Итни случаи:  

Повикај доктор

За деца со невроген мочен меур (НБ), номограм кој вклучува пет фактори може да го предвиди ризикот за оштетување на горниот уринарен тракт, според студијата објавена на интернет на 7 декември во „Frontiers of Pediatrics“. Чи Ли, од Детската болница на Медицинскиот универзитет во Чонгкинг во Кина, и колегите спроведоа ретроспективна кохортна студија со 167 пациенти со NB и група за валидација од 100 деца NB за да воспостават предвидувачки модел за оштетување на горниот уринарен тракт. Анализите беа направени на групата за обука за да се идентификуваат предиктори и да се развие номограмот. Тогаш беа потврдени точноста на номограмот и клиничката корисност.
Истражувачите идентификуваа рекурентна инфекција на уринарниот тракт, усогласеност на мочниот меур, притисок на точката на истекување на детрузор, хиперактивен мочен меур и чиста интермитентна катетеризација како предвидувачи, кои беа составени во номограмот. Во групите за обука и валидација, номограмот покажа добра дискриминација, со области под карактеристичната крива на приемникот од 0,806 и 0,831, соодветно. Номограмите беа добро калибрирани во анализата на калибрациската крива; предвидените и набљудуваните веројатности не се разликуваа значително. Номограмот имаше добра клиничка применливост во анализата на кривата на одлучување.
„Беше изграден прогностички модел заснован на пет фактори на ризик за предвидување на ризикот од оштетување на горниот уринарен тракт кај децата со НБ и покажа добра дискриминација и клиничка применливост“, пишуваат авторите. „Тоа им помага на лекарите да ги идентификуваат децата со високоризично оштетување на горниот уринарен тракт и да преземат рани терапевтски мерки за да го намалат ризикот од откажување на бубрезите.
2023 Ден на здравјето. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview