Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Однесувањето на родителите за пиење, особено честото пиење и прекумерното пиење, се поврзани со зголемени шанси за пиење кај адолесцентите, според студијата објавена на интернет во списанието за адолесцентно здравје.
Бом, М. анкети. Дополнително, беше испитана поврзаноста помеѓу однесувањето на родителите за пиење и пиењето кај нивните деца.
Истражувачите откриле дека 6,6% од адолесцентите пиеле алкохол; не беа забележани значајни разлики во преваленцата според социодемографските карактеристики.
Во споредба со адолесцентите чии родители не пиеле или не пиеле прекумерно, адолесцентите чии родители пиеле често (најмалку пет дена/месец) или прекумерно пиеле, имале значително поголеми шанси за пиење (прилагодени коефициенти на коефициент, 4,1 и 3,7, соодветно).
„Наодите од оваа национална студија сугерираат дека ако родителите пијат поретко и избегнуваат прекумерно пиење, тоа би можело да ја намали веројатноста за малолетно пиење и придружните штети поврзани со алкохолот“, пишуваат авторите. „Интервенциите на ниво на популација засновани на докази можат да спречат и прекумерно пиење кај возрасните и малолетни.
Повеќе информации:
Michele K. Bohm et al, Асоцијации помеѓу родителското пиење и употребата на алкохол кај нивните адолесцентни деца: наоди од националното истражување на дијадиите родител-дете во САД, Журнал за адолесцентно здравје (2023). DOI: 10.1016/j.jadohealth.2023.05.028

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview