Итни случаи:  

Повикај доктор

„Поминав покрај два ТАБ речиси неделно, затоа што едното е во близина на нашата продавница за сладолед, а другото до трговскиот центар. Затоа одиме многу таму“. Овој цитат од 12-годишно девојче во нашето најново истражување фрла ново светло на изложеноста на младите луѓе на коцкање во нивниот секојдневен живот. Децата од 11 до 17 години кои учествуваа во нашето истражување ни кажаа дека редовно доаѓаат во контакт со коцкањето не само за време на спортување, туку и во голем број секојдневни средини.
Тие видоа промоции за коцкање во локалните трговски центри, во пошти, за време на спортски натпревари, филмови и телевизиски емисии. Тие исто така беа свесни за низа нови производи и маркетинг стратегии што ги користи коцкарската индустрија за да стигне до следната генерација клиенти.
Оваа постојана изложеност создаде перцепција дека коцкањето е „секогаш во твоето лице“ и „природна работа што треба да се направи“. Ова беше особено случај кога беше ставен покрај активностите што не се коцкање во секојдневните услови. Како што ни кажа едно 16-годишно момче:
„Мислам дека само бројот на реклами и има плакати за него низ продавниците. […] Изгледа, затоа што го има насекаде, мора да е нешто нормално“.
Додека прекумерното промовирање на коцкањето во спортот беше катализатор за загриженоста на јавноста, владите во голема мера не реагираа. Наместо тоа, се чини дека тие одлучија дека штетите и трошоците поврзани со младите луѓе кои се изложени на маркетингот од коцкање се надминати со какви било придобивки за коцкарската индустрија, спортот (преку спонзорства) и радиодифузерите (преку приходите од реклами).
Исто така, има малку јавно достапни докази дека училишните програми или кампањите за јавно образование што ги водат организации како што е Фондацијата за одговорно коцкање Викторија имаат значително влијание или дека тие се способни да се натпреваруваат со моќта на комерцијалните маркетинг стратегии. Сопствените „образовни активности“ на коцкарската индустрија во најдобар случај се бескорисни и може да бидат контрапродуктивни.
Нашето истражување го покажува јасното влијание на коцкарскиот маркетинг врз младите. Тие можат да именуваат брендови за коцкање и можат да цитираат ознаки и слогани. Тие известуваат дека виделе различни видови на промоции за коцкање во спортот и на голем број популарни телевизиски емисии, вклучувајќи ги „Gogglebox“ и „MasterChef“.
Младите, исто така, рекоа дека гледаат промоции за коцкање „се појавуваат во мојот довод“ на сајтовите на социјалните медиуми како Инстаграм и Јутјуб. Како што ни кажа едно 15-годишно момче:
„[Ги гледам] на YouTube пред да гледам видео. Се појавува смешен скеч на Sportsbet. Не се работи за коцкање, иако […] ги гледам и кога гледам најзначајни моменти“.
Нашето истражување, исто така, покажува дека поттикнувањата како бесплатни облози и промоции на познати личности имаат особено влијание врз младите луѓе кои веруваат дека коцкањето е активност „без ризик“ и дека може да им се верува на промоциите што ги гледаат.
Сепак, постои јасна можност за промена. Тековната парламентарна истрага за онлајн коцкање ја истражува ефективноста на ограничувањата за рекламирање на коцкање за ограничување на изложеноста на децата на коцкарски производи и услуги.
Нашиот сопствен поднесок до истрагата аргументираше за силни владини ограничувања и забрани за маркетинг, со клучна цел заштита на младите луѓе.
Иако на ваквите ограничувања се спротивставуваат голем број засегнати страни, вклучително и спортските организации, радиодифузерите, огласувачите и секторите од коцкарската индустрија, очигледно е зголемена јавна и политичка поддршка за забраните за маркетинг на коцкањето, вклучително и од самите млади луѓе.
При развивањето на силни политички одговори на коцкањето, треба да се реши уште едно прашање.
Неодамнешните откритија за донации од онлајн обложувалницата Sportsbet на сегашната министерка за комуникации, Мишел Роуланд, пред федералните избори во 2022 година, исто така, предизвикаа легитимна загриженост за механизмите за заштита на политиката за коцкање од комерцијални и други сопствени интереси.
Ова го вклучува степенот до кој можеме да веруваме во политичките одлуки што се носат за коцкањето. Ова е особено важно кога се разгледуваат политиките кои се однесуваат на здравјето и благосостојбата на младите луѓе.
Младите луѓе во нашето истражување споделуваат слични ставови со експертите за јавно здравје кога станува збор за стратегии за нивна заштита од предаторските тактики на индустријата за коцкање.
Тие се критични за „одговорните“ пораки за коцкање, за кои велат дека се дизајнирани да ја ослободат коцкарската индустрија и владите од нивната одговорност за спречување на штети. Тие ни велат дека владите треба да бидат одговорни за акција, вклучително и
намалување на пристапноста и достапноста на производите за коцкање
правејќи ги коцкарските производи побезбедни
отстранување на коцкањето од спортот, преку регулација и спортски тимови кои завршуваат партнерства со коцкарски компании
спроведување на силни ограничувања (вклучувајќи и забрани) за маркетинг, и
користење на јавното образование за да се спротивстави на комерцијалните пораки за коцкање, и да обезбеди искрени информации за тактиките на индустријата за коцкање.
Постои „исклучителност“ околу владините политики за коцкање, во кои на коцкањето не се смета дека му треба истиот робустен одговор на политиката за јавно здравје како и другите прашања. Послушниот пристап на владите кои сметаат дека коцкањето некако се разликува од другите нездрави производи мора да се промени ако сакаме да видиме ефективни пристапи базирани на докази за спречување на штетите од коцкањето.
Коцкарската индустрија и нејзините сојузници неизбежно ќе се спротивстават на ефикасните мерки за заштита на младите од маркетингот на коцкање. Но, младите луѓе, родителите и заедницата ја разбираат причината за загриженост и потребата за акција што навистина ќе ги спречи промотивните активности на оваа моќна, но граблива индустрија.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview