Итни случаи:  

Повикај доктор

Во систематски преглед во The Lancet Global Health, докторантката Камила Гровер Аукруст и колегите ги проучувале причините за хидроцефалус кај африканските деца.„Хидроцефалусот е болест која ги погодува децата и за која знаеме дека може да доведе до сериозни когнитивни проблеми или смрт“, вели Камила Гровер Аукруст, медицинска сестра и д-р. научен соработник на Одделот за медицина на заедницата и глобално здравје на Универзитетот во Осло.
Во една нова студија, Аукруст и неговите колеги ги мапираа причините и дијагностичките методи за хидроцефалус кај деца под 18-годишна возраст од Африка. Да се ​​биде во можност да се идентификуваат причините за болеста е од клучно значење за да се спречи хидроцефалус.
„Сакавме да проучуваме две работи, главната причина зошто децата добиваат хидроцефалус и методите што се користат за дијагностицирање на болеста“, вели Аукруст. „Студијата е резултат на пандемијата. Требаше да одам на теренска работа на 13 март 2020 година, но не го сторив тоа. Затоа решив да направам систематски преглед“.
Написот „Етиологија и дијагностика на педијатриски хидроцефалус низ Африка: систематски преглед и мета-анализа“ првпат беше објавена на 15 ноември 2022 година во The Lancet Global Health.
Инфекциите се главната причина за хидроцефалус кај африканските деца
„Децата со хидроцефалус добиваат премногу мозочна течност во нивните глави, што предизвикува главите на најмалите деца да растат. Ова ги дава карактеристичните, големи глави, кои често се поврзуваат со болеста“, вели Аукруст. Други симптоми може да бидат тоа што децата стануваат раздразливи и не се хранат правилно.
Околу 400.000 деца во светот добиваат хидроцефалус секоја година. Околу половина од нив се од Африка, каде што болеста се смета за јавно здравствен проблем.
„Нашата студија покажува дека инфекциите се главната причина за хидроцефалус кај африканските деца“, вели Аукруст. Меѓутоа, во Норвешка, САД и другите западни земји, најчеста причина за хидроцефалус е церебрално крварење кај предвремено родени деца.
„Најдовме и повеќе случаи на пост-инфективен хидроцефалус во земјите со низок приход и во земјите најблиску до екваторот.
Ова сугерира дека постојат неколку небиолошки и немедицински причини за хидроцефалус кои придонесуваат за нерамномерна дистрибуција на болеста ширум светот, што е важно да се следи за да се подобри третманот што се нуди за болеста.
„Ова, исто така, покажува дека може да биде корисно да се воведат насочени мерки во погодените области, за да се спречи хидроцефалус“, вели Аукруст.
Неврохирургијата е единствениот третман за хидроцефалус
„Понудените неврохируршки услуги се ограничени во големи делови на Африка, што доведува до доцнење и несоодветно лекување на децата“, вели Аукруст. Без третман, хидроцефалусот може да доведе до невролошко оштетување, кое може да влијае на квалитетот на животот или да биде фатално.
„Во теорија, хидроцефалусот предизвикан од инфекции може да се спречи и лекува со антибиотици. Тоа би било одлично, бидејќи неврохирургијата и третманот може да бидат напорни и комплицирани и да доведат до доживотно лекување“, вели Аукруст. Вообичаено е пациентите да мораат да поминат низ неколку рунди на хируршки третман.
„Важно е да се воведат мерки за подобрување на здравјето и на мајките и на децата, за мајката да не добива инфекции за време на бременоста или по раѓањето, што пак може да доведе до хидроцефалус кај децата“, објаснува Аукруст.
Истражувачите сакаат да пронајдат вируси и бактерии кои предизвикуваат хидроцефалус
„Денес, истражувачите работат на пронаоѓање патогени, бактерии или вируси, кои предизвикуваат хидроцефалус“, вели Аукруст.
Неодамна, истражувачите во болницата во Мбале, Уганда, пронајдоа патоген, за кој веруваат дека предизвикува хидроцефалус кај децата во центарот. Аукруст објаснува дека причината за болеста може да бидат други вируси или бактерии во други африкански земји.
„Ако не знаеме што предизвикува хидроцефалус или како децата се инфицираат, тешко е да се спречи“, вели Аукруст. Превентивните мерки во областите со ниски приходи со многу случаи на хидроцефалус ќе помогнат да се намалат сериозните повреди на мозокот предизвикани од болеста, како што се гледа во западните земји.
Систематски, интердисциплинарен преглед
Студијата вклучуваше интердисциплинарен, систематски преглед, кој се состоеше од преглед на литература и мета-анализа.
Работејќи со Аукруст на студијата беа професорот и постар консултант неврохирург Пер Кристијан Еиде во UiO, Ен Хенриет Полсен, доктор и д-р. од Сјак, Енох Огбонаја Уче, професор по неврохирургија на Универзитетот во Нигерија, неврохирург Патрик Џона Камало од централната болница „Кралицата Елизабета“ во Малави, Хајди Фјелд, професор и медицински антрополог во UiO, биостатистичар Ирене Сандвен во Универзитетската болница во Осло, Хилдеме и Стрем во Медицинската библиотека во UiO.
Со помош на библиотекар од UiO, истражувачите направија широко пребарување на литература, без никакви ограничувања за година или земја во Африка.
„Направивме широко пребарување на литература, без ограничувања на времето или јазикот, и вклучивме 38 студии, од 18 африкански земји со вкупно околу 6.500 деца. Неколку студии беа објавени во африкански списанија“, вели Аукруст.
Истражувачите го рангираа методолошкиот квалитет на вклучените студии од низок до висок квалитет. Студиите за квалитет покажаа поголема фреквенција на пост-инфективната форма на хидроцефалус. Ова може да укаже дека овие студии се подобри во фаќањето на оваа форма на хидроцефалус.
„Во голем дел од студиите, причината за хидроцефалусот не беше позната. Ова покажува дека ни требаат подобри и повеќе студии на оваа тема“, заклучува Аукруст.
Во истото издание на The Lancet Global Health, резултатите од студијата ги пофали д-р Бенџамин К. Варф од Медицинскиот факултет Харвард и Детската болница во Бостон, кој пишува дека студијата покажува дека пост-инфективниот хидроцефалус кај новороденчињата е состојба на сиромаштија, но и состојба која може да се спречи и лекува.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview