Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Детската истражувачка болница Свети Јуда
Хипердиплоидијата е генетска состојба забележана во клетките на ракот, каде што клетките содржат повеќе хромозоми од вообичаеното. Состојбата е особено распространета во детството Б-клеточна акутна лимфобластична леукемија (B-ALL), најчеста форма на педијатриски карцином.
За да донесат јасност на теренот, истражувачите од детската истражувачка болница Сент Џуд работеа на подобро дефинирање на овој тип на АЛЛ во контекст на модерната терапија за попрецизно предвидување на исходот на пациентот и насочување на одлуките за лекување. Наодите се објавени во Journal of Clinical Oncology.
Во моментов, онколошките центри ширум светот користат најмалку шест различни дефиниции за хипердиплоидија за да ги водат протоколите за третман, што резултира со променливи исходи на пациентите. Додека лекарите се согласуваат дека хипердиплоидијата е поврзана со генерално поволен исход, точната дефиниција сè уште се дебатира. Воспоставувањето на најоптималната класификација на хипердиплоидијата може да ја стандардизира грижата за Б-АЛЛ во детството и да обезбеди пациентите со овој карцином да ги добиваат само потребните третмани, потенцијално намалувајќи ги несаканите ефекти од хемотерапијата додека ги подобрува долгорочните резултати.
Истражувачите на Сент Јуда ги споредија постоечките методи за дефинирање на хипердиплоидија и открија дека индексот на ДНК, мерка на вкупната ДНК во леукемичните клетки, може ефикасно да ги класифицира и предвиди исходите за хипердиплоидна леукемија.
„Дефинициите за хипердиплоидијата историски се изведени од ретроспективните студии на претходните протоколи“, рече ко-сописниот автор Чинг-Хон Пуи, д-р, Оддели за онкологија, патологија и глобална педијатриска медицина. „Со сеопфатна споредба на шест различни методи на класификација во иста група на пациенти, покажуваме дека едноставен систем, како што е индексот на ДНК, е оптимален за стратификација на пациенти со добра прогноза. Овој пристап останува применлив во современите студии со современи терапии насочени кон ризик .
Индексот на ДНК фрла поширока мрежа врз хипердиплоидната популација на пациенти, што го прави вредна почетна точка за оние кои работат во поставки со ограничени ресурси кои може да имаат конечен пристап до поскапи методи, како што е секвенционирањето на целиот геном. Ова откритие има значење за медицинските центри ширум светот.
„ДНК индексот изгледа поволен во однос на другите критериуми за класификација бидејќи опфаќа значителен дел од пациентите со одлични прогнози кои се пропуштени од неколку други хипердиплоидни дефиниции“, рече ко-сописниот автор Џун Ј. Јанг, д-р, Оддели за фармација. и фармацевтски науки и онкологија.
Додека ДНК индексот е многу информативен за исходите од третманот, тој има ограничувања – не може да ги идентификува специфичните хромозоми што се стекнати. Оваа студија, исто така, покажа дека не сите трисомии (дополнителни хромозоми) се создадени еднакви, а некои имаат позначајно влијание врз исходот. Комбинирањето на индексот на ДНК со повеќе хромозомски специфични пристапи би било од клучно значење во понатамошната индивидуализирање на терапијата за оваа популација на пациенти.
„Хипердиплоидијата не е монолитна. Неопходно е да се идентификуваат индивидуалните хромозомски добивки за подобро да се разберат нејзините ефекти“, рече Јанг. „Добивањето на специфични хромозоми може да резултира со различна чувствителност и отпорност на лекот.
Во студијата, истражувачите открија поврзаност помеѓу специфичните хромозомски добивки и чувствителноста на антиканцерогените лекови аспарагиназа и меркаптопурин кај пациенти со поволни прогнози. За разлика од претходните студии кои се фокусираа само на лекови кои се користат при првичната дијагноза, ова истражување ги истражуваше и лековите кои се администрираат подоцна во третманот. Оваа поширока перспектива дава вреден увид во приспособените третмани врз основа на индивидуалните карактеристики на пациентот.
„Значењето на оваа студија лежи во нејзината сеопфатност. Го испитавме спектарот на лекови кои се користат за лекување на АЛЛ за да ги идентификуваме оние кои се особено ефикасни за хипердиплоидниот АЛЛ“, рече Јанг.
Со темелна проценка на осум лекови и нивните специфични терапевтски исходи поврзани со хипердиплоидијата, истражувачите го постигнаа најсеопфатното разбирање до сега. Сепак, тие признаваат дека се уште има можности за подобрување.
Наодите на студијата во врска со чувствителноста на лекови сугерираат дека на некои пациенти можеби нема да им требаат високи дози на одредени лекови за третманот да биде ефективен. Бидејќи хемотерапијата може да доведе до негативни ефекти, рафинирањето на терапијата до прецизни дози може значително да им користи на пациентите. Ова подобрување започнува со разбирање на генетскиот пејзаж на секој пациент.
„Ние не сме фокусирани само на подобрување на терапии, туку имаме и за цел да ги деинтензивираме за да го подобриме квалитетот на животот на пациентите“, рече Пуи.
За да се зголеми стапката на преживување на акутната лимфобластна леукемија (ALL), научниците утврдија каде да се погледне во популацијата на пациенти.
„Најдобар поврат на инвестицијата за максимизирање на опстанокот на СИТЕ е во групите со најнизок ризик, каде што безбедно го лекуваме лекувачкото преку намалување на токсичноста“, рече првиот автор Шон Ли, д-р, од Националната универзитетска болница и порано од Сент Јуда.
Оваа студија го отвора патот за идни дискусии за дефинирање на популации на пациенти и унапредување на прецизната медицина за хипердиплоиден педијатриски карцином.
Други автори на студијата се Емили Ешкрафт, Венџијан Јанг, Кетрин Робертс, Лорен Роуланд, Хирото Инаба, Сет Карол, Сима Џеха, Чарлс Малиган, Мери Релинг, Вилијам Еванс и Ченг Ченг од Сент Јуда; и Јошихиро Гочо, порано од Свети Јуда.
Повеќе информации:
Весник за клиничка онкологија (2023).

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview