долгорочно. Во текот на последните 20 години, истражувачите пронајдоа докази кои укажуваат дека ниската родилна тежина (LBW) може да има последици врз развојот на новороденчето, дури и да доведе до потешкотии во учењето и проблеми во однесувањето.
Имено, Јапонија има висока инциденца на LBW, проценета на 9,2% за сите раѓања во 2021 година, и покрај тоа што е земја со високи приходи со напредна здравствена заштита. Причините за оваа инциденца не се сосема јасни. Додека одредени студии навестија дека посетувањето редовни пренатални прегледи е поврзано со помала инциденца на LBW, доказите се донекаде неубедливи.
Наспроти оваа позадина, професорот Мицуе Нагамин од Токискиот институт за технологија (Токио Техника), во соработка со истражувачите од Универзитетот Тојама во Јапонија, неодамна спроведе студија за ова прашање. Како што е објаснето во нивниот труд објавен во Annals of Epidemiology, истражувачите се обиделе да ја откријат врската помеѓу LBW и јапонските мајки кои ги пропуштаат пренаталните прегледи. Дополнително, тие ги анализираа позадинските фактори кои се најтесно поврзани со присуството на пренаталните прегледи.
За да соберат податоци за студијата, истражувачите користеа голема база на податоци обезбедена од Јапонската студија за животна средина и деца – национална колективна студија за раѓање чија цел е да се најдат врски помеѓу различните фактори на животната средина и здравјето на децата. По филтрирањето на базата на податоци, истражувачите завршија со 91.916 парови мајка-доенче за статистичка анализа.
Еден од главните наоди на студијата беше евидентна врска помеѓу пропуштањето на пренатални прегледи и повисокиот ризик од LBW. Проф. Нагамин, соодветен автор на студијата, нагласува: „Овој резултат укажува на важноста од преземање мерки за поттикнување на присуство на пренатални прегледи во Јапонија, за разлика од другите земји со високи приходи“.
Друг важен наод беше поврзан со позадинските фактори кои може да се поврзат со присуството на пренатални прегледи. Анализите покажаа дека брачниот статус самец/разведен/вдовец и негативниот став кон бременоста главно се поврзани со поголем број на пропуштени прегледи.
Згора на тоа, доброто севкупно ментално и физичко здравје беше поврзано и со помала посетеност, особено за време на раната бременост. Истражувачите сугерираат дека ова може да се должи на заблудата дека доброто здравје значи дека прегледите може безбедно да се прескокнат.
Спротивно на тоа, да се биде вработен и да се има добро целокупно ментално и физичко здравје за време на средината на доцната бременост беа поврзани со поголема посетеност на пренаталните прегледи. „Овие наоди можат да помогнат во испитувањето на политиките за интервенција за поттикнување на присуство и обезбедување пренатална грижа. Ова вклучува разгледување на содржината и времето на здравствените информации што треба да се обезбедат и одредување на кои бремени жени потенцијално им е потребна пофокусирана интервенција“, забележува проф. Нагамин.
Заедно, наодите од оваа студија ги истакнуваат областите на фокусирање што треба да се земат предвид од јапонските креатори на политики и здравствените системи за да се зголеми посетеноста на пренаталните прегледи. „Оваа работа ја нагласува важноста на мултидимензионалната поддршка за време на бременоста, вклучувајќи ги економските, психолошките и социјалните аспекти“, заклучува проф. Нагамин.
Повеќе информации:
Mitsue Nagamine и сор., Врската помеѓу статусот на пренатален преглед и ниската родилна тежина: колективна група за раѓање на национално ниво – Јапонска студија за животна средина и деца, Анали на епидемиологија (2023). DOI: 10.1016/j.annepidem.2023.04.008
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview