Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувачите од Универзитетот во Алберта развија серија нови информативни алатки за да им помогнат на родителите со прашања за нивните деца и COVID-19.Трите видеа и трите интерактивни инфографици опфаќаат грижа за дете со СОВИД-19, вакцинирање на децата против вирусот и ресоцијализација на децата додека се враќаат на повеќе активности.
Алатките беа создадени од професорката по педијатрија Лиза Хартлинг, директорка на Истражувачкиот центар за здравствени докази во Алберта и професорката по медицински сестри Шенон Скот, главен истражувач за истражувачката програма Преведување докази во здравјето на децата за подобрување на резултатите или ECHO.
Алатките се достапни преку веб-страницата ECHO, како и преку Преведување на знаење за итни случаи за деца, што е ко-режирано од Хартлинг и Скот.
Двајцата работеа заедно од 2005 година на слични здравствени алатки. Нивниот процес вклучува родителска советодавна група која обезбедува информации и повратни информации. „Тоа е итеративен процес на заеднички развој“, објаснува Скот.
За да ги развијат новите алатки за СОВИД-19, тие отидоа уште подалеку, интервјуирајќи повеќе од дваесетина родители и организирајќи фокус групи за околу 70 учесници.
Откако ќе ги разберат грижите на родителите за здравствената тема, Хартлинг и Скот ги разгледуваат најновите достапни истражувања и литература. За СОВИД-19, тоа значеше да се остане на врвот на целта што се движи.
Иако научните докази зад лекувањето на нешто како круп – за што имаат развиено и алатки – се доста стабилни, велат тие, она што го разбираме за СОВИД-19 постојано се менува како што болеста еволуира и учиме повеќе за неа.
„Еден од предизвиците овој пат е дека науката се развива, а мислам дека се развиваат и грижите на родителите“, вели Хартлинг. „Дури и она што го слушнавме од родителите минатата есен е малку поинакво од кога разговаравме со нашата родителска советодавна група оваа есен“.
Пред да бидат ставени во употреба, алатките се прегледуваат од давателите на здравствени услуги за клиничка точност и од советодавната група родители. Потоа, тие се подготвени за тестирање на употребливост, обично направено со ангажирање на родителите во собите за итни случаи – иако овој пат некои од тестирањата се одржаа онлајн.
„Со нашите претходни алатки, пред пандемијата, одевме во руралните, оддалечените и урбаните одделенија за итни случаи и разговаравме со родителите кои чекаат итна помош, бидејќи во голема мера за тоа служат овие алатки“, вели Скот. „Направивме дел од тоа за овие алатки, но моравме да користиме и онлајн места“.
Откако ќе се завршат алатките, тие се споделуваат на интернет, а исто така се прегледуваат во одделенијата за итни случаи и клиниките за придружба.
„Постојат 383 локации во Алберта, преку здравствените служби на Алберта, кои рутински ги прикажуваат нашите алатки најмалку еднаш на час“, вели Скот. „Преку тие места добиваме изложеност на над 940.000 гледачи месечно“.
Скот смета дека времето за објавување на алатките за КОВИД е совршено, бидејќи пандемијата се приближува до крајот на својата трета година, а времето на чекање во болница и здравствениот персонал се протегаат до нивните граници.
„Не треба да одите далеку во медиумите за да го видите оптоварувањето на системот за здравствена заштита“, вели таа. „Тајмингот на овие ресурси, мислиме, е идеален.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview