Итни случаи:  

Повикај доктор

Новата програма за сместување во детската здравствена заштита на Атланта обезбеди поголем мир на умот за семејствата на доенчиња со критична вродена срцева болест (CCHD) и педијатриските медицински сестри кои ги подготвуваат доенчињата за отпуштање. Преминот кон домот за доенчиња на кои им е потребна сложена грижа може да биде огромно за старателите, кои треба да апсорбираат големи количини непознат материјал за кратко време. Тие често треба брзо да стекнат вештини, како што се безбедна администрација на лекови, режими на хранење, респираторно управување, нега на рани и како да ги препознаат раните знаци и симптоми на влошување на проблемите.
Единицата за акутна кардијална грижа за деца со 35 кревети во болницата ја разви програмата во 2019 година како начин да се решат празнините во знаењето на старателите и подобро да се вклучат старателите во планот за нега. Вградувањето во домот му овозможува на негувателот да остане со своето бебе 24 часа пред испуштањето, давајќи му можност да научи специфични вештини поврзани со грижата за своето дете и да ги практикува под водство на медицински сестри.
„Перцепциите на медицинските сестри за нова програма за сместување во домот за доенчиња со критична вродена срцева болест“ ја разгледува програмата од гледна точка на медицинските сестри, идентификувајќи ги придобивките и бариерите и нуди увид за потенцијални подобрувања. Студијата е објавена во American Journal of Critical Care (AJCC).
Студијата ги детализира сеопфатните теми што се појавија за време на дискусиите во фокус групите со 13 медицински сестри кои учествуваа во програмата за сместување во соба и обезбедуваа грижа за доенчињата со CCHD и нивните старатели.
„Медицинските сестри мора да се чувствуваат сигурни и компетентни во нивната способност да обезбедат обука и образование на старателите на доенчиња со медицински сложени состојби“, рече Шеклфорд. „Квалитетот на образованието за отпуштање и координацијата на грижата се важни елементи за успешна транзиција кон домот, а учесниците укажаа на тоа како оваа програма ги подобри и семејните и сестринските резултати“.
Меѓу подобрените исходи од медицинска сестра, учесниците изразија поголема доверба во подготовката на старателите за отпуштање и чувство на зголемено задоволство на медицинската сестра. Тие се согласија дека програмата директно води до подобрување на способноста на семејствата безбедно да се грижат за своите доенчиња дома.
Програмата, исто така, ја подобри организацијата на процесот на отпуштање и го доведе патот до подобра координација на грижата, особено помеѓу медицинските сестри и координаторот за отпуштање. Учесниците спомнаа подобра комуникација и соработка помеѓу медицинските сестри, координаторите за отпуштање, другите даватели на услуги и старателите, отворајќи го патот за непречена транзиција дома.
Иако медицинските сестри опишаа многу бенефиции за пациентите, медицинските сестри и семејствата, тие исто така ги идентификуваа областите во кои програмата за сместување во соба може да се подобри. Развивањето начин за подобро мерење на способностите на старателите, освен едноставното полагање или неуспех на одредени тестови за вештини, може да придонесе за попродуктивни разговори и појасен јазик. Тие, исто така, понудија предлози за прегледување на искуството со старателите и можност за прилагодување на програмата за да се осигура дека секое семејство добива обука што одговара на нивните потреби за учење.
Истражувачите користеа специфична рамка за да ги организираат резултатите – гледајќи го дофатот, ефективноста, усвојувањето, имплементацијата и одржувањето (RE-AIM) – и открија дека е ефикасен начин да се преведат истражувањата во пракса и да се помогне да се подобри способноста на програмата да работи во реално животни поставки.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview