Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Swansea University
Студија предводена од Универзитетот Свонси откри дека стапката на доење во Велс се зголемила за време на пандемијата.
Истражувањето, кое ги вклучи сите жени во Велс кои родиле помеѓу 2018 и 2021 година, покажа дека стапките на доење на шест месеци биле повисоки за време на COVID во споредба со периодот пред пандемијата – со стапки зголемени од 16,6 проценти пред пандемијата на 20,5 проценти во 2020 година. .
Студијата исто така откри силна корелација помеѓу намерата на мајката да дои и веројатноста за исклучиво доење шест месеци.
Светската здравствена организација (СЗО) препорачува ексклузивно доење во првите шест месеци од животот на бебето. Сепак, Велика Британија има една од најниските стапки на доење во светот.
За подобро да се разбере ова прашање, истражувачите од Роден во Велс со седиште во Националниот центар за истражување на здравјето и благосостојбата на населението во Свонси имаа за цел да го испитаат влијанието на пандемијата врз прифаќањето и времетраењето на доењето. Тимот, исто така, истражуваше дали намерата на мајката да дои влијае на должината на времето кога таа исклучиво го доела своето бебе.
Нивните наоди штотуку беа објавени на интернет во BMJ Pediatrics Open. Студијата ги анализираше анонимизираните податоци од SAIL Databank, поврзувајќи ги информациите од базата на податоци за Мајчини индикатори (MIDS) и Националната база на податоци за раѓања и доење на здравјето на децата (NCCH).
Тимот испита две групи одговори за да ја истражи врската помеѓу намерите и времетраењето на доењето. Првиот сет дојде од истражувањето Born in Wales, кое ги праша идните мајки како планираат да го нахранат своето бебе.
Вториот сет, од податоците на MIDS, ги документирал намерите на мајките по породувањето. Со споредување на одговорите од двата извора, истражувачите би можеле да истражат како намерите на мајката за време на бременоста и после породувањето влијаеле на доењето.
Главните наоди од студијата вклучуваат:
Врз основа на своите наоди, студијата предлага насочени интервенции за време на бременоста за да се поттикне мотивацијата и намерата за доење и развој на политики и системи за поддршка за да им се овозможи на семејствата да поминуваат повеќе време со своите бебиња. Мерките како мајчиното и татковското отсуство може да придонесат за подобрување на времетраењето на доењето.
Водечката авторка Хоуп Џонс рече: „Нашето истражување препорачува дека интервенциите кои промовираат мотивација за доење за време или дури и пред бременоста може да го подобрат времетраењето на доењето“.
„Дополнително, аспектите на пандемијата, како што се работата од дома или зголеменото време со партнерите, може позитивно да влијае на времетраењето на доењето. Затоа, политиките и практиките што го олеснуваат времето на семејството може потенцијално да го подобрат времетраењето на доењето.
Проф. здравјето на населението“.
„Нашите наоди придонесуваат за сè поголем број докази за доењето. Со разбирање што влијае на тоа колку долго мајките ги дојат своите бебиња, можеме да создадеме ефективни начини за поттикнување и поддршка на доењето – подобрување на навлегувањето, времетраењето на доењето и здравствените резултати на мајките и децата.
Повеќе информации:
Хоуп Елери Џонс и сор., Почеток и времетраење на доењето преку пандемијата COVID-19, поврзана рутинска студија за податоци на ниво на популација: Кохорт на Родени во Велс 2018–2021, БМЈ Педијатрија отворено (2023). DOI: 10.1136/bmjpo-2023-001907
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview