Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Медицинскиот центар на Универзитетот Дјук
Иако е познато дека губењето на белата маса ќе доведе до невролошки дефицит, во моментов не постои третман кој ќе им помогне на овие доенчиња да го избегнат исходот.
Во експериментите со неонатални глувци, истражувачите од Дјук Хелт идентификуваа масна молекула во мајчиното млеко што предизвикува процес во кој матичните клетки во мозокот произведуваат клетки кои создаваат нова бела материја, со што ја поништуваат повредата.
Студијата е објавена на 3 август во списанието Cell Stem Cell. Ерик Бенер, м-р, д-р, е кореспондентен автор на студијата и е истакнат доцент на Катедрата за педијатрија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Дјук. Бенер рече дека е потребна дополнителна студија во клиничко испитување, но наодот е ветувачки.
„Развивањето терапии за деца – особено таквите медицински кревки деца – е многу тешко да се направи бидејќи постојат оправдано строги безбедносни грижи“, рече Бенер. „Фактот дека оваа молекула веќе се наоѓа во нешто што е безбедно за предвремено родените бебиња – мајчиното млеко – е исклучително охрабрувачки.
„Познато е дека мастите во мајчиното млеко имаат корист за развојот на мозокот на детето, но има многу видови на масти во мајчиното млеко“, рече Бенер. „Оваа работа идентификуваше липидна молекула во мајчиното млеко која го промовира развојот на белата материја. Сега, можеме да започнеме да развиваме терапија која го изолира и дава овој липид на начин кој е безбеден за уникатните предизвици на овие доенчиња“.
Бенер е неонатолог на Универзитетот Дјук и еден од ко-основачите на Tellus Therapeutics, компанија спинаут на Дјук, развиена со помош на Канцеларијата за превод и комерцијализација на Универзитетот Дјук за да ја донесе оваа терапија од клупата во единицата за интензивна нега на новороденчиња.
Масната молекула идентификувана во студијата ќе се администрира интравенски на пациентите во претстојното клиничко испитување. Ова е значајно бидејќи многу од доенчињата кои се дел од оваа ранлива популација имаат и гастроинтестинални проблеми и не можат безбедно да им се дава млеко или лекови преку уста.
Липидната молекула влегува во мозокот и се врзува со матичните клетки таму, охрабрувајќи ги матичните клетки да станат или да произведат тип на клетка наречена олигодендроцити.
Олигодендроцитите се како центар што овозможува производство на бела материја во централниот нервен систем. Оваа новопроизведена бела материја кај недоносените доенчиња го спречува невролошкото оштетување кое инаку би влијаело на способноста на детето да се движи – белегот на церебралната парализа.
„Таминот на повреда на мозокот е исклучително тешко да се предвиди, па затоа третманот што може безбедно да се даде на сите недоносени бебиња изложени на ризик би бил револуционерен“, рече Агнес Чао, м-р, поранешен соработник во Одделот за неонатологија и прв автор на хартија.
„Како неонатолог, јас сум толку возбуден што можеби ќе можам да им понудам третман на семејства со бебиња кои се погодени од предвремена повреда на мозокот, кои инаку не би имале други опции“, рече Чао.
Повеќе информации:
Ерик Ј. Бенер, 20-αХидроксихолестерол, оксистерол во мајчиното млеко, ја поништува повредата на неонаталната бела материја кај глувчето преку олигодендрогенеза зависна од Гли, клеточни матични клетки (2023). DOI: 10.1016/j.stem.2023.07.010. www.cell.com/cell-stem-cell/fu … 1934-5909(23)00255-2
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview