Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Британскиот медицински журнал
Две нови студии објавени од The ​​BMJ денес ги испитуваат потенцијалните здравствени ризици за доенчињата од давање стероидни лекови на жени кои се изложени на ризик од рано породување.
Земени заедно, резултатите ја нагласуваат потребата лекарите да бидат свесни за потенцијалните ризици и да бидат претпазливи кога размислуваат за антенатален третман со стероиди.
Бебињата родени рано (предвремено) носат поголем ризик од смрт и сериозни компликации како што се тешкотии со дишењето, крварење во мозокот и инфекција отколку бебињата родени во термин. Овие проблеми имаат тенденција да бидат потешки колку порано се роди бебето.
Познато е дека кортикостероидите помагаат да се зголемат шансите рано родено бебе да преживее и да има помалку здравствени проблеми. Идеално, тие треба да се даваат пред 34-та недела од бременоста и приближно во рок од една недела од раѓањето. Но, нивните ефекти врз здравјето во подоцнежното детство се помалку разбрани, особено кога администрацијата е „променета“ и доенчињата се раѓаат на термин.
Две студии треба да ја пополнат оваа празнина во знаењето.
Првиот е заснован на податоците од Националната база на податоци за истражување на здравственото осигурување (NHIRD) во Тајван за речиси 2 милиони деца родени помеѓу 2008 и 2019 година. Тоа покажува дека изложеноста на антенатални кортикостероиди во споредба со без изложеност е поврзана со зголемен ризик од сериозна инфекција. вклучително и сепса и пневмонија, во текот на првите 12 месеци од животот.
Понатамошните анализи сугерираат дека зголемувањето на ризикот од сериозна детска инфекција е поголемо за доенчињата родени во термин отколку за оние родени предвремено.
Авторите признаваат дека ова се наоди од набљудување, така што не може да се извлечат цврсти заклучоци за причината и последицата, и дека е потребна дополнителна истрага за да се реплицираат наодите кај другите популации.
Сепак, велат тие, „Лекарите треба да бидат свесни за зголемениот ризик од ретка, но сериозна инфекција кај децата изложени на антенатални кортикостероиди“.
Втората студија, заснована на податоци од седум рандомизирани контролирани испитувања и 10 популациски студии во кои се вклучени 1,6 милиони доенчиња родени од 2000 година, покажува дека околу 40% од доенчињата третирани со антенатални кортикостероиди се родени во термин.
За овие деца, изложеноста на антенатални кортикостероиди беше поврзана со зголемен ризик од краткорочни и долгорочни здравствени проблеми, како што се прием на неонатална интензивна нега, проблеми со дишењето и намален раст.
Повторно, истражувачите признаваат дека е тешко да се извлечат цврсти заклучоци за влијанието на антенаталните кортикостероиди врз подоцнежното здравје бидејќи наодите беа главно од опсервациони студии, со ниски или многу ниски сигурни докази, а важно е повеќе следење на рандомизираните студии.
Сепак, тие велат дека може да биде оправдана претпазливост при користење на антенатални кортикостероиди. И тие бараат подобри алатки за предвидување за предвремено раѓање и зајакнати критериуми за администрација на антенатални кортикостероиди, заедно со помалку либерален пристап кон употребата на антенатални кортикостероиди.
И покрај ограничувањата на овие трудови, сè уште може да се извлечат некои пробни заклучоци кои можат да влијаат на клиничката пракса, велат специјалисти неонатални лекари во поврзан уредник.
На пример, тие велат дека намалувањето на фреквенцијата на променета антенатална администрација на кортикостероиди треба да остане во фокусот на сите здравствени работници кои работат во оваа област, и нагласуваат
ја предвидува потребата од дополнителни висококвалитетни податоци за испитување на долгорочните исходи кај децата кои биле изложени на непроменети антенатални кортикостероиди.
Тие, исто така, укажуваат на нивната професионална должност целосно да ги советуваат родителите за придобивките, како и за потенцијалните штети од секој предложен третман што може да влијае на нивното потомство.
Конечно, тие велат дека овие студии „го нагласуваат предизвикот на превентивните третмани во феталната и неонаталната медицина и треба да ги потсетат лекарите и родителите дека не постои такво нешто како лек без ризик“.
Повеќе информации:
Здружение на антенатални кортикостероиди со ризик од сериозна инфекција кај деца: колективна студија на национално ниво, The BMJ (2023). DOI: 10.1136/bmj-2023-075835

Пропорциите на термини или доцни предвремено раѓања по рана антенатална изложеност на кортикостероиди и исходи: систематски преглед и мета-анализа на 1,6 милиони доенчиња, The BMJ (2023). DOI: 10.1136/bmj-2023-076035
Едиторијал: Антенатални кортикостероиди и долгорочни исходи, The BMJ (2023). DOI: 10.1136/bmj.p1722.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview