Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Лорелеи Мејсон, Универзитетот во Отаго
Новото истражување на Универзитетот во Отаго, Крајстчерч, ја поддржува неодамнешната одлука на Фармак да обезбеди поширока заштита од потенцијално фатална детска болест.
Кон крајот на минатата година, како одговор на загриженоста покрената од експертите за детско здравје, Фармак го измени националниот распоред за имунизација на децата за да вклучи 13-валентна пневмококна вакцина (PVC-13) како одговор на зголемениот број случаи на инвазивна пневмококна болест (ИПД).
Сега, една студија која ги споредува стапките на инциденца на ИПБ помеѓу Австралија и Аотеароа Нов Зеланд ја поддржува одлуката на Фармак да ја надгради вакцината од постоечка 10-валентна на 13-валентна вакцина.
Студијата, објавена во списанието The Lancet Regional Health-Western Pacific, ги спореди броевите на случаи на IPD во двете земји во период од пет години од 2017 до 2021 година.
Се заклучува дека додека домородното австралиско население доживеало највисоки стапки на болеста (следено од Пасифика и Новозеландски Маори), вкупната стапка на IPD во Аотеароа за деца од предучилишна возраст се зголемила во овој временски период, особено случаите на потенцијално опасни по живот 19А IPD серотип.
Додека стапките на ИПБ приспособени според етничката припадност за деца под две години беа слични за двете земји помеѓу 2017 и 2020 година, бројот на случаи во Нов Зеланд нагло се зголеми во 2021 година. Беше откриено дека суровата стапка на IPD кај децата под 2-годишна возраст во Нов Зеланд е повеќе од три пати повисоко отколку во Австралија, со 64,3% од изолатите идентификувани како серотип 19А. Процентот на случаи на ИПД од серотип 19А во Нов Зеланд се зголеми од 11,5% на 29,5% за деца под 5 години, додека стапките во Австралија останаа статични на 5%.
Коавторот на студијата, професор Тони Волс, специјалист за детски инфективни болести на Универзитетот во Отаго, Крајстчерч, вели дека резултатите ја зајакнуваат навремената одлука на Фармак да се префрли на вакцината ПВЦ-13.
„Светската здравствена организација препорачува дека треба да се размисли за промена на вакцината што се користи во која било национална програма за PCV доколку епидемиологијата на IPD значително се промени. Зеланд, и дека итно беше потребна надградба на вакцината ПВЦ-13“, вели професорот Волс.
„Пневмококната болест во моментов е број еден во светот причина за смрт која може да се спречи со вакцини кај доенчиња и деца помали од пет години. Оваа одлука ќе помогне да се запре загрижувачкиот пораст на бројот на случаи на ИПБ во оваа земја и подобро да ги заштити нашите мали деца од загрижувачките и опасни по живот ризици кои ги носи болеста“.
Австралискиот национален распоред за имунизација финансира PVC13 вакцина од 2011 година. Меѓутоа, додека распоредот за имунизација на Нов Зеланд вклучуваше PVC13 вакцина од 2014 до 2017 година, таа беше вратена на 10-валентна пневмококна вакцина (PVC10) во 2017 година, поради малиот број случаи на IPD во тоа време, а со цел да се пренасочат финансирањето во други вакцини.
Пневмококната болест е предизвикана од вообичаената бактерија Streptococcus pneumoniae. На поситен крај, може да предизвика локализирани инфекции на увото или синусите. Но, IPD се јавува ако бактериите навлезат во крвта, што резултира со тешка форма на пневмонија, бактериемија (инфекција на крвта) и менингитис, што потенцијално влијае на срцевиот мускул, зглобовите и стомакот. Во 2022 година имало 41 смртен случај поради ИПД во Нов Зеланд. Загрижувачки е и тоа што третманот може да биде компромитиран поради зголемените стапки на отпорност на антибиотици.
Ко-автор на студијата, Универзитетот во Отаго, пост-докторски соработник на Крајстчерч Ниенке Хагедорн, вели дека младите Пасифика и децата Маори во Аотеароа се несразмерно погодени, како и другите ранливи групи.
„Ризикот од инвазивна пневмококна болест кај децата Пасифика и тамарики Маори е речиси три пати поголем од ризикот за другите етнички групи во Нов Зеланд. вели Хагедорн.
„Важно е за надзорот да се следи и серотипот и инциденцата на ИПБ кај постарите Новозеланѓани за да се информира тековната политика за пневмококните вакцини. Нивниот товар на болеста, исто така, треба да се земе во предвид бидејќи влијанието на вакцинациите за доенчиња, исто така, може да обезбеди индиректен имунитет кај постарите возрасни групи.
Професорот Волс предупредува дека неодамнешното префрлување од PVC10 на PVC13 може да потрае неколку години за значително да го намали нашиот товар од болести.
„Каче-ап имунизациите за деца под пет години не се дел од промената на ПВЦ програмата, затоа оние кои примиле PVC10 можеби немаат соодветна заштита од серотипот 19А“, вели тој.
Авторите на студијата велат дека подобрувањето на опфатот со имунизација на национално ниво, особено кај групите со висок ризик, треба да биде клучен аспект на секој план за намалување на влијанието на ИПБ поради стереотипот 19А.
Повеќе информации:
Ниенке Н. Хагедорн и сор., Споредба на епидемиологијата на инвазивната пневмококна болест помеѓу Австралија и Нов Зеланд во 2017-2021 година: опсервациска студија заснована на податоците од надзорот, Регионално здравје на Лансет – Западен Пацифик (2023). DOI: 10.1016/j.lanwpc.2023.100764
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview