Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Као корпорација (Јапонија)
Егземата е воспалителна состојба на кожата која често ги погодува доенчињата на возраст од еден до два месеци. Помеѓу различните типови на егзема забележани кај доенчињата, особено загрижува раниот атопичен дерматитис (АД), кој се карактеризира со психолошки стрес и нарушувања на спиењето.
Студиите, всушност, идентификуваа дека ако не се лекува, АД може да го зголеми ризикот од алергиски болести како што се алергии на храна и астма – прогресија позната и како „атопичен марш“. Потребна е рана дијагноза и интервенција на АД со ран почеток за да се обезбеди психолошко и физичко здравје на доенчето.
Сепак, може да биде тешко да се постави дијагноза на АД кај доенчиња на возраст од еден или два месеци. Покрај неподготвеноста на родителите да побараат лекарски совет и неможноста на доенчето да ги изрази своите симптоми, дијагнозата на АД може да биде под влијание на субјективноста и искуството на лекарот. Покрај тоа, употребата на точни, но инвазивни дијагностички процедури за АД, како што се биопсиите на кожата, е тешка кај доенчињата. Оттука, постои потреба од нови методи за дијагностицирање на АД кои се објективни и неинвазивни.
Во една претходна студија предводена од водачот на проектот Такајоши Инуе од одделот за биолошко научно истражување во корпорацијата Као, некои од овие истражувачи идентификувале дека себум содржи мерливи нивоа на човечки мРНК молекули.
Тие претпоставуваа дека анализата на генетската експресија на таквите примероци на себум што содржат РНК може да ги открие молекуларните карактеристики на АД и нејзината основна патогенеза. Врз основа на ова откритие, истражувачите развија нов аналитички метод наречен „Следење на РНК“ кој овозможува анализа на транскриптом на човечка кожа на mRNA во себум (липиди на површината на кожата) собран од кожата со помош на едноставен филм за бришење на маслото.
Во оваа студија објавена во списанието на Европската академија за дерматологија и венерологија, истражувачите ја потврдија корисноста на овој нов метод за следење на РНК. Оваа студија беше спроведена во соработка со Кивако Јамамото-Ханада и Јукихиро Оја од Националниот центар за истражување на алергија при Националниот центар за здравје и развој на децата, Јапонија. Главната цел на оваа студија беше да се утврди дали РНК на себум може да обезбеди сигурни биомаркери за откривање на ран почеток на АД кај доенчиња.
Студиската популација сочинуваше потенцијална група од 98 едномесечни доенчиња и два месеци. Кај некои од овие доенчиња, дијагнозата на АД беше поставена според критериумите на Работната група на Обединетото Кралство.
Истражувачите најпрво собраа себум од кожата на лицето на сите доенчиња-учеснички со помош на единствен филм за бришење на маслото, во неинвазивна и лесна процедура. Следно, mRNA во површинските липиди на кожата (SSL) беа извлечени за да се изврши анализа на транскриптом, и на крајот, беше подложена на анализа на податоци за да се идентификуваат нивните основни молекуларни карактеристики на ран почеток на АД кај доенчиња.
Анализата откри неколку гени со различна експресија помеѓу доенчиња со и без АД. Поточно, истражувачите забележаа дека едномесечните новороденчиња со АД имаат пониска експресија на гени поврзани со метаболизмот и синтезата на липидите, тесни спојки, антимикробни пептиди и кератинизација и поголема експресија на гени поврзани со Th2-, Th17- и Th22- тип имунолошки реакции.
Овие молекуларни промени во бариерната функција и воспалителните маркери кои ја карактеризираат АД не беа пријавени во претходната литература, особено кај доенчињата на возраст од еден месец, во голема мера поради инвазивноста на вообичаените дијагностички процедури.
Што е најважно, тимот забележал дека преку промени во нивоата на овие маркери, себумската РНК може да се користи за да се открие почетокот на АД добро однапред. Објаснува д-р Јамамото-Ханада, началник на Центарот за алергија, „Нашите резултати потврдуваат дека методот на следење на РНК е корисен за рано откривање на АД кај доенчињата и може да се користи и за следење на нивниот третман во иднина“.
Се надеваме дека достапноста на оваа едноставна, објективна и неинвазивна дијагностичка опција за АД ќе ги поттикне родителите на доенчињата со АД да се одлучат за рана консултација и терапевтска интервенција на состојбата. „Денчињата често имаат повеќекратни егземи и доживуваат повторени егзацербации и ремисии. Со нашиот метод може да се реализира навременото лекување на АД со ран почеток, што овозможува подобрување на квалитетот на животот на доенчињата со АД и нивните семејства“, вели д-р Јамамото. – Ханада.
Повеќе информации:
Кивако Јамамото-Ханада и сор. DOI: 10.1111/jdv.19017
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview