Итни случаи:  

Повикај доктор

Тридеценискиот меѓународен пресек за дијагностицирање на деца и адолесценти со зголемено срце погрешно ја класифицира нормалната големина на срцето како срцево оштетување кај адолесцентите, се заклучува труд објавен во Американскиот журнал за физиологија-срце и циркулаторна физиологија. Студијата е спроведена во соработка помеѓу Универзитетот во Бристол во Обединетото Кралство и Универзитетот во Источна Финска. Зголеменото срце, често опишано како хипертрофија на левата комора, е знак за рано срцево оштетување кое е поврзано со долгорочни кардиоваскуларни заболувања и смрт кај возрасните. Кај децата и адолесцентите, хипертрофијата на левата комора често се препознава како последица на покачен крвен притисок и метаболички нарушувања.
Ехокардиографијата може да се користи за да се процени хипертрофија на левата комора. Најпрецизното мерење на ехокардиографијата е лево вентрикуларната маса индексирана за мускулна маса. За ова е потребно скенирање на мускулната маса со двојна енергетска рендгенска апсорпција, кое често не е достапно поради трошоците. Други показатели за масата на левата комора, како што се висината и површината на телото се корисни, иако помалку прецизни.
Најшироко користената точка за дијагностицирање на лево вентрикуларна хипертрофија кај деца и адолесценти е воспоставена пред повеќе од 30 години, а просечната возраст на децата кои учествуваат во таа студија беше околу 12 години. Утврдената пресечена точка ја идентификуваше левата вентрикуларна маса индексирана за висина поголема од 38,6 g/m2,7 како лево вентрикуларна хипертрофија кај педијатриска популација. 38,6 g/m2,7 е 95-та перцентил вредност, што значи дека 95% од децата остануваат под оваа вредност и одговара на 3,4 g/kg лево вентрикуларна маса индексирана за мускулна маса.
Кај возрасните, утврдената точка на пресек за дијагностицирање на хипертрофија на левата комора е 51 g/m2,7. Досега, немаше доволно големи студии за да се дефинира точна точка за дијагностицирање на хипертрофија на левата комора за време на доцната адолесценција и младата зрелост. Сегашната детска пресечена точка е значително ниска за средните и доцните адолесценти, а пресекот на возрасните е доста висока, што доведува до погрешна класификација на адолесцентите со нормална срцева маса како абнормални.
Тековната студија била спроведена меѓу 868 адолесценти кои имале 17 години и биле следени 7 години до младото полнолетство на возраст од 24 години. Сите 868 адолесценти имале мерења на составот на телото со апсорпциометрија со двојна енергија на Х-зраци и мерења на ехокардиографија на почетокот и на следењето.
Резултатите открија дека за време на растот од 17 години до 24 години, мускулната маса и масата на левата комора значително се зголемија и кај мажите и кај жените, иако повеќе кај мажите. Меѓутоа, кога масата на левата комора беше индексирана за вкупната мускулна маса на телото, таа ја отстрани разликата во срцевата маса помеѓу мажјаците и женките до младата зрелост.
Истражувачите, исто така, забележаа дека проценувањето на масата на левата комора по висина 2,7 или 3 има најдобра согласност со масата на левата комора поделена со мускулната маса. Лево вентрикуларната маса индексирана за мускулна маса 95-ти перцентилен пресек за мажи и жени беше 4,3 g/kg и 4,6 g/kg соодветно на возраст од 17 години. На 24-годишна возраст, пресечните точки на 95-от перцентил беа 4,7 g/kg и 4,6 g/kg за мажи и жени, соодветно.
Соодветно, 95-та перцентилна точка на пресек за лево вентрикуларна маса индексирана за висина што ја рефлектира левата вентрикуларна хипертрофија кај мажи и жени беше 49,5 g/m2,7 и 46,8 g/m2,7 соодветно на возраст од 17 години. На 24-годишна возраст, пресечните точки на 95-от перцентил беа 57,1 g/m2,7 и 50,2 g/m2,7 за мажи и жени, соодветно.
„Овие нови пресек за младата популација се повисоки од детската пресек и пониски од граничните точки за возрасни, освен кај 24-годишните мажи. Така, дополнителна 10-20 g/m2,7 лево вентрикуларна маса индексирана за висина во споредба со моменталната искористената педијатриска точка може да биде нормална кај адолесцентите и младите возрасни лица, во зависност од полот.
„Затоа, педијатрите, кардиолозите, физиолозите, истражувачите и старателите се охрабруваат да се запознаат со новите точки за прецизно раслојување на адолесцентите и младите возрасни лица изложени на ризик од зголемено срце и предвремено оштетување на срцето“, вели Ендрју Агбаје, лекар и клинички епидемиолог на Универзитетот во Источна Финска.
Повеќе информации:
Ендрју О. Агбаје, Индексирање на надолжната лево вентрикуларна маса за ДЕКСА-мерена чиста маса и масна маса: Нормативни референтни центили кај адолесценти и млади возрасни лица по пубертетот, Американски весник за физиологија-физиологија на срцето и циркулацијата (2023). DOI: 10.1152/ajpheart.00045.2023
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview