Итни случаи:  

Повикај доктор

Од нејзиното одобрување во 2012 година, ХИВ профилаксата пред изложеност, или PrEP, покажа ветување за намалување на стапките на ХИВ инфекција преку спречување на инфекција кај ХИВ-негативни лица со висок ризик. Сепак, истражувањата покажуваат дека само околу три проценти од адолесцентите на сексуалните и родовите малцинства (SGM) кои се подобни за PrEP го користеле. Во една нова студија, д-р Кристофер Овенс, асистент професор на Катедрата за здравствено однесување на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот во Тексас А&М, ги истражува факторите кои можат да бидат поврзани со прифаќањето на родителите на нивниот адолесцент SGM користејќи PrEP. Студијата, објавена во списанието AIDS Education and Prevention, ги анкетирала родителите или старателите на адолесцентите на SGM кои живеат во Арканзас, Луизијана, Оклахома и Тексас.
Овенс и колегите од Факултетот за јавно здравје, Факултетот за медицински сестри на Универзитетот во Тексас А&М и Универзитетот Пердју, регрутираа учесници преку поглавјата Родители и пријатели на лезбејките и хомосексуалците, групите во заедницата на SGM и групите на Фејсбук за родителите во областа на проучување.
Некои од анкетираните родители рекоа дека ќе му дозволат на нивниот адолесцент да користи PrEP доколку е ефикасен во спречувањето на ХИВ и ако има мали или никакви шанси нивниот адолесцент да доживее негативни ефекти. Слично на тоа, ризикот од несакани ефекти или интеракции со лекови беа главната причина да не му дозволат на нивниот адолесцент да користи PrEP. Дополнително, некои од учесниците имаа прашања за тоа како најдобро да разговараат со својот адолесцент за употребата на PrEP. Загриженоста на родителите забележана во оваа студија е слична на загриженоста покрената од адолесцентите на SGM во постојните истражувања.
И покрај ограничувањата на студијата, оваа студија е прва што ги испитува грижите и прашањата што ги имаат родителите на адолесцентите од SGM во врска со PrEP. Наодите укажуваат на потребата од пораки фокусирани на родителите преку медиумите, интернетот и медицинските провајдери за да се одговори на прашања и да се ублажи загриженоста на родителите за PrEP. Давањето на родителите информациите што им се потребни за да донесат информирана одлука може да помогне да се зголеми употребата на PrEP кај адолесцентите на SGM кои се изложени на ризик од ХИВ инфекција и на тој начин да помогне во намалувањето на ширењето на ХИВ меѓу младите луѓе.
Повеќе информации:
Кристофер Овенс и сор., Родителски грижи за нивните сексуални и родови малцинства адолесценти кои користат профилакса пред изложување на ХИВ, образование и превенција за СИДА (2023). DOI: 10.1521/aeap.2023.35.1.85
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview