Итни случаи:  

Повикај доктор

Пандемијата СОВИД-19 е поврзана со зголемување на зачестеноста и смртноста на педијатриските повреди од огнено оружје, според истражувач од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мисури. Претходните студии ја испитуваа врската помеѓу пандемијата и зголемените повреди од огнено оружје кај возрасните, но неколку студии го проценуваа влијанието врз децата. Оваа студија беше спроведена во детската болница Сент Луис и ретроспективно ги прегледа педијатриските повреди од огнено оружје пред почетокот на пандемијата COVID-19 од март 2015 до февруари 2020 година и ги спореди податоците со повредите што се случија за време на пандемијата од март 2020 до март 2022 година.
„Откривме значително зголемување на стапките на педијатриски повреди од огнено оружје за време на пандемијата во споредба со петте претходни години“, рече водечкиот автор Мери Бернардин, д-р, доцент по клиничка итна медицина и педијатриска итна медицина. „Ескалацијата на повредите беше поттикната од значителното зголемување на нападите со огнено оружје и убиствата, како и зголемената фреквенција на невини деца повредени како случајни минувачи среде криминалот на возрасните“.
Тимот на Бернардин прегледа 672 педијатриски повреди од огнено оружје за време на студијата, вклучувајќи 413 пред-COVID-19 и 259 за време на пандемијата. Месечната стапка на повреди се зголеми за 51,5% за време на пандемијата од просечни 6,8 пукања месечно пред пандемијата на 10,3 пукања месечно за време на пандемијата. Смртните случаи од огнено оружје кај децата исто така се зголемија за 29% за време на пандемијата.
„Иако црните деца беа најчесто жртви и пред и за време на пандемијата, имаше значително зголемување на црните жртви за време на пандемијата во однос на другите раси“, рече Бернадин. „За време на пандемијата значително се зголеми процентот на жртви кои имаат статус на Медикејд или осигурување самостојно.
Бернадин рече дека уште едно интересно откритие открило три скока во месечните стапки на педијатриски напади со огнено оружје/убиства се случиле за време на пандемијата, секој од нив се случил во рок од три месеци од порастот на смртните случаи од СОВИД-19.
„Овој тренд е особено значаен затоа што, бидејќи најверојатно ќе се појават бранови од идните варијанти на СОВИД-19, може да се заклучи дека овие бранови може да се поврзани со идни скокови во повреди од огнено оружје“, рече Бернардин. „Оваа закана ја нагласува потребата од зголемени услуги за интервенција со насилство, особено меѓу маргинализираните заедници кои се со поголема веројатност да бидат сериозно погодени од насилство со огнено оружје“.
Покрај Бернардин, коавторите на студијата вклучија и истражувачи од Медицинскиот факултет на Универзитетот Вашингтон во Сент Луис, детската болница Сент Луис и Медицинскиот колеџ Ларнер на Универзитетот во Вермонт.
Нивната студија, „Пандемични ефекти на СОВИД-19 врз епидемиологијата и смртноста од повредите од огнено оружје кај децата; Студија од еден центар“, неодамна беше објавена во Журналот за детска хирургија.
Повеќе информации:
Мери Елизабет Бернардин и сор., пандемиски ефекти COVID-19 врз епидемиологијата и смртноста на педијатриските повреди од огнено оружје; Студија со еден центар, Весник за детска хирургија (2022). DOI: 10.1016/j.jpedsurg.2022.10.007
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview