Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот за технологија, Сиднеј
Една од пет жени доживува чувство на одбивност за време на доењето, според новото австралиско истражување, што сугерира дека феноменот е поприсутен отколку што претходно беше препознаено.
Светската здравствена организација препорачува ексклузивно доење во првите шест месеци поради бројните здравствени придобивки што ги нуди и на мајките и на бебињата. Сепак, австралиските статистики откриваат дека околу 30% од жените го прекинуваат доењето во првите четири месеци.
Студијата, насловена како „Преваленцата на одговорот на одбивност при доење во Австралија: Национално меѓусекторско истражување“, објавено во Maternal and Child Nutrition, анкетираше повеќе од 5.500 австралиски жени кои моментално дојат.
Студијата, исто така, покажа дека повеќе од 95% од испитаните жени се соочиле со дополнителни предизвици при доењето, како што се болки во брадавиците, недоволно или прекумерно снабдување со млеко и слабо браво.
Водечката авторка Мелиса Морнс од Технолошкиот универзитет во Сиднеј (UTS) рече дека подоброто разбирање и свесност за „Одговорот на одбивност при доење“ може да им помогне на мајките да продолжат да дојат.
Таа го опишува искуството како опфатено чувство на раздразливост, анксиозност или лутина за време на доењето, и покрај желбата на мајката да дои. Некои жени ја опишуваат како „висцерална и огромна“.
„Многу новопечени родители го започнуваат патувањето за доење несвесни дека може да наидат на бариери кои бараат знаење и упорност за доењето за да се надминат“, рече Морнс.
„Исто така, може да има вина, срам или социјална стигма околу дискусијата за чувствата на аверзија, што може да ги спречи мајките да бараат поддршка. Следствено, многу жени со овој предизвик за доење страдаат сами и изолирани“, рече таа.
Морнс завршува докторат. на темата на УТС Факултетот за јавно здравје, делумно поттикната од нејзиното лично искуство и недостатокот на достапни информации. Таа, исто така, формираше група за поддршка на Интернет.
„Искуството на аверзија кон доењето е неочекувано и тешко за мајките. Ако поддршката не е достапна, тоа може да има штетни ефекти врз мајчиниот идентитет, врските мајка-дете и интимните семејни односи“, рече таа.
Истражувањето на Морнс идентификуваше потенцијални предизвикувачи за аверзија кон доењето, вклучувајќи менструација, доење за време на бременоста и истовремено доење на две доенчиња. Искуството беше почеста и кај првото дете.
Некои стратегии кои можат да помогнат вклучуваат медитација, позитивен разговор со себе, лично одвлекување на вниманието, поставување граници со постарите доилки и барање стручна помош доколку е потребно. Пресудна улога може да игра и поддршката од партнерот.
Морнс ја истакна потребата од подобрени стратегии за јавно здравје и интервенции за здравјето на мајките за поддршка и поттикнување на доењето, особено за оние кои се соочуваат со сложени предизвици како аверзија.
„Мојата надеж е дека општите лекари, акушерките и консултантите за лактација можат да стекнат подлабоко разбирање за обемот и природата на овој феномен, така што кога ќе видат некој во нивната клиника кој го доживува, да понудат навремена и прилагодена поддршка“, таа кажа.
Повеќето од жените во студијата го оценија своето целокупно искуство со доењето како позитивно, и покрај предизвиците. Ова сугерира дека со добра квалитетна поддршка е можно да се најдат стратегии за надминување на тешкотиите како што се аверзија и одржување на доењето.
Повеќе информации:
Мелиса А. Морнс и сор., Преваленцата на одговорот на аверзија при доење во Австралија: Национално пресечно истражување, Исхрана за мајки и деца (2023). DOI: 10.1111/mcn.13536
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview