Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Европската алијанса на асоцијации за ревматологија, EULAR
Децата и младите природно поминуваат голем дел од своето време на училиште, колеџ или во други образовни средини. И додека повеќето деца со јувенилен идиопатски артритис (ЈИА) можат да пристапат до образование, на многумина им се потребни адаптации или специфична поддршка за да им се овозможи целосно да се вклучат во учењето. Но, семејствата на деца со ЈИА известуваат за недостаток на свест и разбирање и веруваат дека на училиштата им требаат посебни ресурси за да можат да ги поддржат овие деца и млади луѓе.
Во Обединетото Кралство, истражувањето за јувенилен артритис (JAR) разви комплет алатки за да им овозможи на наставниците и училишниот персонал самоуверено да ги поддржуваат децата со ЈИА, а првичното вклучување беше оценето преку мрежа на родители. Во првите шест месеци алатките беа доставени до 100 училишта – потенцијално достигнувајќи над 100.000 семејства.
Во апстрактот презентиран на конгресот на EULAR во 2023 година, одржан од 31 мај до 3 јуни, Ребека Бисли од добротворната организација JAR објаснува дека комплетот со алатки вклучува различни ресурси за да помогне во зголемувањето на свеста за ЈИА, и во училиштата и кај родителите. Ова за возврат може да помогне да се подобри времето на дијагностицирање, како и да се постигне навремен пристап до третман.
За да го направите ова, прирачникот содржи информации за тоа што е ЈИА, ресурси за училиштата да обезбедат насочени интервенции и информации за тоа како училиштата можат успешно да ги поддржат децата со ЈИА. Конечно, секој прибор со алатки содржи и материјали за да им помогне на персоналот да им го објасни артритисот на децата во училница или групно собрание, како и дигитални копии од клучните материјали за дистрибуција до родителите и семејствата.
Беше искористена кратка веб-страница за да се проценат впечатоците од првичното објавување, со многу позитивни повратни информации досега. Резултатите покажуваат дека некои училишта ги користеле ресурсите од прирачникот за да обучуваат персонал и да им дадат лекции на децата за да објаснат што е артритис; други имаат изложено постери кои ги истакнуваат клучните знаци и симптоми на ЈИА.
„Леле – фантастично е“, рече еден наставник кој го користел комплетот со алатки. „Презентацијата на студентите е особено импресивна со тоа како ги преведува сите клучни информации на начин погоден за децата.
Тимот на JAR е уверен дека развојот и набавката на комплет алатки специјално за употреба во образованието веќе помогна да се подигне свеста дека некои деца навистина заболуваат од артритис, истовремено обезбедувајќи ресурси за обука на училишниот персонал за да може да понуди поддршка. Градењето на искуството и вештините на родителите и наставниците во фазата на развој обезбеди дека сите ресурси се релевантни, а се однесуваат на потребите и на семејствата и на училиштата.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview