Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Тејлор и Френсис
Една нова студија на повеќе од 50.000 американски адолесценти низ целата земја покажува дека испарувањето на никотин е силно поврзано со зголемена веројатност за високи нивоа на употреба на прекумерно пиење и употреба на канабис.
Наодите, објавени денеска во „Употреба и злоупотреба на супстанции“, ќе придонесат за зголемената загриженост за јавното здравје за зголемената популарност на употребата на електронски цигари (или „испарување“) кај младите.
„Иако севкупните здравствени ризици од испарувањето се помали од пушењето, електронските цигари сè уште се штетни за адолесцентите и бараат постојан надзор – особено бидејќи долгорочните влијанија остануваат непознати“, вели водечкиот автор Ноа Крески од Факултетот за јавно здравје Mailman на Универзитетот Колумбија. .
„Нашите резултати покажуваат дека испарувањето не е изолирано однесување, туку е силно поврзано со употреба на други супстанци што може да им наштети на адолесцентите и да го отежне откажувањето од никотин. Препознавајќи го силното преклопување помеѓу различните форми на употреба на супстанции, ефикасните напори за интервенција треба да работат за истовремено да се решат испарување, пиење и употреба на канабис за да се поттикне здравјето и благосостојбата на младите“.
Истражувачите ја користеа анкетата „Набљудување на иднината“ – спроведена од Националниот институт за злоупотреба на дроги (NIDA) – за да ги следат трендовите во употребата на цигари, алкохол, канабис, испарување и на никотин и на канабис и други супстанции за децата во училишните класови 8. (13-14 години), 10 (15-16 години) и 12 (17-18 години).
Тимот испитувал податоци од 51.872 адолесценти кои учествувале во истражувањето помеѓу 2017 и 2019 година. Тие ја процениле врската помеѓу минатите 30-дневна употреба на никотин (не, само за пушење, само за испарување и секое пушење плус испарување) со минатите 30 -дневна употреба на канабис – правење прилагодувања за да се земат предвид одредени демографски фактори, како што се возраста, полот, расата, образованието на родителите и урбаноста на учесниците.
Гледајќи ја употребата на никотин и употребата на канабис (во која било форма, вклучително и испарувањето), тие открија дека во споредба со оние кои воопшто не користеле никотин, адолесцентите кои:
Истражувачите, исто така, пронајдоа врска помеѓу изминатата 30-дневна употреба на никотин и двонеделното прекумерно пиење, дури и по прилагодување. Поврзаноста помеѓу пушењето и испарувањето и прекумерното пиење се зголеми во големина на поголеми нивоа на прекумерно пиење. На пример, во споредба со оние кои воопшто не користеле никотин, адолесцентите кои и пушеле и испарувале биле:
„Врските помеѓу само испарувањето, или и пушењето и испарувањето, и употребата на канабис и исходите од прекумерното пиење кај адолесцентите се особено впечатливи – особено на највисоките нивоа на прекумерно пиење. Додека причинската насока на овие асоцијации е нејасна, големината на ефектот е загрижувачки со оглед на штетите што овие супстанции им ги нанесуваат на адолесцентите“, додава Крески, кој е аналитичар на податоци во Колумбија.
„Со оглед на силните врски помеѓу употребата на никотин и употребата на канабис и прекумерното пиење, постои потреба од постојани интервенции, ограничувања за рекламирање и промоција, како и национални напори за јавно образование за да се намали испарувањето кај адолесцентите – напори кои признаваат истовремена употреба на супстанции“. забележува Крески.
Авторите истакнуваат одредени ограничувања на оваа студија во врска со истражувањето. Тие вклучуваат дека податоците биле собрани од учениците во текот на училишниот ден, а се исклучени оние кои биле отсутни. Испарувањето и пушењето со никотин исто така беа самопријавени од учесниците, кои може да бидат ранливи на мерење и пристрасност за потсетување.
Повеќе информации:
Испарување на никотин и истовремена употреба на супстанции кај адолесцентите во Соединетите држави од 2017-2019 година, Употреба и злоупотреба на супстанции (2023). DOI: 10.1080/10826084.2023.2188462
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview