Итни случаи:  

Повикај доктор

Четиригодишното клиничко испитување предводено од д-р Едвин Ким, на Медицинскиот факултет на UNC, покажа дека зголемената доза на уникатен тип на имунотерапија за алергија на кикиритки продолжува да ветува за децата. Четиригодишното клиничко испитување од фаза 2 покажа дека третманот за алергија на кикиритки наречен сублингвална имунотерапија, или SLIT, е ефикасен и безбеден, додека нуди трајна десензибилизација на кикиритките кај деца со алергија на кикирики.
SLIT е третман со користење на мала количина на протеин од кикирики што е еквивалент на само 1/75 од јадрото на кикирики. Се зема под јазикот, каде што се апсорбира во телото, за разлика од оралната имунотерапија со кикирики Palforzia, која бара од пациентите да јадат брашно од кикирики од медицински квалитет секој ден.
Објавено во Журналот за алергија и клиничка имунологија, истражувањето предводено од соодветниот автор д-р Едвин Ким, вонреден професор по педијатрија на Медицинскиот факултет на UNC, покажува дека дозата од 4 mg кикиритки SLIT обезбедува силна десензибилизација што се очекува да заштити против случајна изложеност на кикиритки кај повеќето деца. И што е најважно, клиничката студија сугерира дека третманот е безбеден.
„Како татко на две деца кои имале анафилакса на јаткасти плодови, знам каков може да биде животот на родителите и децата кои се справуваат со алергии на храна“, рече Ким, директор на Иницијативата за алергии на храна UNC. „Потребен ни е третман кој ги штити нашите деца од неочекуваното, но тој треба да биде безбеден и треба да биде едноставен.
Во нивната пилот студија за SLIT од кикирики од 2011 година, Ким и неговата група за прв пат покажаа во студијата контролирана со плацебо дека десензибилизацијата, дефинирана како зголемување на количината на кикирики што е потребно за да предизвика алергиска реакција, е можна со SLIT од кикирики. Кога овие деца беа задржани на третман 5 години, тие покажаа дека десензибилизацијата се одржува, третманот остана безбеден, а мала група од овие пациенти можеше да го прекине лекувањето еден месец и сепак да се десензибилизира.
Тековното испитување беше дизајнирано да одговори на 2 клучни прашања што произлегоа од оваа прва студија: дали повисоките дози можат да бидат поефикасни и колку долготраен може да биде ефектот на третманот. Прво, дозата на SLIT од кикирики беше зголемена од 2 mg на 4 mg. Второ, во првиот од ваков вид пристап, пациентите кои завршуваа SLIT од кикирики кои беа десензибилизирани и се сметаа дека се заштитени од случајно изложување на кикирики, потоа беа отстранети од третманот SLIT со кикирики некаде од 1 до 17 недели за да се измери како долго би траела заштитата.
Од 54 деца алергични на кикирики кои учествуваа во студијата, 47 го завршија третманот со 70% кои покажаа заштита од случајна изложеност на кикирики (>800 mg кикирики, ~3 кикирики) и 36% покажаа целосна десензибилизација (5000 mg кикирики, ~16 кикиритки). Просечниот праг по третманот за децата во студијата беше 2.723 mg кикирики во споредба со 1.700 mg со користење на дозата од 2 mg во пилот студијата. Поважно, и покрај повисоката доза на третман, безбедноста беше слична на пилот студијата со само 4% од дозите кои предизвикуваат несакани ефекти и повеќето од нив вклучуваат привремено чешање во устата. Нема потреба од несакани ефекти третман со епинефрин (EpiPen).
„За жал, дури и со највнимателните мерки на претпазливост, знаеме дека се случуваат вкрстени контаминации и случајно голтање и може да се појават алергиски реакции“, рече Ким. „Оваа студија покажува дека SLIT може да го десензибилизира поголемиот дел од децата алергични на кикиритки, што мислиме дека треба да обезбеди заштита од овие неочекувани ситуации.
Моделирањето на времето за одмор на SLIT од кикирики покажа дека во просек ќе бидат потребни 22 недели пред да помине десензибилизацијата и пациентот повторно да стане реактивен на мали количини.
„Знаеме дека животот се случува и може да има моменти кога третманот се пропушта“, рече Ким. „Тоа може да биде поради одмор, болен или едноставно заборавање. Овие возбудливи нови податоци покажуваат дека промените на имунолошкиот систем по SLIT од кикирики можеби не се трајни, но тие се долготрајни“.
Д-р Ким вели дека ова не само што ни дава сигурност во случај на пропуштени дози, туку може да укаже и на нови стратегии за дозирање во иднина.
„Сублингвалната имунотерапија не е лек, но со постигнување на таа рамнотежа на заштита од алергиски реакции, додека сепак е лесна и безбедна за правење, може да има потенцијал да им помогне на многу пациенти со алергија на кикирики и нивните семејства“. – изјави Ким.
Повеќе информации:
Едвин Х Ким и сор., Отворена студија за ефикасноста, безбедноста и издржливоста на сублингвалната имунотерапија со кикиритки кај деца со алергија на кикирики, Журнал за алергија и клиничка имунологија (2023). DOI: 10.1016/j.jaci.2023.01.036
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview