Итни случаи:  

Повикај доктор

Арлекин ихтиоза (HI) е тешко генетско нарушување на кожата кое се карактеризира со дебели бели, кафеави или темно кафеави дамки на кожата што го покриваат целото тело на новороденчето. HI има ниска инциденца од 1 на 300.000 живородени, но доаѓа со највисока стапка на смртност меѓу кожните заболувања. Тоа е предизвикано од мутација во генот ABCA12, кој го шифрира протеинот вклучен во транспортот на липидите неопходни за формирање на кожна бариера. Таквиот недостиг на протеини доведува до послаба епидермална бариера. Една неодамнешна студија, ко-автор на BGI Genomics д-р Томас Киу, објавена во Frontiers in Pediatrics, го опфаќа случајот на новороденче родено предвреме во акушерската и педијатриската болница во Виетнам Куанг Нин, со родилна тежина од 2,2 кг и покриено со дебела плоча- како лушпи разделени со темноцрвени пукнатини на кожата, на кои потоа му било дијагностицирано HI нарушување.
Пет дена по раѓањето, детето било префрлено во Виетнамската национална болница за педијатрија со тешка инфекција, други симптоми поврзани со HI, тешкотии со дишењето и починало 15 часа потоа.
Доенчето имало постара сестра, родена 8 месеци предвреме, која починала на 2,5 недели со симптоми на ХИ исто така, и мртвороден брат во 12-та недела од бременоста. Има и двајца браќа и една сестра, со полно здравје. Примерок од крв за секвенционирање на целиот егзом (WES) беше собран кај пациентот за да се најде причината за болеста.
Резултатите од секвенционирањето на цели егзоми покажуваат дека хомозиготна мутација (c.6353C > G, p.S2118X) доведува до скратен ABCA12 протеин, вообичаено пријавен меѓу случаите на HI. Формираниот протеин е сериозно дисфункционален и тоа е одговорно за сериозниот фенотип кај пациентот.
Мутацијата c.6353C > G (p.S2118X) сè уште не е пријавена во претходните студии и во базите на податоци (1.000 Genome, gnomAD, NCBI, HGMD, UCSC, ExAc и NHLBI). Оваа мутација е поднесена во dsSNP под пристапен број rs1553520447 и Gene Dx под пристапен број SCV000710591.2, како и идентификувана како патогена варијанта во базата на податоци ClinVar (пристапен број RCV000598766.1).
WES исто така открива дека членовите на семејството кои ја носат мутацијата во хетерозиготна состојба не покажуваат HI симптоми, со што се нагласува важноста на генетскиот скрининг и пренаталната дијагноза базирана на ДНК за семејствата со историја на оваа болест. Додека стапката на смртност останува висока, раната интервенција со системски ретиноиди може да ги подобри стапките на преживување. Понатамошно истражување на патогенезата на HI и развојот на нови терапии е од клучно значење за подобрување на изгледите за оние кои се погодени од оваа состојба.
Повеќе информации:
Ван Кан Тран и сор., Извештај на случај: Нова ретка мутација c.6353C > G во генот ABCA12 што предизвикува арлекин ихтиоза, идентификувана со секвенционирање на цели егзоми, Граници во педијатријата (2023). DOI: 10.3389/fed.2023.1128716
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview