Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Американската асоцијација за клиничка хемија (AACC)
Првата студија од ваков вид утврди педијатриски референтни интервали за два вообичаени теста за кардиоваскуларни болести. Објавено во The Journal of Applied Laboratory Medicine, овие наоди се клучни за унапредување на дијагнозата и третманот на срцевите заболувања кај децата.
Многу педијатриски болници почнаа да користат два кардијални тестови познати како срцев тропонин со висока чувствителност (hs-cTn) и N-терминален про Б-тип натриуретичен пептид (NT-proBNP). Овие тестови откриваат нивоа на протеините cTn I или T и NT-proBNP, соодветно, а неодамнешните студии покажаа дека нивната употреба може да ја подобри грижата за деца со состојби кои се движат од вродени срцеви заболувања и срцева слабост до повеќесистемска органска инсуфициенција предизвикана од сепса .
Меѓутоа, главното ограничување на овие тестови кај децата е тоа што сè уште не се утврдени прецизни педијатриски референтни интервали за hs-cTn и NT-proBNP. Педијатриските референтни интервали се опсегот на нормалните вредности на тестот соодветни за возраста, фазата на развој, етничката припадност и полот на детето. Тие се од суштинско значење за прецизно толкување на резултатите од тестовите, а без нив, децата се изложени на ризик од погрешна дијагноза и несоодветна, па дури и штетна медицинска нега.
Имајќи го ова на ум, д-р Хосро Адели и д-р. кандидатката Мери Кетрин Бон од Болницата за болни деца во Торонто, се обиде да ги одреди педијатриските референтни интервали и за hs-cTnI и за NT-proBNP. За да го направат ова, тие анализираа приближно 200 примероци на крв собрани од здрави педијатриски пациенти (на возраст од новороденчиња до 18 години) користејќи тест hs-cTnI и NT-proBNP тест направен од истиот главен производител на дијагностика. Врз основа на резултатите од оваа анализа, истражувачите потоа ги следеа упатствата на Институтот за клинички и лабораториски стандарди EP-28A3c за да ги утврдат референтните граници на 2,5, 97,5 и 99-ти перцентили.
Значајно, Адели и Бон открија дека концентрациите во крвта на hs-cTnI и NT-proBNP се значително покачени кај новороденчињата, со 99-ти перцентили од 55,8 ng/L и 1,785 ng/L, соодветно. Ова значи дека резултатите од тестовите за hs-cTnI и NT-proBNP кои не ги надминуваат овие нивоа се нормални кај новороденчињата, иако резултатите од толку високи кај возрасните би укажале на кардиоваскуларни болести. Ова откритие може да спречи погрешна дијагноза на срцеви проблеми кај новороденчињата, а исто така нагласува зошто педијатриските референтни интервали се толку критични за овие тестови.
„Недостатокот на педијатриски референтни стандарди засновани на докази за толкување на срцеви биомаркери го комплицира толкувањето на тестот“, велат Адели и Бон. „Тековната студија воспоставува сеопфатни педијатриски референтни граници за срцевиот тропонин I и NT-proBNP со висока чувствителност во групата CALIPER и ја демонстрира важноста да се земе предвид возраста при толкувањето. Овие податоци значајно придонесуваат за ограничената литература за очекуваните вредности поврзани со здравјето за срцевите биомаркери кај децата и ќе им биде од помош на клиничките лаборатории во толкувањето на овие [сè повеќе] користени анализи кај новороденчиња, деца и адолесценти“.
Повеќе информации:
Мери Кетрин Бон и сор., Сеопфатни педијатриски референтни граници за високочувствителен срцев тропонин I и NT-proBNP во групата CALIPER, The Journal of Applied Laboratory Medicine (2023). DOI: 10.1093/jalm/jfad012
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview