Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Прабхот Сохал, Универзитетот во Западен Онтарио
Новата студија на Џејми Сибрук од Универзитетскиот колеџ во Бреша и Еван Р. Вајли од Западниот универзитет покажала алармантен број средношколци – 26% – во Канада изјавиле дека испариле претходниот месец. А истражувачите велат дека она што го вдишуваат со вапси или електронски цигари е уште позагрижувачки.
Истражувачите откриле дека 12% од средношколците изјавиле дека пушеле исклучиво вапени кои содржат никотин во претходниот месец, додека 11,3% користеле и вапови без никотин и мали 2,5% се придржуваат исклучиво на употреба на вапени без никотин.
„Вејпсите првично беа продавани како потенцијално решение за пушењето тутун со тврдења дека тие би можеле да бидат помалку штетна алтернатива. Додека сè уште се обидуваме целосно да ги сфатиме долгорочните ефекти на испарувањето врз физичкото и менталното здравје, нашата студија покажува младите на никотин и ставајќи ги во ризик од зависност од никотин“, рече Сибрук, кој е претседател на Факултетот за храна и нутриционистички науки на Универзитетскиот колеџ во Бреша.
„Младите кои испаруваат производи без никотин имаат тенденција да имаат полошо разбирање за ризиците од хемикалиите за е-цигари, што може да се преведе на неинформирана употреба и може да заклучат дека опасностите од пушењето цигари се исто така претерани“, рече Сибрук.
Студијата, објавена во списанието Деца, беше заснована на национално истражување на 38.299 ученици од 9 до 12 одделение. Ја истражуваше распространетоста на испарувањето со никотин во изминатиот месец, испарувањето без никотин и испарувањето со двојна употреба со корелации со социодемографските и здравјето. -поврзани разлики меѓу средношколците.
„Употребата на „Вејп“ беше проучувана претходно, но сакавме да нурнеме подлабоко и да видиме што е тоа што младите испаруваат и како тоа е поврзано со возраста, полот и употребата на други супстанции како алкохол, тутун и канабис“, рече Сибрук.
„Претходните истражувања тежнееја да се фокусираат на употребата на пареа како унитарно однесување, и покрај фактот што некои индивидуи испаруваат со никотин, а други со производи без никотин. Истражувањето на потенцијалните разлики помеѓу овие групи може да им даде на креаторите на политиката подобра шанса за спроведување на повеќе насочени интервенции “, рече Вајли, аналитичар на податоци со Програмата за експериментална медицина (ПОЕМ) на Факултетот за медицина и стоматологија Шулих на Вестерн.
Студијата откри дека машките средношколци имале поголеми шанси да бидат во секоја категорија корисници на вап во изминатите месеци отколку женските. Употребата на супстанција беше поврзана и со поголеми шанси учениците да испарат со и без никотин.
Студијата, исто така, покажа дека учениците од 10 и 11 одделение имаат поголема веројатност од учениците од 9-то одделение да испаруваат исклучиво со никотин, додека учениците од 9-то одделение имаат поголема веројатност од учениците од 11 и 12 одделение да испаруваат и со никотин и со отровници без никотин.
Сибрук, исто така, истакнува дека поголемата веројатност за испарување со двојна употреба кај учениците од 9-то одделение налага понатамошна истрага, бидејќи може да биде поврзана со бихејвиоралниот и културниот притисок поврзан со преминот во средно училиште. Тоа може да значи и дека со возраста, сè повеќе средношколци преминуваат од испарување со двојна употреба на ексклузивно испарување со никотин.
„Бидејќи ова беше пресек анализа и ги проучувавме сите различни возрасни групи во исто време, не можевме да утврдиме дека двојното испарување доведува до зголемување на ексклузивно испарување со никотин. Нашите наоди навистина покажуваат дека постои можност, но потребна е внимателна истрага“, изјави Сибрук.
Повеќе информации:
Еван Р. Вајли и сор., Однесување за испарување без никотин и никотин кај примерок од канадски средношколци: Пресечна студија, деца (2023). DOI: 10.3390/деца10020368
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview